Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Guardian: Τρεις ημέρες για να σωθεί το ευρώ - Το δραματικό παρασκήνιο της συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών

tags :
Guardian: Τρεις ημέρες για να σωθεί το ευρώ - Το δραματικό παρασκήνιο της συμφωνίας Ελλάδας - δανειστών
Ο δημοσιογράφος Ian Traynor καταγράφει όσα συνέβησαν εκείνο το δραματικό τριήμερο μεταξύ 10 και 13 Ιουλίου
Το δραματικό παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων του Ιουλίου, που οδήγησε στη συμφωνία Ελλάδας – δανειστών, περιγράφει σε εκτενές δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Ο δημοσιογράφος Ian Traynor καταγράφει όσα συνέβησαν εκείνο το δραματικό τριήμερο μεταξύ 10 και 13 Ιουλίου, όταν η Ελλάδα βρέθηκε στο χείλος της εξόδου από την Ευρωζώνη και απέμενε μία τελευταία ευκαιρία για να αποφευχθεί η καταστροφή.

Embedded image permalink

Το απόγευμα της Παρασκευής 10 Ιουλίου, καθώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών ετοίμαζαν τις βαλίτσες τους για τις Βρυξέλλες προκειμένου να λάβουν μέρος σε άλλη μία συνεδρίαση για την Ελλάδα, ένα σοκαριστικό e-mail έφτασε από το Βερολίνο σε μερικούς εξ αυτών.
Νωρίτερα, είχε δοθεί τελεσίγραφο στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να παρουσιάσει ένα ριζοσπαστικό σχέδιο οικονομικών μεταρρυθμίσεων και μείωσης δαπανών, ή να βρεθεί αντιμέτωπος με την χρεοκοπία.
Ο Τσίπρας είχε παρουσιάσει ένα νέο πακέτο μέτρων, αλλά πριν προλάβουν καν να το συζητήσουν οι αξιωματούχοι, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble, προχώρησε σε ένα πρόωρο χτύπημα:
εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε πιο δραστικές μεταρρυθμίσεις, έλεγε το γερμανικό e- mail, "θα πρέπει να προταθούν στην Ελλάδα ταχείες διαπραγματεύσεις για μια προσωρινή έξοδο από την Ευρωζώνη», το περιβόητο time – out.
Όπως σημειώνει ο Guardian, μπορεί να ήταν ήδη σε εξέλιξη η σπέκουλα για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ωστόσο μέχρι τότε κανείς δεν είχε θέσει επισήμως το ζήτημα.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους παραλήπτες του γερμανικού e-mail:
«Ήταν σαφές. Ήταν γραμμένο. Ήταν σκληρό. Ήταν βάναυσο. Ο Schaeuble, είχε στείλει το email και χτύπησε ο κώδωνας του κινδύνου στο Παρίσι, στην Ρώμη, στην Φρανκφούρτη και στις Βρυξέλλες».
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο, το e-mail δεν διανεμήθηκε ποτέ επισήμως, παρά μόνο στον πυρήνα της Ευρωζώνης.
Το μήνυμα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ έφτασε στα ανώτερα κλιμάκια της Κομισιόν περίπου στις 6 το απόγευμα της Παρασκευής και περιελάμβανε, εκτός από την πρόταση για time –out από το ευρώ, τη μεταφορά assets αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα trust fund με έδρα το Λουξεμβούργο και υπό τον έλεγχο του ESM.
Επρόκειτο για μια μαζική εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, στο πρότυπο της ιδιωτικοποίησης της κρατικής περιουσίας της Ανατολικής Γερμανίας μετά από την πτώση του τείχους του Βερολίνου.
Σταδιακά, τα assets θα πωλούνταν και τα έσοδα θα χρησιμοποιούνταν για να αποπληρωθεί το ελληνικό χρέος.
Αξιωματούχος δήλωσε στον Guardian ότι έστειλε μήνυμα σε έναν συνάδελφό του, τοποθετώντας την πιθανότητα Grexit στο 60%.
Δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεώρησαν σκάνδαλο την πρόταση Schaeuble.
Για τον Ιταλό πρωθυπουργό Matteo Renzi, το τελεσίγραφο του Schaeuble ήταν μια απαράδεκτη άσκηση ταπείνωσης της Γερμανίας στην Ελλάδα και έπρεπε να σταματήσει.
Σύμφωνα με την Guardian, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην ΕΚΤ, την Κομισιόν και τον ESM γνώριζαν στην πραγματικότητα τα σχέδια του Schaeuble εδώ και καιρό.
"Ο Juncker και ο Hollande συμφωνούσαν πως αυτό ήταν δραματικό και δεν έπρεπε να προχωρήσει. Αλλά κανείς δεν ήταν σίγουρος εάν αυτό ήταν απλώς μόνο του Schaeuble πρόταση ή εάν είχε συμφωνηθεί με την Merkel", αναφέρει αξιωματούχος.
Οι τρεις μέρες που ακολούθησαν την ανακοίνωση σοκ του Schaeuble, βρήκαν τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες εγκλωβισμένους σε διαπραγματεύσεις μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, χωρίς επιτυχία.
Αυτοί συνέχισαν τη συζήτηση το πρωί της Κυριακής, πριν δώσουν τη σκυτάλη στους εθνικούς ηγέτες – η σύνοδος κορυφής των οποίων ξεκίνησε στις 16:00 και διήρκεσε όλη τη νύχτα για 17 ώρες.
Ήταν η πιο έντονη, πιο εριστική, και πιο έντονη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε ποτέ από τους υπεύθυνους για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Κανείς δεν ήξερε ποια θα ήταν η τελική έκβαση.
Το διακύβευμα δεν θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο.
Οι χρηματοπιστωτικές αγορές περίμεναν να επιτεθούν σε οποιαδήποτε σήματα αδυναμίας.
Η εκδίωξη της Ελλάδας από το ευρώ, θα έστελνε ένα τρομακτικό μήνυμα προς τις πιο αδύναμες χώρες της ευρωζώνης, μια προειδοποίηση ότι πρέπει να τηρούν τις οδηγίες της γερμανικής ηγεσίας, σχετικά με υγιείς προϋπολογισμούς, τη λιτότητα, τις περικοπές των δημοσίων δαπανών, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Εν ολίγοις, αν δεν γίνουν πιο «Γερμανοί», μπορεί να μετατραπούν σε μια νέα Ελλάδα.
Αλλά το να παραμείνει η Ελλάδα στη ζώνη του ευρώ ήταν δύσκολο:
Μετά από πέντε χρόνια και το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης στην ιστορία, η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων στην Αθήνα είχε βυθιστεί σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Στην Ελλάδα, η κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου, η εκτίναξη της φτώχειας, η ατελείωτη λιτότητα και ο περιορισμός της εθνικής κυριαρχίας είχαν κορυφώθηκε με την εκλογή της πρώτης αριστερής ριζοσπαστικής κυβέρνησης της ευρωζώνης, η οποία είχε υποσχεθεί να αψηφήσει το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες με την απόρριψη της λιτότητας, αλλά παράλληλα να παραμείνει στο ευρώ.
Στο τέλος, ήρθε ένας απροσδόκητος συμβιβασμός μεταξύ Merkel και Τσίπρα, μετά από 10 εξαντλητικές ώρες διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης