Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Στη… μουσική της FED πιθανόν να χορέψει η ΕΚΤ – Εκτιμά επέκταση του QE της ΕΚΤ

Deutsche Bank: Στη… μουσική της FED πιθανόν να χορέψει η ΕΚΤ – Εκτιμά επέκταση του QE της ΕΚΤ
Η καθυστέρηση αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων από τη FED ασκεί πιέσει σε EKT και BoJ να προχωρήσουν σε περαιτέρω ποσοτική χαλάρωση, τονίζει η γερμανική τράπεζα
Οι εικασίες σχετικά με τον χρόνο αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων από τη FED εξακολουθούν να κυριαρχούν στις χρηματοπιστωτικές αγορές, όπως και οι ανησυχίες για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνει η Deutsche Bank, προσθέτοντας ότι η καθυστέρηση στην αύξηση των επιτοκίων ασκεί πιέσεις στην ΕΚΤ και την BoJ για περαιτέρω μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης.
Παράλληλα, τονίζει ότι αναμένει επέκταση του προγράμματος QE της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Όπως αναφέρει, «οι προβλέψεις για την ανάπτυξη έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, αντικατοπτρίζοντας τις χαμηλότερες προσδοκίες για το δεύτερο ήμισυ του 2015 στις ΗΠΑ και τις ουσιωδώς δυσμενέστερες προοπτικές για τις αναδυόμενες αγορές.
Η επικέντρωση της FED στους εξωτερικούς κινδύνους στην απόφασή της να μην προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, τροφοδοτεί αυτές τις ανησυχίες».
Παρά τις αναθεωρήσεις αυτές, η Deutsche Bank τονίζει ότι δεν συμμερίζεται τη γενικευμένη απαισιοδοξία.
«Τα θεμελιώδη της εσωτερικής ζήτησης παραμένουν στερεά στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και τα στοιχεία στην Κίνα απέχουν από το να υποδηλώνουν μια έντονη επιβράδυνση, αφήνοντας τις τρεις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου σε λογικά στέρεες βάσεις», σημειώνει και προσθέτει ότι «η ανάπτυξη στις αναδυόμενες αγορές παραμένει ανησυχητική, όμως οι τυπικές κρίσεις στις αναδυόμενες αγορές είναι απίθανες, δεδομένων των καλύτερων εξωτερικών αντοχών, όπως π.χ. υψηλότερα συναλλαγματικά αποθέματα».
Τα assets κινδύνου έχουν σημειώσει ράλι στις πρόσφατες εβδομάδες, καθώς έχει μετατεθεί για αργότερα η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων.
«Η αλληλεπίδραση μεταξύ των αγορών και της FED παρουσιάζει μια πραγματική πρόκληση: θετικότερα στοιχεία αυξάνουν τις πιθανότητες αύξησης των επιτοκίων από τη FED, σύσφιγξης των χρηματοοικονομικών συνθηκών και έτσι, η αύξηση των επιτοκίων γίνεται λιγότερο πιθανή».
Αυτή η κυκλική αλληλεπίδραση, σημειώνει η Deutsche Bank, δεν είναι κάτι νέο και δεν έχει αποτρέψει την κεντρική τράπεζα από το να αυξήσει τα επιτόκια στο παρελθόν.
«Όμως, η FED πρέπει πρώτα να επιβεβαιώσει ότι η αμερικανική οικονομία παραμένει στο σωστό δρόμο και ότι οι πτωτικοί κίνδυνοι από την Κίνα περιορίζονται, κάτι που αναμένουνμε να συμβεί τους επόμενους λίγους μήνες».
Μόνον τότε, κατά την Deutsche Bank, η FED μπορεί πιο αξιόπιστα να σηματοδοτήσει ότι επίκεινται αυξήσεις επιτοκίων, οδηγώντας τις αγορές να αποτιμήσουν αυτές τις αυξήσεις.
Ενώ η συνέχιση των πρόσφατων κερδών είναι πιθανή, οι αγορές θα παραμείνουν ευμετάβλητες βραχυπρόθεσμα, καθώς θα επικεντρώνονται στα στοιχεία macro στις ΗΠΑ και την Κίνα ειδικότερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης