Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Αυξάνει τις εκτιμήσεις για την τιμή της ζάχαρης – Δυσοίωνες οι προβλέψεις για καφέ και σιτάρι

tags :
Rabobank: Αυξάνει τις εκτιμήσεις για την τιμή της ζάχαρης – Δυσοίωνες οι προβλέψεις για καφέ και σιτάρι
Οι καιρικές συνθήκες κυρίως στη Βραζιλία διαμορφώνουν νέα δεδομένα στην αγορά εμπορευμάτων
Στο προσκήνιο παραμένουν τα συμβόλαια ζάχαρης, σύμφωνα με τους αναλυτές της Rabobank, οι οποίοι αύξησαν τις προβλέψεις τους για το εμπόρευμα, εξαιτίας "δυσμενών καιρικών συνθηκών" στη Βραζιλία και την Ινδία.
Αντίθετα, η Rabobank μειώνει τις προβλέψεις της για τα συμβόλαια του κακάο, του καφέ, της σόγιας και του σιταριού.
Ειδικότερα, η Rabobank δίνει σύσταση buy με αύξηση κατά 0,60 σεντς/λίμπρα της τιμής για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της ζάχαρης,
Έτσι οι νέες τιμές - στόχοι που δίνει είναι στα 12,40 σεντς/λίμπρα για την παράδοση το επόμενο καλοκαίρι και πάνω από τα 12,20 σεντς ανά λίμπρα των συμβολαίων Ιουλίου 2016, καθώς τα «θεμελιώδη δεδομένα της αγοράς ζάχαρης γίνονται όλο και περισσότερο υποστηρικτικά».
Η τράπεζα προβλέπει ότι θα υπάρξει έλλειμμα στην παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης κατά 4,8 εκατομμύρια τόνους το 2015-16, ήτοι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο.

«Το έλλειμμα μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω»

«Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε όλη Ινδία και τη Βραζιλία, μεταξύ άλλων, δείχνουν ότι μπορεί να διευρύνουν το έλλειμμα παραγωγής εάν μάλιστα επιδεινωθεί περαιτέρω όσο το Ελ Νίνιο συνεχίζεται», αναφέρει η Rabobank.
Το φαινόμενο του Ελ Νίνιο, που συνδέεται με την υγρασία στην περιοχή-κλειδί της Νότιας Βραζιλίας, αυξάνει ακόμα τον «κίνδυνο» για το υπόλοιπο της συγκομιδής του ζαχαροκάλαμου.
Στην Ινδία, η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής, η παραγωγή της περιόδου 2015-16 φαίνεται "να είναι μικρότερη κατά 27 χιλ. τόνους, ήτοι μειωμένη κατά 5% από το περσινό ρεκόρ" χάρη στους μουσώνες.

«Διόρθωση προς τα κάτω»

Ωστόσο, η Rabobank κόβει τις προβλέψεις της για άλλα μαλακά εμπορεύματα, συμπεριλαμβανομένου του κακάο, για το οποίο βλέπει τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να επιστρέφουν αρκετά κάτω από τα 3.000 δολάρια ανά τόνο.
Ενώ η "παρατεταμένη ξηρότητα" στηρίζει τις τιμές του κακάο για τώρα, "εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια διόρθωση προς τα κάτω, μετά τις εκλογές στην Ακτή Ελεφαντοστού", την πρώτη χώρα παραγωγής, όπου οι φόβοι για πολιτική αναταραχή έχουν προσφέρει μέχρι πρότινος ένα στήριγμα για τις τιμές, αναφέρει η Rabobank.
Η τράπεζα προβλέπει έλλειμμα στην παγκόσμια παραγωγή κατά 113.000 τόνους το 2015-16, μετά από το έλλειμμα των 50.000 τόνων κατά την τρέχουσα περίοδο.
Και για τον καφέ, η τράπεζα μείωσε τις προβλέψεις της έως 10 σεντς ανά λίβρα για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Arabica, επικαλούμενη τις βροχές στη Βραζιλία, πριν από τη συγκομιδή του 2016.

Παράγοντας Ρωσία

Η Rabobank αύξησε κατά μόλις 0,20 δολάρια τις προβλέψεις της για τα συμβόλαια του σιταριού, σε επίπεδα λίγο κάτω από το μέσο όρο των υπολοίπων αναλυτών.
Σύμφωνα με την ίδια το πρόσφατο ράλι θα είναι δύσκολο να διατηρηθεί για το υπόλοιπο του 2015, χωρίς τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
"Οι τιμές του σίτου θα παραμείνουν υπό πίεση μέχρι το Νοέμβριο" όταν οι ρωσικές εξαγωγές παρουσιάζουν συχνά εποχιακή κάμψη", αναφέρει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης