Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

FT: Η Γερμανία δεν κινδυνεύει από την επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών - Απορροφούν το 30% των εξαγωγών της

FT: Η Γερμανία δεν κινδυνεύει από την επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών - Απορροφούν το 30% των εξαγωγών της
Οι εξαγωγές σε ΗΠΑ και Ευρώπη και η εγχώρια ζήτηση αυξάνουν κι άλλο το γερμανικό ΑΕΠ
Είναι περίοδος κρίσης για τη Γερμανία αναφέρουν οι Financial Times, αλλά θεωρούν ότι τελικά θα τα καταφέρει.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δέχεται χτυπήματα από διάφορα μέτωπα με την επιβράδυνση των αναδυόμενων αγορών και το σκάνδαλο της Volkswagen να είναι τα πιο επώδυνα.
Αλλά παρά το γεγονός ότι η έκθεση της Γερμανίας στους BRICs (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα) είναι μεγαλύτερη από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη και ότι ο DAX είχε διαρροές μετά την αποκάλυψη της απάτης που έκανε η Volkswagen με τις εκπομπές ρύπων, δεν ήρθε και η καταστροφή.
Ο Ben May, οικονομολόγος στο Oxford Economics σημειώνει ότι οι αναδυόμενες αγορές απορροφούν το 30% των εξαγωγών της Γερμανίας και η ευρωζώνη, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν οι βασικοί εισαγωγείς των προϊόντων της.
Από αυτή την άποψη, οι προοπτικές παραμένουν καλές.
Κι αυτό διότι για τα επόμενα τρίμηνα οι συνθήκες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ θα παραμείνουν λαμπρές, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους Γερμανούς εξαγωγείς.
Ο May αναφέρει επίσης ότι η απόκλιση στις νομισματικές πολιτικές Ευρώπης και ΗΠΑ θα αποδυναμώσουν το ευρώ, κάτι που επίσης θα δώσει ώθηση στους Γερμανούς παραγωγούς.
Πέρα από τις εξαγωγές, η εγχώρια καταναλωτική ζήτηση είναι πολύ πιο ισχυρή από τα προηγούμενα χρόνια.
Τα πρώτα χρόνια της νομισματικής ένωσης όταν η Γερμανία ανακτούσε την ανταγωνιστικότητά της και αντιμετώπιζε μία περίοδο συγκράτησης των μισθών, η οικονομία της θα ήταν ευάλωτη σε μία επιβράδυνση των εξαγωγών.
Αλλά τα τελευταία δύο χρόνια η αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ οφείλεται περισσότερο στην εγχώρια ζήτηση, παρά στο καθαρό εμπόριο, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί.





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης