Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurasia Group: Στο 30% η πιθανότητα Grexit παρά τον εκλογικό θρίαμβο του Τσίπρα

Eurasia Group: Στο 30% η πιθανότητα Grexit παρά τον εκλογικό θρίαμβο του Τσίπρα
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατόρθωσε να πείσει μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος πως είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής
Υπέρ του σχηματισμού μιας ευρύτερης κυβέρνησης στην Ελλάδα, πιθανότατα μιας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, τάσσεται σημαντική μερίδα αναλυτών, λίγες μόλις ώρες μετά το εκλογικό αποτέλεσμα - θρίαμβο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, μέσω μιας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού στην Ελλάδα, θα διασφαλιζόταν ακόμη περισσότερο η δέσμευση για την απρόσκοπτη τήρηση των όρων της νέας συμφωνίας και δη την υλοποίηση του νέου, σκληρού μνημονίου.
Όσο λιγότερο εξασφαλισμένη θεωρείται η υλοποίηση του μνημονίου, τόσο θα αυξάνονται οι φόβοι για νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, γεγονός που θα συντηρεί πάντα στο προσκήνιο τον κίνδυνο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
"Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατόρθωσε να πείσει μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος πως είναι ένας σκληρός διαπραγματευτής", δηλώνει ο Mujtaba Rahman της Eurasia Group, αναζητώντας τους λόγους που επισφράγισαν την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως, όπως ο ίδιος προειδοποιεί, η επιστροφή του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ - Ανεξάρτητων Ελλήνων αναμένεται να διατηρήσει αμείωτες τις ανησυχίες των δανειστών στην κατεύθυνση εφαρμογής του νέου μνημονίου.
"Για τον λόγο αυτό, διατηρούμε στο 30% τον κίνδυνο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ σε ορίζοντα διετίας", προβλέπει ο Mujtaba Rahman.
Εξαιρετικά επιφυλακτική για την επόμενη μέρα της Ελλάδας εμφανίζεται και η UBS, αποτιμώντας το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής 20/9.
Με τη σειρά της και η UBS σπεύδει να προειδοποιήσει πως ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ δεν έχει εξαφανιστεί, ακόμη κι αν η χώρα προχωρά στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.
"Οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ανέρχονται στο 20% με 30% σε ορίζοντα 12 μηνών, καθώς μακροπρόθεσμα η εφαρμογή του μνημονίου θα αποδειχθεί ότι παραμένει μια τεράστια πρόκληση", διαμηνύουν, χαρακτηριστικά, οι αναλυτές της UBS.

(Πρώτη Ενημέρωση: 7:32, Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης