Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Kyros Law: Μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση για την πάταξη της διαφθοράς στην Ελλάδα - Υποβολή καταγγελιών στη SEC

Kyros Law: Μια άκρως ενδιαφέρουσα πρόταση για την πάταξη της διαφθοράς στην Ελλάδα - Υποβολή καταγγελιών στη SEC
Όλες οι μορφές διαφθοράς συμπεριλαμβανομένων της Δωροδοκίας και της Απάτης είναι εγκληματικές ενέργειες και καταστρεπτικές για το κοινωνικό σύνολο
Mε αφορμή την ύψιστη προτεραιότητα της κυβέρνησης - όπως αποτυπώθηκε στις προγραμματικές δηλώσεις - να καταπολεμήσει, χωρίς ενδοιασμούς και άλλες καθυστερήσεις, τη διαφθορά και διαπλοκή, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να υπενθυμίσουμε μια παλαιότερη πρόταση της νομικής εταιρείας Kyros Law, προς την κυβέρνηση, για την πάταξη του φαινομένου.
Σύμφωνα με τα στελέχη της Kyros Law, μια πρόταση για την καταπολέμηση της διαφθοράς θα ήταν η υποβολή αναφορών στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC).
Μπορεί να συνιστά πρόταση που είχε διατυπωθεί πριν από μερικούς μήνες, αλλά σίγουρα έχει τη σημασία της τη δεδομένη χρονική στιγμή που η κυβέρνηση δεσμεύεται για ανηλεή πόλεμο σε βάρος της διαφθοράς και διαπλοκής.
Όπως τονίζουν τα στελέχη της Kyros Law, χρειάζεται ένα πραγματικό «όπλο» στα χέρια της Δικαιοσύνης, που να εξοπλίζει με πραγματική δύναμη τον ανώνυμο, αδύναμο και «φοβισμένο» πολίτη, απέναντι στη Λερναία Υδρα της Διαφθοράς.
Η λύση, που πιστεύουμε ότι, πέραν από τις θλιβερές και κοινότοπες διαπιστώσεις θα βοηθήσει τα μέγιστα για την εκρίζωση του φαινομένου της διαφθοράς, κυρίως των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων, προέρχεται εξ εσπερίας και ακούει στο όνομα “F.C.P.A.”, δηλ «Foreign Corrupt Practices Act”, δηλ. ελληνιστί: Νομοθεσία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.
Είναι Νόμος των ΗΠΑ, παράρτημα της Dodd-Frank Act και πολύ πρόσφατα αυστηροποιήθηκε σοβαρότατα καθώς επιβάλλονται πλέον όχι μόνον βαρύτατα πρόστιμα δισεκατομμυρίων, αλλά και βαρειές ποινικές κυρώσεις στα πρόσωπα των Διευθυνόντων Συμβούλων των Διοικούντων δηλαδή των «καταγγελθεισών για διαφθορά πολυεθνικών»
Η Ελλάδα, η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι oικονομίες pαγκοσμίως εξακολουθούν και υφίστανται ανυπολόγιστες ζημίες ως αποτέλεσμα Δωροδοκίας και Απάτης που χρησιμοποιούν διάφοροι Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί, Εταιρείες και Επιχειρηματικοί Όμιλοι.
Οι ΗΠΑ πρόσφατα ψήφισαν Νόμο που επιτρέπει σε Άτομα, Ιδιώτες, που έχουν σχετική πληροφόρηση για Δωροδοκία ή και Απάτη να προσφύγουν στις Αρχές των ΗΠΑ κατά αυτών των Οργανισμών.
Εάν αυτή η Προσφυγή-Καταγγελία γίνει αποδεκτή από την Αμερικανική Κυβέρνηση, τα Άτομα αυτά μπορεί να δικαιούνται να εισπράξουν ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ως Αμοιβή.
Όλες οι μορφές διαφθοράς συμπεριλαμβανομένων της Δωροδοκίας και της Απάτης είναι εγκληματικές ενέργειες και καταστρεπτικές για το κοινωνικό σύνολο.
Μας πληγώνουν και μας ζημιώνουν ΟΛΟΥΣ.
Ο Νόμος αυτών των ΗΠΑ ψηφίσθηκε για να εξαλείψει αυτού του είδους την ανάρμοστη επιχειρηματική τακτική και να ανταμείψει τους Έλληνες Πολίτες που επιθυμούν επιτέλους να κάνουν οι ίδιοι κάτι γι’ αυτό ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ και να δώσουν την πληροφορία (“blow-the-whistle”, «σφυρίξουν») για Οργανισμούς, Εταιρείες ή Επιχειρηματικούς Ομίλους, που έχουν Δωροδοκήσει ή Εξαπατήσει γιά να πάρουν δουλειές στην Ελλάδα ή και αλλού.
Ενδεικτικά, σ’αυτές συμπεριλαμβάνονται Τραπεζικοί ή Χρηματοπιστωτικοί Οργανισμοί, Εταιρείες Υγείας και Υγειονομικού Υλικού-Εξοπλισμού, Ασφαλιστικές, Εταιρείες Ακίνητης Περιουσίας, Ενέργειας, Ανάπτυξης Περιουσίας και πολλές άλλες, ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ.
Με πολύ απλά λόγια, τι λέει αυτός ο νόμος και γιατί αφορά –πρωτίστως- θα λέγαμε εμείς, και την Ελλάδα:
Όλοι οι Ελληνες Πολίτες μπορούν να καταγγείλουν ανάρμοστες πληρωμές («λαδώματα», «φακελάκια») με βάση τη Νομοθεσία αυτή των ΗΠΑ που ισχύει για την καταπολέμηση της Διαφθοράς.
Εάν γνωρίζουν για ανάρμοστες πληρωμές («λαδώματα») που έχουν γίνει από Αμερικανικές (ΗΠΑ) ή Ευρωπαϊκές Εταιρείες σε Έλληνες Κυβερνητικούς Αξιωματούχους, Διαμεσολαβητές, Ενδιαμέσους, ή Συμβούλους με σκοπό την ανάθεση Συμβάσεων ή απόκτηση Αδειών κλπ στην Ελλάδα, ΜΠΟΡΕΙ να δικαιούνται να ΕΙΣΠΡΑΞΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ σύμφωνα με την καινούρια Νομοθεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Η αμοιβή τους θα αντιστοιχεί βάσει του Νόμου σε ποσοστό τουλάχιστον 10% επί του προστίμου που θα επιβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission, S.E.C.)
Εάν αυτές οι Εταιρείες (οι οποίες θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι εισηγμένες επιχειρήσεις σε Αμερικανικά ή Ευρωπαικά Χρηματιστήρια) έχουν δωροδοκήσει οποιονδήποτε στην Ελλάδα για να προωθήσουν τις δουλειές τους ώστε να αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, οι Ελληνες Πολίτες μπορούν να το καταγγείλουν ΑΜΕΣΩΣ, είτε οι ίδιοι είτε για λόγους εχεμυθείας μέσω διαπιστευμένων δικηγόρων, προστατευόμενοι ως “whisltleblowers” από την πανίσχυρη Αμερικανική Δικαιοσύνη.
"Τα Δικηγορικά μας Γραφεία στην Αθήνα συνεργάζονται στενά με Δικηγορικές Εταιρείες στις ΗΠΑ με σκοπό την προώθηση αυτών των καταγγελιών στις Αρμόδιες Αρχές.
Οι συνεργάτες μας στις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή εκπροσωπούν “whistleblowers” («καταγγέλοντες») από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Β. Αμερική", σημειώνει η Kyros Law.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης