Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: H BIS υποστηρίζει την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, διαφωνεί με την στρατηγική της ΕΚΤ

FT: H BIS υποστηρίζει την αυστηρότερη νομισματική πολιτική, διαφωνεί με την στρατηγική της ΕΚΤ
Η BIS υποστηρίζει ότι τα χαμηλά επιτόκια τροφοδοτούν την αστάθεια στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές 
«Οι κεντρικές τράπεζες δεν πρέπει να αφήσουν την αστάθεια της αγοράς να βάλει φρένο στα σχέδιά τους για έξοδο από την κρίση, πολεμώντας τις νομισματικές πολιτικές» υποστηρίζουν οι Financial Times επικαλούμενοι την έκθεση της BIS.
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), στην τελευταία τριμηνιαία αναθεώρηση της, αναφέρει πως έχει προειδοποιήσει για το ενδεχόμενο αυτό πολύ πριν από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων, την πρώτη σε εννέα χρόνια, που ετοιμάζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) .
Κι ενώ η περίφημη «δύσκολη ηρεμία» στις χρηματοπιστωτικές αγορές απείλησε να τινάξει στον αέρα τις χρηματοπιστωτικές αγορές , σε περίοδο κρίσης, αποτέλεσμα των εντάσεων ανάμεσα στις αγορές και τις οικονομικές συνθήκες , μια τέτοια απειλή δεν θα πρέπει να αποτρέψει την πρόθεση για αυστηρότερη νομισματική πολιτική» υποστηρίζει η έκθεση.
«Σε κάποιο σημείο, οι εντάσεις αυτές θα πρέπει άλλωστε να επιλυθούν» δήλωσε ο Claudio Borio επικεφαλής της νομισματικού και οικονομικού τμήματος της BIS.
«Οι αγορές μπορούν να παραμείνουν ήρεμες για πολύ περισσότερο από ό, τι νομίζουμε.
Μέχρι το σημείο που δεν θα μπορούν πλέον» υποστήριξε.
Ισχυρές προσωπικότητες από το χρηματοπιστωτικό χώρο θεωρούν πιθανό το ενδεχόμενο της αύξησης του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων.
Μια προηγούμενη στροφή προς την έξοδο από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ πυροδότησε ένα γρήγορο ξέσπασμα στις χρηματοπιστωτικές αγορές – μια αναφορά στην απόφαση της Fed να ανακοινώσει ότι είναι γρήγορος η αργός ο ρυθμός των αγορών περιουσιακών στοιχείων του πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του πακέτου ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Fed αντιστάθηκε στην αύξηση των ποσοστών του τρέχοντος έτους, εν μέρει λόγω της αναταραχής στην αγορά κατά τη θερινή περίοδο. Πηγαίνοντας σε συνεδρίαση αυτού του μήνα, οι συνθήκες υπήρξαν ηπιότερες - παρόλο που η BIS σημείωσε ότι αυτή η ηρεμία δεν ήταν εύκολη.
«Κατά πολύ, τα στοιχεία, για μια ακόμη φορά, αποτέλεσαν την αιώνια αντίθεση μεταξύ των γρήγορων ρυθμών των αγορών και την αργή κίνηση των βαθύτερων οικονομικών δυνάμεων, που στην ουσία μετρά περισσότερο» δήλωσε ο Borio.
Η BIS πιστεύει εδώ και καιρό ότι τα αδιανόητα «χαμηλά επιτόκια» τροφοδοτούν την αστάθεια στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι τιμές σε όλες τις προηγμένες οικονομίες παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα πάνω από επτά χρόνια μετά την κατάρρευση της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας Lehman Brothers που πυροδότησε την παγκόσμια οικονομική κρίση .
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα την περασμένη εβδομάδα μείωσε ένα βασικό της επιτόκιο σε νέο ιστορικό χαμηλό στο -3%.
Η BIS, απευθυνόμενη στους τραπεζίτες των κεντρικών τραπεζών, που αποτελούν τους πελάτες της, υπογράμμισε ότι «η επιθετική χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι πηγή αστάθειας για την δημιουργία μιας τεράστιας πιστωτικής φούσκας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ενώ οι τιμές των περιουσιακών στοιχείων σημείωσαν άνοδο, οι οικονομικές συνθήκες - ιδίως λόγω πληθωρισμού - εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς σε όλες τις προηγμένες οικονομίες.
Αυτό έχει περιπλέξει το έργο των κεντρικών τραπεζιτών, οι οποίοι πρέπει να ισορροπήσουν ανάμεσα στις οικονομίες τους και τους κινδύνους που εγκυμονούν και μπορούν να τινάξουν στον αέρα τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Όπως υπογραμμίζει ο Borio «μετά την ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα της ΕΚΤ για νέο πακέτο νομισματικής χαλάρωσης, έδειξε ότι οι αγορές παραμένουν ασυνήθιστα ευαίσθητες σε κάθε λέξη και πράξη των κεντρικών τραπεζών».
Η ΕΚΤ δεσμεύτηκε την Πέμπτη να συνεχίσει το 60 δις ευρώ μηνιαίο ομόλογό της για το νέο πακέτο ποσοτικής χαλάρωσης. Ένα σχέδιο που θα κρατήσει έξι μήνες περισσότερο από ό, τι αρχικά είχε υποβληθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2017.

 

ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης