Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Καταδίκασε η Merkel την επίθεση στην υποψήφια Δήμαρχο - Διαδηλώσεις συμπαράστασης στην Κολωνία

Καταδίκασε η Merkel την επίθεση στην υποψήφια Δήμαρχο - Διαδηλώσεις συμπαράστασης στην Κολωνία
Η καγκελάριος εξέφρασε την κατάπληξή της και καταδίκασε την ενέργεια
(Upd3) Δολοφονική επίθεση δέχθηκε σήμερα το πρωί η υποψήφια των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) για τη Δημαρχεία της Κολωνίας Henriette Reker με την αστυνομία να δηλώνει οτι τα κίνητρα του δράστη ήταν ρατσιστικά.
Η 58χρονη υποψήφια δέχτηκε επίθεση από έναν 44χρονο άνδρα που κρατούσε μαχαίρι, την ώρα που βρισκόταν στο εκλογικό της κέντρο στο κέντρο της Κολωνίας ενόψει των κρίσιμων τοπικών εκλογών που διεξάγονται αύριο 18 Οκτωβρίου.
Η Henriette Reker τραυματίστηκε στον λαιμό, ενώ ο δράστης κατάφερε χτυπήματα σε άλλους τέσσερεις από τους παρευρισκόμενους. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, τον δράστη ακινητοποίησε αστυνομικός εκτός υπηρεσίας, ο οποίος βρισκόταν από προσωπικό ενδιαφέρον στον χώρο της προεκλογικής συγκέντρωσης.
Η Reker μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου χειρουργήθηκε και νοσηλεύεται πλέον εκτός κινδύνου.
Ο δράστης συνελήφθη χωρίς να προβάλει αντίσταση.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες φαινόταν ψυχικά διαταραγμένος και τα πρώτα του λόγια μετά τη σύλληψή του ήταν «έπρεπε να το κάνω, το έκανα για να σας προστατεύσω όλους» ενώ αργότερα αποκαλύφθηκε οτι ο νεαρός άνδρας είναι αντίθετος στην είσοδο και παραμονή μεταναστών στη Γερμανία. 
Πάντως ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας Ralf Jäger δηλώνει ότι οι πρώτες ενδείξεις υποδεικνύουν πολιτικά κίνητρα.
Σύμφωνα με τη Deutsche welle, λίγο μετά την επίθεση δημοτικός σύμβουλος δηλώνει σε εφημερίδα της Κολωνίας ότι «ο δράστης είχε βάλει στόχο την Henriette Reker».
Η ίδια είχε κατέβει στις εκλογές ως ανεξάρτητη υποψήφια, αλλά με την υποστήριξη τριών πολιτικών κομμάτων, των Χριστιανοδημοκρατών της A. Merkel, των Φιλελευθέρων και των Πρασίνων.

Καταδίκασε την επίθεση η Merklel

Η καγκελάριος της Γερμανίας A. Merklel εξέφρασε την κατάπληξή της μετά την επίθεση που δέχθηκε υποψήφια για τον δήμο της Κολωνίας, η οποία συμμετείχε στις επιχειρήσεις αρωγής προς τους πρόσφυγες και η οποία μαχαιρώθηκε από άνδρα με ρατσιστικά κίνητρα.
«Η καγκελάριος εξέφρασε την κατάπληξή της και καταδίκασε την ενέργεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκπρόσωπος της καγκελαρίας.
Η Merkel ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας της Henriette Reker, η οποία τραυματίσθηκε στον λαιμό σε αγορά της Κολωνίας όπου έκανε προεκλογική εκστρατεία για τις δημοτικές εκλογές, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Thomas de Maizière, από την πλευρά του δήλωσε σοκαρισμένος από την τρομακτική και άνανδρη αυτή επίθεση.
Ανεξάρτητη υποψήφια, αλλά υποστηριζόμενη από το κόμμα της Merkel για τον δήμο της Κολωνίας, η Henriette Reker δέχθηκε επίθεση με μαχαίρι εν μέσω του κλίματος έντασης που κυριαρχεί στην Γερμανία εξαιτίας της πολιτικής ανοίγματος της καγκελαρίου προς τους πρόσφυγες.
Η Henriette Reker ήταν υπεύθυνη για τις κοινωνικές υποθέσεις στην πόλη της Κολωνίας και συγκεκριμένα τους πρόσφυγες, που έφτανα στην περιφέρεια της Ρηνανίας της Βόρειας Βεστφαλίας.
Ως προτεραιότητές της έχει αναφέρει τη λύση του στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες, την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας, καθώς και τη μέριμνα για τους πρόσφυγες.

Οι εκλογές για την ανάδειξη νέου δημάρχου θα γίνουν κανονικά την Κυριακή 

Η εφορευτική επιτροπή είχε εξετάσει πιθανή αναβολή λόγω της επίθεσης στην Henriette Reker, αλλά τελικά απεφάνθη ότι ο νόμος δεν δίνει αυτήν τη δυνατότητα και καλεί τους 810.000 ψηφοφόρους να προσέλθουν κανονικά στις κάλπες.
Το μεσημέρι του Σαββάτου είχαν εμφανιστεί στο κέντρο της Κολωνίας πλακάτ που ενημέρωναν τους πολίτες για υποτιθέμενη αναβολή των εκλογών, αλλά η δημοτική αρχή ανέφερε ότι δεν έχει σχέση με τα πλακάτ και μάλιστα θα ζητήσει την ποινική δίωξη των υπευθύνων για την ανάρτησή τους.
Ο απερχόμενος δήμαρχος Jürgen Roters από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) δεν θέτει υποψηφιότητα.

Διαδηλώσεις συμπαράστασης στην Henriette Reker

Λίγες ώρες μετά την επίθεση εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και κάτοικοι της Κολωνίας συγκεντρώθηκαν έξω από το δημαρχείο της πόλης προκειμένου να διαδηλώσουν κατά της επίθεσης στην υποψήφια δήμαρχο της πόλης.
«Η ανθρώπινη αλυσίδα που σχηματίζουμε στέλνει το μήνυμα ότι είμαστε αλληλέγγυοι», δήλωσε η επικεφαλής των σοσιαλδημοκρατών της Ρηνανίας-Βόρειας Βεστφαλίας H. Craft στέλνοντας το μήνυμα ότι στη πολιτική δεν υπάρχουν εχθροί, μόνο ανταγωνιστές.
«Η δημοκρατία είναι μία μεγάλη κατάκτηση, την οποία θέλουμε να υπερασπισθούμε. Βρισκόμαστε εδώ ως δημοκράτες για να στείλουμε ένα μήνυμα γι΄ αυτήν την αποτρόπαιη πράξη», πρόσθεσε.
Στο πλευρό της βρισκόταν ο επικεφαλής των χριστιανοδημοκρατών της περιοχής Armin Laschet , καθώς και πολλοί πολιτικοί άλλων παρατάξεων, όπως οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι.
(Πρώτη ενημέρωση Σάββατο 17 Οκτωβρίου 18:20)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης