Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ifo: Πλεόνασμα - ρεκόρ για τη Γερμανία το 2015 στο 8,4% του ΑΕΠ - Παραβιάζεται το όριο της Κομισιόν

tags :
Ifo: Πλεόνασμα - ρεκόρ για τη Γερμανία το 2015 στο 8,4% του ΑΕΠ - Παραβιάζεται το όριο της Κομισιόν
Η Γερμανία έχει δεχθεί αυστηρή κριτική για το υψηλό της εμπορικό πλεόνασμα, τόσο από την Κομισιόν, όσο και από το ΔΝΤ, καθώς πλήττει την ανταγωνιστικότητα κυρίως των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης
Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας πιθανόν να ανέλθει στα νέα υψηλά επίπεδα ρεκόρ των 250 δισ. ευρώ το 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γερμανικού Ινστιτούτου Ifo.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το γερμανικό πλεόνασμα θα ισούται με περίπου το 8,4% του ΑΕΠ, κάτι που σημαίνει ότι για μια ακόμη φορά θα παραβιάσει το όριο του 6% που συστήνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η Γερμανία έχει δεχθεί αυστηρή κριτική για το υψηλό της εμπορικό πλεόνασμα, τόσο από την Κομισιόν, όσο και από το ΔΝΤ, καθώς πλήττει την ανταγωνιστικότητα κυρίως των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης.
Το αδύναμο ευρώ αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τις εξαγωγές από τη Γερμανία, που παραδοσιακά αποτελεί την ατμομηχανή της ευρωπαϊκής οικονομίας. Έ
να επιπλέον ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ από το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών μπορεί να αποδοθεί στις φθηνότερες εισαγωγές αργού πετρελαίου, ανακοίνωσε το Ifo.
Σημειώνεται ωστόσο ότι η Γερμανία θα χάσει την πρώτη θέση στη λίστα από την Κίνα.
Το Ifo ανακοίνωσε ότι το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας ίσως ανέλθει στα 330 δισ. δολάρια περίπου από τα 220 δισ. δολάρια πέρυσι, κυρίως λόγω της μείωσης των εισαγωγών καθώς επιβραδύνεται η οικονομία της.
Η Σαουδική Αραβία, η οποία πέρυσι είχε το τρίτο υψηλότερο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στα 100 δισ. δολάρια περίπου, αναμένεται να έχει ισοσκελισμένο ισοζύγιο λόγω της μείωσης της τιμής του πετρελαίου.
«Η Γερμανία θα έχει πλεόνασμα ρεκόρ, αλλά δεν θα είναι πια το μεγαλύτερο στον κόσμο» είπε στο Reuters ο οικονομολόγος του Ifo Στέφεν Χέντσελ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης