Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τι σημαίνει η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τον FTSE – Σχεδόν τίποτε

tags :
Τι σημαίνει η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τον FTSE – Σχεδόν τίποτε
H υποβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τον οίκο FTSE δεν θα επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η υποβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τον FTSE αναμενόταν τον Μάρτιο του 2016 όπως και συνέβη, ωστόσο ήταν έκπληξη ότι ανακοινώθηκε αργά το βράδυ στις 11 Σεπτεμβρίου του 2015.
Αναμενόταν να παραμείνει στις ώριμες αγορές με βάση τους δείκτες FTSE το ελληνικό χρηματιστήριο και να υποβαθμιστεί αργότερα στην κατηγορία advanced  emerging market.
Εν πάσει περιπτώσει ο οίκος FTSE υποβάθμισε το ελληνικό χρηματιστήριο.
Η υποβάθμιση αυτή είναι συνέχεια της απόφασης της MSCI πριν πολλούς μήνες και βεβαίως της επιδείνωσης της ελληνικής οικονομίας με τα capital controls.
Η υποβάθμιση σημαίνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα αποκτήσει μεγαλύτερο ειδικό βάρος, είναι διαφορετικά να θεωρείται η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ώριμη όπως η Γερμανία ή οι ΗΠΑ και διαφορετικά να θεωρείται αναδυόμενη συγκριτικά με άλλες αναδυόμενες αγορές.
Με δεδομένο όμως ότι στους 100 ξένους οι 80 παρακολουθούν τον MSCI και οι 20 τον FTSE (και τον MSCI) είναι προφανές ότι η υποβάθμιση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ειδικού βάρους της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς αλλά δεν θα υπάρξουν θεαματικές αλλαγές.
Τον Μάρτιο του 2016 στο ισοζύγιο εισροών – εκροών οι εισροές θα είναι περισσότερες χωρίς κάτι το αξιοσημείωτο.
Με βάση ορισμένες ενδείξεις περίπου 250 εκατ μετοχές θα ρευστοποιηθούν και 350 εκατ θα επαναγοραστούν άρα εισροές 100 εκατ.
Ως εκ τούτου λοιπόν η υποβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς από τον οίκο FTSE δεν θα επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές στο ελληνικό χρηματιστήριο.

(Πρώτη Ενημέρωση: 21:06, Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης