Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Το «τοξικό μείγμα» της αργής ανάπτυξης και του μεγάλου χρέους εξαπλώνεται και στις αναδυόμενες οικονομίες

HSBC: Το «τοξικό μείγμα» της αργής ανάπτυξης και του μεγάλου χρέους εξαπλώνεται και στις αναδυόμενες οικονομίες
Στο παρελθόν ανήκει η εύκολη και αβίαστη ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών, με βάση έκθεση της HSBC
Το κώδωνα του κινδύνου για τις αναδυόμενες οικονομίες κρούει με νέα έκθεσή της η βρετανική HSBC, επισημαίνοντας πως το «τοξικό μείγμα» της αργής ανάπτυξης και του μεγάλου χρέους εξαπλώνεται σε αυτές.
Το «μείγμα» αυτό, που είναι σύνηθες στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ιδιαιτέρως μετά την οικονομική κρίση, παρατηρείται πλέον και στις αναπτυσσόμενες χώρες, φαινόμενο πλέον ανησυχητικό για την παγκόσμια οικονομία συνολικά.
Στο παρελθόν ανήκει πια «η εύκολη και αβίαστη» ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών, με βάση έκθεση της HSBC.
«Είναι πασιφανές ότι ο φθηνός δανεισμός, οι ανατιμήσεις στα εμπορεύματα και οι μη παραγωγικές επενδύσεις εξαντλήθηκαν», σημειώνει η τράπεζα, προσθέτοντας ότι «ως απόρροια, οι αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να δουλέψουν σκληρά, ειδικότερα να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να ανακτήσουν τον ανταγωνισμό τους και να ανταποκριθούν στο πρόβλημα της υπερπροσφοράς».
Σε αντίθεση περίπτωση, προειδοποιεί η HSBC, «η εναλλακτική για τις αναδυόμενες οικονομίες είναι να «λιμνάσουν» με ένα σχετικά υπέρογκο χρέος».
Το Business Insider, που δημοσιεύει την έκθεση, παρατηρεί πως η ανάπτυξη των αναδυόμενων οικονομιών, ιδιαιτέρως της Κίνας, συμπυκνώθηκε μέσα σε λίγες δεκαετίες, παρότι ήταν αντίστοιχη με την ανάπτυξη ενός αιώνα στην Ευρώπη.

HSBC debt

Σε άλλο σημείο, η HSBC σημειώνει πως «στην εποχή μετά την κρίση, η ζήτηση για τα αγαθά των αναδυόμενων οικονομικών ρυθμίζεται από την εξαιρετικά φθηνή και άφθονη εξωτερική ρευστότητα που ρέει μέσω των εγχώριων πιστωτικών αγορών.
Από το 2013 και έπειτα, οι παγκόσμιες πιστωτικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί με σταθερό ρυθμό, ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις εξωτερικές και τις τοπικές δαπάνες χρηματοδότησης, μειώνοντας τις ροές των κεφαλαίων και αυξάνοντας τη μεταβλητότητα στις αγορές».
Η εύκολη και φθηνή ρευστότητα, σημειώνει το Business Insider, ήταν μια «μη επιθυμητή» κατάσταση, στην οποία βρέθηκαν αναγκαστικά πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες μετά το κραχ του 2009.
Η επικείμενη σύσφιγξη των νομισματικών πολιτικών των κεντρικών τραπεζών θα είναι ένα θετικό βήμα για αυτές τις οικονομίες, όμως θα δώσουν το έναυσμα για τα δύσκολα και απαιτητικά χρόνια για τις αναδυόμενες οικονομίες, εκτιμά το Business Insider.
Σημειώνεται ότι και η Goldman Sachs προειδοποίησε για το «τρίτο κύμα» της κρίσης, που πλήττει τις αναδυόμενες αγορές. 
Το χειρότερο όλων για την παγκόσμια οικονομία, καταλήγει η HSBC, είναι ότι δεν υπάρχει πλέον «παγκόσμιος καταναλωτής» ή «επενδυτής της έσχατης ανάγκης» - θέσεις που καταλάμβαναν οι προηγμένες οικονομίες πριν το 2008 και η Κίνα μετά το 2008.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης