Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nordea Bank: Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ - Παραμένει το Grexit

Nordea Bank: Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ - Παραμένει το Grexit
Η εφαρμογή του Μνημονίου θα είναι πολύ επώδυνη και η όποια οικονομική ανάκαμψη αναβλήθηκε, στην καλύτερη περίπτωση, για μετά το 2016, σημειώνει ο αναλυτής της Nordea Bank
Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου οι Έλληνες καλούνται ακόμα μία φορά να προσφύγουν στις κάλπες, με το εκλογικό αποτέλεσμα να θεωρείται αμφίβολο βάσει των δημοσκοπικών ευρημάτων, επισημαίνει η Nordea Bank, σε έκθεση υπό τον τίτλο «Greece – Another vote that will change nothing».
Ειδικότερα, ο αναλυτής της Nordea, Jan von Gerich, σημειώνει πως «μια νέα εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται το πιθανότερο σενάριο, ωστόσο αυτό το σενάριο καθιστά δυσκολότερο το έργο συγκρότησης κυβέρνησης».
Στη συνέχεια, επισημαίνει πως το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι υψηλό, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, καθώς η νέα κυβέρνηση θα έχει ουσιαστικά ως έργο την εφαρμογή του τρίτου πακέτου διάσωσης της χώρας.
Το Grexit, ωστόσο, «δεν έχει φύγει εντελώς από το τραπέζι», σύμφωνα με τη Nordea Bank.

Καμία ρεαλιστική εναλλακτική, παρά η υλοποίηση των όρων του Μνημονίου

Όλα τα κόμματα κάνουν προεκλογική εκστρατεία με κύριο σύνθημα την εφαρμογή της συμφωνίας, ωστόσο με επαναδιαπραγμάτευση των όρων.
O Gerich σημειώνει, «δεδομένου ότι η συμφωνία με τους πιστωτές ορίζει ουσιαστικά τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν τα επόμενα έτη, το εκλογικό αποτέλεσμα δεν αναμένεται να αλλάξει τις πολιτικές επιλογές της χώρας».
Η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή στο ευρώ και έχει καταστεί σαφές πως η εφαρμογή της συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος αποφυγής του Grexit.
Η Λαϊκή Ενότητα, η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησε, είναι η νέα φωνή που εκστρατεύει ενάντια στο Μνημόνιο και υπέρ της εξόδου από την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η Λαϊκή Ενότητα αγγίζει μόλις το 3%, που απαιτείται για να εισέλθει στη Βουλή.
Παρότι ένας σημαντικός αριθμός των ψηφοφόρων ενδέχεται να επιλέξει ακραία κόμματα, όπως η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ, αλλά και η Λαϊκή Ενότητα, εντούτοις τα κόμματα αυτά έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μετεκλογικές συνεργασίες.

Πιθανότερο σενάριο η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δυσκολότερη, ωστόσο, η συγκρότηση κυβέρνησης

Καθώς ο εκλογικός νόμος στην Ελλάδα δίνει στο πρώτο κόμμα bonus 50 εδρών, η εκλογική νίκη θεωρείται σημαντική.
Πρόσφατες δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως η μάχη για την πρωτιά, μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, θα είναι στήθος με στήθος.
Η Nordea Bank επισημαίνει πως στις εκλογές του Ιανουαρίου, οι αναποφάσιστοι ήταν αυτοί που εν πολλοίς έκριναν το αποτέλεσμα, καθώς στο τέλος επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η ίδια εξέλιξη φαίνεται να είναι η πιθανότερη και για τις επικείμενες εκλογές, παρά την απογοήτευση του λαού για τον Αλέξη Τσίπρα, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι συγκυβερνώντες Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν θα καταφέρουν να μπουν εκ νέου στη Βουλή.
Η συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποδειχθεί τελικά δύσκολη υπόθεση, δυσκολότερη από ό,τι αν κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, καθώς η ΝΔ θα έχει περισσότερες επιλογές συγκυβερνητών.



Περιορισμένες οι κινήσεις των αγορών

Οι διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές είναι απίθανο να ακολουθήσουν στενά τις ελληνικές εκλογές αυτή τη φορά, εκτιμά η Nordea.
Το πιθανότερο σενάριο είναι πως η δυσκολία συγκρότησης κυβέρνησης θα επηρεάσει τις ελληνικές αγορές, προκαλώντας κάποια μεταβλητότητα, ωστόσο περιορισμένες θα είναι οι επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές.
Για τις αγορές η νίκη της ΝΔ είναι ίσως το προτιμότερο ενδεχόμενο, δεδομένου ότι θα καταστήσει ευκολότερο το έργο συγκρότησης της κυβέρνησης, και άρα θα υπάρχει σταθερότητα.
Ορισμένες υποσχέσεις για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου ενδεχομένως να προκαλέσουν κάποια ανησυχία, ωστόσο οι συζητήσεις αυτές είναι απίθανο να οδηγήσουν σε αλλαγές του προγράμματος.



Ο κίνδυνος του Grexit παραμένει μακροπρόθεσμα

Η βραχυπρόθεσμη πορεία της Ελλάδας θεωρείται προκαθορισμένη, ωστόσο οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες, τονίζει ο Gerich.
Το κίνημα κατά του ευρώ βρίσκεται μόλις στις απαρχές του, ενώ έχει μια νέα φωνή, τη Λαϊκή Ενότητα.
Η εφαρμογή του Μνημονίου θα είναι πολύ επώδυνη και η όποια οικονομική ανάκαμψη αναβλήθηκε, στην καλύτερη περίπτωση, για μετά το 2016.
Παράλληλα, οι εκλογές και η αβεβαιότητα που επέφεραν ανέβαλαν περαιτέρω την όποια ανάπτυξη.
Η κακή οικονομική πορεία της χώρας ενδέχεται να τονώσει το αίσθημα κατά του Μνημονίου, και ταυτόχρονα να δυσκολέψει το έργο της επόμενης κυβέρνησης, ήτοι την υλοποίηση των όρων.
Επιπλέον, αυτή τη φορά η έξοδος από το ευρώ θεωρείται, φανερά, η εναλλακτική για τη χώρα και αποτελεί μια πραγματική επιλογή για τους πολίτες.
Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι η Ελλάδα είναι απρόθυμη να εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος, κάτι που υποδηλώνει πως οι προϋποθέσεις δεν θα εκπληρωθούν και το ζήτημα του Grexit θα επανέλθει.
Μπορεί η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ να είχε ως αποτέλεσμα την αποχώρηση ορισμένων ακραίων στελεχών, ωστόσο στην πλειοψηφία τους τα στελέχη που παρέμειναν μισούν το Μνημόνιο και θα το εφαρμόσουν απρόθυμα.
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ απρόβλεπτη, τουλάχιστον με βάση την πορεία του κόμματος ως κυβέρνηση.
Ακόμα, ωστόσο, και αν η κυβέρνηση είναι υπό τη Νέα Δημοκρατία, οι κίνδυνοι δεν εκμηδενίζονται.
Ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να στραφεί εναντίον του πακέτου διάσωσης, ξεκινώντας εκ νέου αντιμνημονιακή εκστρατεία.
Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης μπορούν να κάνουν περαιτέρω συμβιβασμούς στα επόμενα στάδια εφαρμογής του προγράμματος, ωστόσο σε κάποιο σημείο ο ελληνικός λαός θα εξαντληθεί και θα στραφεί στο αντιμνημονιακό στρατόπεδο, το στρατόπεδο κατά του ευρώ, καθιστώντας το Grexit αναπόφευκτο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης