Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ το πιο πιθανό σενάριο - Kίνδυνος Grexit

Capital Economics: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ το πιο πιθανό σενάριο - Kίνδυνος Grexit
Το εκλογικό θρίλερ και τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου δεν αναμένεται να βάλουν φρένο στην ελληνική κρίση, προειδοποιεί η Capital Economics, μέσω νέας έκθεσής της, υπό τον τίτλο "Election won’t end the Greek crisis".
Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, όποιο κόμμα κι αν αναδειχθεί πρώτο στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, είναι βέβαιο ότι θα τηρήσει τους όρους του νέου μνημονίου, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Ωστόσο, ακόμη και μια φίλα προσκείμενη στη λιτότητα κυβέρνηση θα δυσκολευθεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί, βάσει του μνημονίου, δεδομένης της συνεχούς επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας.
Η δυναμική της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους έχει υποβαθμιστεί, προειδοποιούν οι αναλυτές της Capital Economics.

Το εκλογικό θρίλερ και τα σενάρια για την επόμενη μέρα
Eστιάζοντας οι ίδιοι, στη συνέχεια, στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, επισημαίνουν πως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση.
Δεν είναι βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα, επισημαίνουν χαρακτηριστικά.
Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ η Capital Economics θεωρεί πως το πιο πιθανό σενάριο αφορά στον σχηματισμό κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.
Μια τέτοια κυβέρνηση θα εφαρμόσει τους όρους του μνημονίου, όμως σταδιακά θα ασκήσει πιέσεις για λιγότερη λιτότητα και άμεση ελάφρυνση χρέους.
Το γεγονός αυτό θα προκαλέσει νέο ρήγμα στις σχέσεις Ελλάδας - δανειστών και το νέο πρόγραμμα δεν αποκλείεται, ακόμη και να καταρρεύσει...
Παρά το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ το απορρίπτει, τα σενάρια για κυβέρνηση μεγάλου συνασπιμού με τη ΝΔ επιμένουν.
Ωστόσο η Capital Economics προειδοποιεί πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ θα καταρρεύσει, δεδομένων των μεγάλων ιδεολογικών διαφορών που χωρίζουν τα δύο αυτά κόμματα.
Όπως επισημαίνει, το πιο θετικό σενάριο για τη χώρα (αλλά όχι και το πιο πιθανό) θα ήταν ο σχηματισμός κυβέρνησης συνασπισμού υπό τη ΝΔ, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη συμμετοχή του Ποταμιού, για παράδειγμα.
Θα ήταν μια κυβέρνηση που θα ενέπνεε εμπιστοσύνη στους δανειστές και τις αγορές.
Ανεξάρτητα από το πολιτικό σκηνικό, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους του νέου μνημονίου.
Αργά ή γρήγορα θα απαιτηθεί πρόσθετη λιτότητα.
Ο κίνδυνος μιας ανεξέλεκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας, ακόμη και εξόδου της χώρας από το ευρώ, δεν μπορεί να αποκλειστεί, καταλήγει η Capital Economics.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης