Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Οι τιμές του πετρελαίου μπορούν να υποχωρήσουν ακόμη 50%, έως τα 20 δολ.ανά βαρέλι

tags :
Goldman Sachs: Οι τιμές του πετρελαίου μπορούν να υποχωρήσουν ακόμη 50%, έως τα 20 δολ.ανά βαρέλι
Η στρατηγική του ΟΠΕΚ αφήνει περιθώρια για περαιτέρω διολίσθηση των τιμών - Μόνη ελπίδα από τον κορεσμό των δυνατοτήτων αποθήκευσης
Η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε αναταραχή και η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs δεν βλέπει αυτή η κατάσταση να αλλάζει μέσα στον επόμενο χρόνο.
Σε σημείωμα προς τους πελάτες της, μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΟΠΕΚ για την παραγωγή πετρελαίου, ο Damien Courvalin της Goldman Sachs γράφει ότι η ισορροπία στην προσφορά και τη ζήτηση στην αγορά πετρελαίου δεν πρόκειται να αποκατασταθεί μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2016, το νωρίτερο.
Την Παρασκευή τα 13 μέλη του ΟΠΕΚ αποφάσισαν ότι θα προσπαθήσουν να κρατήσουν σταθερή την παραγωγή τους, ανεβάζοντας το ανώτατο όριο της παραγωγής στα 31,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως (η Goldman Sachs υπολογίζει ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ ανέρχεται σε 31,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα).

Η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ
Screen Shot 2015 12 04 at 2.36.41 PM

Ο ΟΠΕΚ είπε επίσης ότι θα εξετάσει στην επόμενη συνεδρίασή του τον Ιούνιο πως θα αντιμετωπίσει την αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής του Ιράν.
Η Goldman προσθέτει ότι το σχόλιο του ΟΠΕΚ «αποδεικνύει περαιτέρω την ανάγκη η αγορά πετρελαίου να ισορροπήσει μόνη της (περιμένουμε και βλέπουμε)».
Αυτή η προσέγγιση όμως από τον ΟΠΕ θα μπορούσε να στείλει ακόμη χαμηλότερα τις τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αγορές θα αγωνίζονται για να διαχειριστούν την υπερπροσφορά.
Αυτή είναι η θέση της Goldman:
«Προς το παρόν, η πρόβλεψή μας για τις τιμές αντικατοπτρίζει την πεποίθησή μας ότι η "οικονομική πίεση" μπορεί να δώσει λύση στο τρέχον πρόβλημα ισορροπίας της αγοράς, με τη σταδιακή μείωση της υπερβάλλουσας παραγωγής, καθώς η ζήτηση ανακάμπτει.
Παρόλ' αυτά, πιστεύουμε ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος αυτή η προσαρμογή να συμβεί πολύ αργά, καθώς τα αποθέματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται και η χρήση αποθηκευτικών χώρων βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά, ενόψει ενός ήπιου χειμώνα, ενώ η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές επιβραδύνει και αναμένεται η πιθανή άρση των διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν.
Η όλο και αυξανόμενη πιθανότητα να χρειαστεί οι αγορές να προσαρμοστούν μέσω "λειτουργικής πίεσης", όταν τα πλεονάσματα στην παραγωγή ξεπεράσουν τη δυνατότητα αποθήκευσης, αφήνει ανοιχτούς κινδύνους για την πρόβλεψή μας οι οποίοι μπορεί να οδηγήσουν στο κατώτατο επίπεδο προβλέψεων, με τιμές στα 20 δολ./βαρέλι».
Και έτσι, ενώ η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι τιμές του πετρελαίου τους επόμενους μήνες θα κινηθούν κοντά στα 40 δολ./βαρέλι ή περίπου στα επίπεδα που κινούνται σήμερα, θα μπορούσε να υπάρξει μία περαιτέρω υποχώρησή τους κατά 50%, καθώς η παρούσα παραγωγή του ΟΠΕΚ συνεχίζει να πιέζει τους παραγωγούς στο απόλυτο χαμηλό που μπορούν να πουλήσουν το προϊόν τους.
Γιατί ενώ έχει υπάρξει πολύ συζήτηση για το μέγιστο κόστος παραγωγής από το οποίο και έπειτα υπάρχει περιθώριο για κέρδη (breakeven), εκείνο που καθορίζει το εάν θα συνεχίσει κάποιος την παραγωγή είναι το "χρηματικό κόστος", δηλαδή το απόλυτο κατώτερο επίπεδο που ένας παραγωγός θα δεχτεί να παράγει ακόμη και εάν καταγράφει ζημίες.
Και όπως δείχνει το γράφημα από την Bank of America, το κόστος εξόρυξης του πετρελαίου έχει μειωθεί καθώς η τεχνολογική πρόοδος έχει καταστήσεις τις μεθόδους εξόρυξης πιο αποδοτικές.

Μία αύξηση τιμής θα μπορούσε να οδηγήσει και σε αύξηση παραγωγής
Screen Shot 2015 12 04 at 2.31.59 PM

Όσο οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν σε εταιρείες παραγωγής πετρελαίου που λειτουργούν πάνω από το "χρηματικό κόστος", τότε μόνο οι πιέσεις από το κομμάτι της αποθήκευσης του παραγόμενου προϊόντος θα μπορέσουν να οδηγήσουν την αγορά σε ισορροπία.
Και όπως φαίνεται από το γράφημα της Bank of America, υπάρχουν σημάδια ότι οι φυσικές δυνατότητες αποθήκευσης του παραγόμενου πετρελαίου φτάνουν στα όριά τους.

Οι χώροι αποθήκευσης πετρελαίου πλησιάζουν στο σημείο κορεσμού
Screen Shot 2015 12 04 at 2.31.14 PM

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης