Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Η νέα πολιτική πραγματικότητα στην ΕΕ - Γιατί ψηφίζουν λιτότητα Έλληνες και Ευρωπαίοι

Reuters: Η νέα πολιτική πραγματικότητα στην ΕΕ - Γιατί ψηφίζουν λιτότητα Έλληνες και Ευρωπαίοι
Εκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν τιμωρήθηκε για την απόφασή του να υπογράψει μνημόνιο
Φως στις... εκπλήξεις που κρύβουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη επιχειρεί να ρίξει, με νέο δημοσίευμά του, το πρακτορείο Reuters.
Εστιάζοντας στους νέους πολιτικούς συσχετισμούς που δημιούργησε στην Ευρωζώνη η σκληρή λιτότητα που επιβλήθηκε στα χρόνια της κρίσης, το Reuters αναδεικνύει σε μεγάλο νικητή - στις περισσότερες ευρωπαϊκές εκλογικές αναμετρήσεις - την ίδια τη λιτότητα.
Όπως σημειώνει, πλέον είναι γεγονός.
Απ' άκρη σ' άκρη στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις που αποδέχθηκαν και εφάρμοσαν μη δημοφιλή προγράμματα διάσωσης, με σκληρά μέτρα λιτότητας, αυτές θα επανεκλεγούν στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ή αυτές είναι που θα παραμείνουν οι ηγέτιδες πολιτικές δυνάμεις.
Ο λόγος; Η ανάγκη για οικονομική ανάκαμψη, η οποία έχει ισχυροποιηθεί σε Ιρλανδία και Ισπανία και πλέον κερδίζει σταδιακά έδαφος και στην Πορτογαλία.
Η ανάκαμψη στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας ισχυροποιείται, ακόμη κι αν τα επίπεδα ανεργίας παραμένουν ακόμη υψηλά και το βιοτικό επίπεδο έχει μειωθεί αισθητά.
Υπάρχουν κι άλλοι λόγοι όμως που αναδεικνύουν πλέον σε ισχυρές πολιτικές δυνάμεις, τα κόμματα που υπογράφουν και εφαρμόζουν μνημόνια, όπως:
- Οι νευρικοί ψηφοφόροι κινούνται πλέον εκ του ασφαλούς, μετά από χρόνια κόπωσης, λόγω των περικοπών δαπανών και των αυξήσεων φόρων που έχουν υποστεί.
- Τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορούν να πείσουν την κοινή γνώμη πως διαθέτουν μια αξιόπιστη εναλλακτική επιλογή απέναντι στη λιτότητα.
- Τα εθνικιστικά κόμματα καθίστανται κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχεδόν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα.

Το φαινόμενο Αλέξης Τσίπρας
Ενδεικτικότερο παράδειγμα ο αριστερός Αλέξης Τσίπρας που επανεκλέχθηκε πανηγυρικά πρωθυπουργός της Ελλάδας, κατά την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου.
Η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα επιβεβαιώνει πως εύκολα μπορεί κάποιος να... χωνέψει (και να εφαρμόσει) τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που μέχρι πρόσφατα απέρριπτε.
Εκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας δεν τιμωρήθηκε και αυτό είναι γεγονός.
Αντίθετα, η Λαϊκή Ενότητα, το κόμμα που προέκυψε μετά την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκλογικά υπέστη συντριβή και δεν κατόρθωσε να πετύχει την είσοδό του στη βουλή.

(Πρώτη Ενημέρωση: 07:34, Πέμπτη 1 Οκτωβρίου)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης