Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Η ΕΚΤ θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 3 Δεκεμβρίου του 2015

tags :
Economist: Η ΕΚΤ θα επεκτείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στις 3 Δεκεμβρίου του 2015
Εξετάστηκε από την ΕΚΤ και η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων
Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν ενήργησε άμεσα για να διευκολύνει περαιτέρω την ήδη εξαιρετικά χαλαρή νομισματική της πολιτική αναφέρει σε ανάλυση του ο Economist. 
To διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συναντήθηκε στη Βαλέτα, πρωτεύουσα της Μάλτας, το μικρότερο μέλος των 19 χωρών μελών της ΕΕ.
Αλλά η ΕΚΤ έστειλε ένα μήνυμα ότι στην  συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής στις 3 Δεκεμβρίου στη Φρανκφούρτη....θα υπάρξει επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Mario Draghi, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, υπογράμμισε «τη δύναμη και επιμονή» των παραγόντων που εμποδίζουν τον πληθωρισμό να φθάσει στο 2% που αποτελεί στόχο της κεντρικής τράπεζας.
Η απόφαση στη Μάλτα δεν ήταν ένα βλέποντας και κάνοντας, αλλά μάλλον ....εκτιμώντας τις καταστάσεις.
Η ΕΚΤ έχει παράσχει ισχυρό κίνητρο στη ζώνη του ευρώ, μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν μεταξύ Ιουνίου 2014 και στις αρχές του 2015. Εισήγαγε ένα αρνητικό επιτόκιο, -0,2%, στις καταθέσεις των τραπεζών στην ΕΚΤ....ώστε να αποθαρρύνει τις τράπεζες να κρατούν λιμνάζουσα ρευστότητα.
Έχει επίσης παράσχει εξαιρετικά φθηνή μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιώσουν τις επιδόσεις τους δανεισμού προς τον ιδιωτικό τομέα.
Και το πιο σημαντικό απ 'όλα, τον Ιανουάριο του 2015 ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με στόχο αγορές 60 δισ ευρώ  κάθε μήνα μέχρι τουλάχιστον τον Σεπτέμβριο το 2016.
Λαμβάνοντας υπόψη το βαθμό στον οποίο έχει χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, η ανάκαμψη στη ζώνη του ευρώ υπήρξε απογοητευτική.
Η ανάπτυξη εμφανίζει αναιμικό ρυθμό κατά τους πρώτους 18 μήνες από την ανάκαμψη που ξεκίνησε την άνοιξη του 2013, με μέσο τριμηνιαίο ρυθμό 0,4% από τα τέλη του 2014 και τα μέσα του 2015, δεν υπήρξε περαιτέρω βελτίωση.
Οι εγχώριες ευρωπαικές πηγές ανάπτυξης, ιδίως οι υψηλότερες καταναλωτικές δαπάνες υποστηρίχθηκαν από τις χαμηλές τιμές  ενέργειας. Ωστόσο, η ζώνη του ευρώ είναι ευάλωτη στο σκέλος των εξαγωγών λόγω των αναδυόμενων οικονομιών, την κρίση στην Κίνα.
Το ένα τέταρτο του συνόλου των εξαγωγών της ζώνης του ευρώ κατευθύνεται σε αυτές τις αγορές.
Επιπλέον, η ζώνη του ευρώ έχει υποτροπιάσει.
Ο αποπληθωρισμός το Σεπτέμβριο του 2015 μετά από μερικούς μήνες, αντιμετωπίζεται ως πολύ χαμηλός πληθωρισμός.
Ο Μ Draghi ήταν προσεκτικός μη αποκλείοντας ούτε την εναλλακτική ακόμη και αλλαγής στα επιτόκια.
Όταν η ΕΚΤ μείωσε το επιτόκιο στις καταθέσεις στο -0,2% το Σεπτέμβριο του 2014 είχε τονίσει ότι είμαστε στο κάτω όριο.
Αλλά από τότε άλλες κεντρικές τράπεζες, κυρίως της Σουηδίας και της Ελβετίας, έχουν μειώσει τα επιτόκιά τους ακόμα περισσότερα σε πιο αρνητικά επίπεδα.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι η περαιτέρω μείωση του επιτοκίου των καταθέσεων εξετάστηκε στο Συμβούλιο στη Μάλτα.
Ωστόσο, η πιο πιθανή κίνηση που θα κάνει η ΕΚΤ είναι μια στρατηγικής επαρκούς ευελιξίας όσον αφορά την προσαρμογή, το μέγεθος, την  σύνθεση και τη διάρκειά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Όταν QE ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2015 η κεντρική τράπεζα είχε προσδιορίσει τις αγορές έως τον Σεπτέμβριο του 2016, αλλά ο Μ Draghi πρόσθεσε ότι οι αγορές θα πραγματοποιούνται μέχρι να δούμε μια διαρκή προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού και τον στόχο του 2%.
Δεδομένου ότι ο στόχος για τον πληθωρισμό απέχει η ΕΚΤ είναι πιθανό να επιμηκύνει τη διάρκεια του προγράμματος με τουλάχιστον για ακόμη έξι μήνες.

(πρώτη ενημέρωση 23 Οκτωβρίου 2015, 01:15)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης