Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Suddeutsche Zeitung: Χαμηλόμισθες θέσεις ειδικά για πρόσφυγες στη Γερμανία ζητά ο επικεφαλής της Airbus

Suddeutsche Zeitung: Χαμηλόμισθες θέσεις ειδικά για πρόσφυγες στη Γερμανία ζητά ο επικεφαλής της Airbus
H εισροή προσφύγων μπορεί να προσφέρει ένα τεράστιο εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό
Την αλλαγή του νόμου που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στη Γερμανία, ώστε να δημιουργηθούν χαμηλόμισθες θέσεις εργασίες ειδικά για πρόσφυγες, ζητά ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού αεροναυπηγικού ομίλου Airbus.
Ο Tom Enders, σε άρθρο του στη γερμανική Suddeutsche Zeitung, υποστηρίζει ότι με τον τρόπο αυτό θα «ανοίξει» η αγορά εργασίας για τους πρόσφυγες και θα τους βοηθήσει να ενσωματωθούν στη γερμανική κοινωνία.
Στην ουσία, ο επικεφαλής της Airbus βλέπει στο πρόσωπο των 800.000 μεταναστών που θα φθάσουν μόνο φέτος στη Γερμανία, σχεδόν 1% του πληθυσμού της, φτηνά εργατικά χέρια που θα αντικαταστήσουν τα ακριβοπληρωμένα γερμανικά, που υπερασπίζονται από ισχυρά Συνδικάτα.
Πολιτικοί και οικονομολόγοι ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει πως η εισροή αυτή θα αυξήσει την ανεργία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
«Πρέπει να βρούμε το θάρρος να προχωρήσουμε σε απορρύθμιση με τον τρόπο που ξέρουμε από τις ΗΠΑ», γράφει ο Tom Enders στο άρθρο του.
«Αυτό μπορεί να μοιάζει δύσκολο να το φανταστεί κάποιος τώρα. Όμως στις ΗΠΑ οι μετανάστες ενσωματώνονται με επιτυχία επειδή τους επιτρέπουν να εργασθούν πολύ γρήγορα μετά την άφιξή τους» υποστηρίζει.
Όπως αναφέρει, η Γερμανία θα πρέπει να κάνει εξαιρέσεις στον ελάχιστο μισθό και να προσφέρει περισσότερη ευελιξία με βραχυπρόθεσμα συμβόλαια. «Αν ο πήχης για την είσοδο στην αγορά εργασίας είναι πολύ ψηλά, η ενσωμάτωση των μεταναστών στην κοινωνία θα αποτύχει» υποστηρίζει.
Για αυτό προτείνει να μπουν στην αγορά εργασίας με μικρές δουλειές ή με χαμηλά αμειβόμενες δουλειές, παρά να μην μπουν καθόλου και να ζουν από την κοινωνική πρόνοια, καταδικασμένοι στην απραξία και την απογοήτευση.
Οικονομολόγοι πάντως έχουν υποστηρίξει με επιχειρήματα πως η εισροή προσφύγων μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, ιδιαίτερα σε μερικούς τομείς στους οποίους υπάρχουν ελλείψεις όπως η μηχανολογία, και να τονώσει έτσι την οικονομική ανάπτυξη.
Το ερώτημα σε αυτή την περίπτωση είναι, γιατί ένας εξειδικευμένος Σύρος μηχανικός, γιατρός ή οτιδήποτε άλλο πρέπει να πληρώνεται λιγότερο από ένα αντίστοιχο Γερμανό όταν ζει σε μια χώρα που οι ανάγκες τους κοστίζουν το ίδιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης