Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έως τον Απρίλιο βλέπει η JP Morgan μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - Δύσκολη η πρώτη αξιολόγηση

tags :
Έως τον Απρίλιο βλέπει η JP Morgan μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - Δύσκολη η πρώτη αξιολόγηση
Υπάρχει σαφής κίνδυνος ότι, αφού λάβει το «βραβείο» της αναδιάρθρωσης του χρέους, ο Τσίπρας να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις του
Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δεν θα είναι μια ομαλή πορεία, εκτιμά στην τελευταία ανάλυσή της η JP Morgan, παρά το γεγονός ότι παρατηρείται μια διάθεση συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.
Στην τελευταία 3σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Greece: Progress beyond the crossroads» (Ελλάδα: Η πρόοδος πέρα από τα σταυροδρόμια), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η JP Morgan εκτιμά ότι μια ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναμένεται να γίνει τον Μάρτιο ή Απρίλιο, εξέλιξη όμως που θα εγείρει νέα ερωτήματα για την τήρηση του προγράμματος από την ελληνική κυβέρνηση.
Από τον περασμένο Ιούλιο, όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας σταμάτησε τις ενέργειες που πιθανόν θα σήμαιναν την έξοδο της χώρας από το ευρώ, και συμφώνησε με τους πιστωτές πάνω σε ένα πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα και οι πιστωτές της έχουν αποδείξει την ικανότητα να συνεργάζονται πάνω σε δύσκολα θέματα.
Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της έχουν βελτιωθεί σημαντικά, η πρώτη αναθεώρηση του προγράμματος είναι απίθανο να ολοκληρωθεί επιτυχώς πριν από τα μέσα του 2016.
Τα θεσμικά όργανα και η Ελλάδα συζητούν μια σειρά μέτρων των οποίων η έγκριση θα επιτρέψει την αποδέσμευση της δεύτερης υπό-δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος.
Αλλά τα περισσότερα μέτρα είναι πολιτικά δύσκολα, καθώς περιλαμβάνουν περαιτέρω μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και τη δημιουργία ενός ταμείου για την ιδιωτικοποίηση ελληνικών περιουσιακών στοιχείων.
Επίσης, τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας είναι άσχημα, αλλά θα μπορούσε να είναι και χειρότερα, αναφέρει η JP Morgan.
Η δραστηριότητα στην ελληνική οικονομία παραμένει υποτονική, αλλά ο αντίκτυπος της πολιτικής κρίσης του καλοκαιριού και η επιβολή των ελέγχων κεφαλαίου ήταν μικρότερος του αναμενομένου.
Η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους θα ακολουθήσει της πρώτης επιτυχημένης αναθεώρησης του προγράμματος.
Ο πρωθυπουργός ο Τσίπρας έχει κάνει την αναδιάρθρωση του χρέους βασικό στόχο της πολιτικής του.
Οι πιστωτές ωστόσο, έχουν καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε τέτοια αναδιάρθρωση θα υπάρξει μόνο αν η Ελλάδα έχει αποδειχθεί ότι συμμορφώνεται με το πρόγραμμα.
Και έχουν υποστηρίξει επανειλημμένα ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν θα είναι υπό τη μορφή των περικοπών της ονομαστικής αξίας του χρέους.
Αντ 'αυτού η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων και η επέκταση των προθεσμιών εξόφλησης είναι στο τραπέζι.
Επίσης, το ΔΝΤ επέλεξε να μην δεσμεύσει κονδύλια για το τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας, κατ 'αρχάς, επειδή η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν θα μπορούσε να αποδειχθεί εκ των προτέρων.
Αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι το ΔΝΤ έχει αποδεχθεί μια προσέγγιση που εστιάζει στο κόστος χρηματοδότησης και όχι στην πλασματική ονομαστική του αξία.
Το βασικό σενάριο για την JP Morgan είναι ότι θα υπάρξει κάποια μικρή αναδιάρθρωση του χρέους από το Μάρτιο- Απρίλιο του 2016, που επιτρέπει στο ΔΝΤ να ενταχθεί στη χρηματοδότηση του τρίτου προγράμματος.
Αλλά υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες η αναδιάρθρωση να μην ικανοποιήσει όσους επιθυμούν να δουν το ελληνικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ σε μια πιο σαφή βιώσιμη πορεία.
Επίσης, υπάρχει σαφής κίνδυνος ότι, αφού λάβει το «βραβείο» της αναδιάρθρωσης του χρέους, ο Τσίπρας να υπαναχωρήσει από τις δεσμεύσεις του προγράμματος, είτε εσκεμμένα είτε αν «βρεί τον εαυτό του» πολιτικά.
Μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει την Ελλάδα σε αντίθεση με τους πιστωτές της και πάλι.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών της Ελλάδας το 2016

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης