Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές σε 20 μήνες και ανάπτυξη το 2016 προσδοκά ο Τσίπρας

WSJ: Επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές σε 20 μήνες και ανάπτυξη το 2016 προσδοκά ο Τσίπρας
Υπάρχουν σκληρά σημεία στη συμφωνία με τους δανειστές, όμως είναι αναπόφευκτα
Για τα φιλόδοξα σχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα να επιστρέψει η Ελλάδα στις αγορές μέσα στους επόμενους 20 μήνες, να παρουσιάσει  ρυθμούς ανάπτυξης μέσα στο 2016 και να βγει ολοκληρωτικά η χώρα από την κρίση στα επόμενα 4 χρόνια, κάνει λόγο η Wall Street Journal.
Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα αναφέρεται στην χθεσινή (5/10) ομιλία του Αλέξη Τσίπρας στη Βουλή, στα πλαίσια των προγραμματικών του δηλώσεων, λέγοντας ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του για την εφαρμογή του τρίτου προγράμματος διάσωσης της χώρας».
Στην πρώτη του ομιλία στο κοινοβούλιο μετά τη νίκη του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε  ότι «η κυβέρνηση θα υλοποιήσει το πρόγραμμα λιτότητας που  συμφώνησε με τους δανειστές της» αναφέρει το δημοσίευμα.
Και συνεχίζει με τη δέσμευση Τσίπρα οτι στοχεύει στην ελάφρυνση κάποιων σκληρών μέτρων του προγράμματος που απαιτούν του δανειστές.
«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι παρά τις θετικές πτυχές της συμφωνίας, υπάρχουν και σκληρά σημεία, τα οποία όμως είναι αναπόφευκτα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας τονίζοντας ότι «η  κυβέρνηση του θα προσπαθήσει να βρει «αντίδοτα», που θα ελαφρύνουν τις επιπτώσεις από τη βαριά φορολογία και τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος που πρέπει να επιβληθούν σύμφωνα με τους όρους των δανειστών, ενώ υποσχέθηκε να αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα ιδιωτικά σχολεία μέχρι την ψήφιση του προυπολογισμού».
Όπως αναφέρει η Wall Street Journal «προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή τη φάση είναι η τάχιστη και επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος  της χώρας, για να ανοίξει ο δρόμος για τις συνομιλίες για την αναδιάρθρωση του χρέους, και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών καθώς οι Έλληνες ζουν με τα capital controls από τις 29 τον Ιουνίου».
Η εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση Τσίπρα οτι «η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους».
«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθεσε επίσης ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων στην  αγορά εργασίας και την αντιμετώπιση του ζητήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (κόκκινα δάνεια)» αναφέρει το δημοσίευμα σχολίαζοντας την δέσμευση της κυβέρνησης να αλλάξει τη διαχείριση των τραπεζών που θα χρειαστούν κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίησή τους αλλά και την αντιμετώπιση της διαφθοράς και των πελατειακών σχέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης