Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brown Brothers Harriman: Έφθασε η μέρα του Draghi – Τι μπορεί να αλλάξει στην πολιτική της ΕΚΤ

Brown Brothers Harriman: Έφθασε η μέρα του Draghi – Τι μπορεί να αλλάξει στην πολιτική της ΕΚΤ
Οι αλλαγές μπορεί να αφορούν μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, τη διάρκεια του προγράμματος αγορών, το μέγεθος των αγορών, αλλά και νέες αγορές assets
Η πολυαναμενόμενη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έφθασε και μένει να δούμε ποιες κινήσεις έχει αποφασίσει να κάνει ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης, επισημαίνει η Brown Brothers Harriman.
Τέσσερα είναι τα πράγματα που μπορούν να συμβούν, με το πρώτο να αφορά το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο βρίσκεται τώρα στις -20 μονάδες βάσης.
Τα αρνητικά επιτόκια είναι μια νέα εξέλιξη και κανείς δεν γνωρίζει μέχρι πού μπορεί να φθάσουν, σημειώνει η Brown Brothers Harriman.
Ειρωνικά, αναφέρει, μια μείωση στο επιτόκιο καταθέσεων φαίνεται τώρα να είναι μεταξύ των λιγότερο αμφισβητούμενων θεμάτων που θα κάνει η ΕΚΤ.
Εκτιμάται ότι θα υπάρξει μια μείωση τουλάχιστον κατά 10 μονάδες βάσης, ενώ η αγορά ενδεχομένως να απογοητευτεί με μείωση μικρότερη των 15 μονάδων βάσης.
Το δεύτερο στοιχείο είναι η διάρκεια του προγράμματος, που επίσης δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αμφισβητούμενο.
Η ημερομηνία λήξης του προγράμματος που είχε ανακοινωθεί για τον Σεπτέμβριο του 2016 πάντα ήταν σε συνάρτηση με το πόσο κοντά στον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ βρίσκεται ο πληθωρισμός.
Έτσι, σύμφωνα με τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό φαίνεται ότι απαιτείται μεγαλύτερη των τριών μηνών επέκταση του προγράμματος, σημειώνει η Brown Brothers Harriman και συμπληρώνει ότι η αγορά ίσως να απογοητευθεί με μια επέκτασή του μικρότερη των έξι μηνών.
Το τρίτο στοιχείο είναι το μέγεθος αγορών assets στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Τώρα βρίσκεται στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως και μια περαιτέρω αύξησή του αν και είναι πιθανή, ωστόσο είναι περισσότερο αμφισβητούμενη.
Οι περισσότεροι φαίνεται να αναμένουν μια αύξηση μεταξύ 15 και 20 δισ. ευρώ, κάτι που θα οδηγούσε την ΕΚΤ να αγοράζει περισσότερα ομόλογα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, η ΕΚΤ θα αγόραζε 540 δισ. ευρώ assets τους πρώτους εννέα μήνες, ενώ με βάση την αναθεώρηση και υποθέτοντας ότι το ποσό θα έφθανε τα 75 δισ. ευρώ τον μήνα για το σύνολο του έτους, θα αγόραζε 900 δισ. ευρώ assets.
Η τέταρτη διάσταση της πολιτικής της ΕΚΤ που μπορεί να αλλάξει, είναι στα assets που αγοράζει.
Τώρα, στις αγορές assets δεν περιλαμβάνονται ομόλογα με αποδόσεις λιγότερες αυτές του επιτοκίου καταθέσεων.
Πρόκειται για έναν κανόνα που έχει υποβάλει η ίδια η ΕΚΤ, τον οποίο μπορεί να αναστείλει ή να τροποποιήσει.
Επίσης, μπορεί να συμπεριλάβει επιπλέον assets στο πρόγραμμα, ενώ έχουν υπάρξουν αναφορές και για αύξηση των κρατικών ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων οργανισμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης