Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung: Ναι στην αποδοχή 400 χιλ προσφύγων από την Τουρκία λένε 9 χώρες της ΕΕ

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung: Ναι στην αποδοχή 400 χιλ προσφύγων από την Τουρκία λένε 9 χώρες της ΕΕ
Ευρωπαίοι διπλωμάτες δεν αποκλείουν ακόμη και αποτυχία της Συνόδου λόγω της κυπριακής αντίστασης
Πρόταση να δεχθούν στο έδαφος τους 400.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Τουρκία με αντάλλαγμα την ανακοπή του προσφυγικού κύματος προς την Ευρώπη, θα υποβάλουν στον Τούρκο πρωθυπουργό Ahmed Davutoglu εννέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία θα εισηγηθούν στη Σύνοδο ΕΕ και Τουρκίας να ελαφρύνουν την Τουρκία από 400.000 πρόσφυγες μέσα στο 2016.
Η Γερμανία θα αναλάβει, τονίζεται, το μεγαλύτερο βάρος, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μετά την απόφασή της να ενισχύσει την συμμετοχή της στον αγώνα εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους", θα συμβάλει σημαντικά και η Γαλλία.
Επικαλούμενη κύκλους των διαπραγματευτών, η γερμανική εφημερίδα διευκρινίζει ότι δεν αναμένεται να γίνει σήμερα αναφορά σε συγκεκριμένους αριθμούς, εν μέρει λόγω και των επικείμενων τοπικών εκλογών στην Γαλλία, αλλά θα δοθεί εντολή στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean Claude Juncker να επεξεργαστεί σχέδιο κατανομής ως την επόμενη Σύνοδο Κορυφής, στα μέσα Δεκεμβρίου.
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι η συζήτηση στην ΕΕ αφορά την ενίσχυση της Τουρκίας με τρία δισεκατομμύρια ευρώ για δύο χρόνια, ενώ υπάρχει μεγάλη διαμάχη σχετικά με το πώς θα εξευρεθούν τα χρήματα.
Η Γερμανία και άλλα κράτη-μέλη έχουν εισηγηθεί να διατεθούν από το αποθεματικό του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού για τα επόμενα τρία χρόνια, από όπου συνήθως χρηματοδοτούνται έκτακτα μέτρα στην αγροτική και διαρθρωτική πολιτική, από τα οποία ωφελούνται ιδιαίτερα τα κράτη-μέλη της ανατολικής Ευρώπης.
«Με την παραίτηση από αυτούς τους πόρους, αυτές οι χώρες θα συνεισφέρουν το δικό τους μερίδιο αλληλεγγύης εφόσον δεν είναι πρόθυμες να δεχθούν πρόσφυγες» σημειώνει το δημοσίευμα.
Η Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung επισημαίνει ακόμη ότι η 'Άγκυρα αναμένει μεταξύ άλλων και την αναζωογόνηση των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, με το άνοιγμα επιπλέον Κεφαλαίων, μεταξύ των οποίων και πέντε που μπλοκάρει από το 2009 με βέτο η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η εφημερίδα μεταφέρει μάλιστα εκτιμήσεις Ευρωπαίων διπλωματών, οι οποίοι δεν αποκλείουν ακόμη και αποτυχία της Συνόδου "λόγω της κυπριακής αντίστασης".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης