Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Beta Securities: Το ΧΑ περιμένει τη νέα κυβέρνηση, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το χρέος

Beta Securities: Το ΧΑ περιμένει τη νέα κυβέρνηση, την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το χρέος
Ποιοι θα είναι οι παράγοντες που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας
Μετά τη συμφωνία της 13 Ιουλίου ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, η ελληνική οικονομική προοπτική άρχισε να αποκτά κάποια ορατότητα, τονίζει η Beta Securities στη μηνιαία ανάλυσή της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Στην τελευταία 43σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο «Restart Greece», την οποία σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Beta εκτιμά ότι ένα στέρεο πλαίσιο δράσεων που στοχεύει στο να αποκατασταθεί στην Ελλάδα η ανάπτυξη αρχίζει να δρομολογείται.
Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών μηνών η Ελλάδα θα έχει μια νέα εκλεγμένη κυβέρνηση, ένα πλήρως ανακεφαλαιοποιημένο τραπεζικό τομέα και έναν ευκολότερο τρόπο χρηματοδότησης, στοιχεία που θα διαμορφώσουν τις συνθήκες για μια πιο σταθερή πορεία η οποία θα τονώσει την ανάπτυξη.
Και οι τρεις δράσεις αποκαλύπτουν όμως σημαντικούς κινδύνους, οι οποίοι σήμερα αποτυπώνονται έντονα στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων.
Η Ελλάδα έχει χάσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών εξαιτίας των αστοχιών και των αποτυχιών κατά τη διαπραγμάτευση του τρίτου μνημονίου, παρά το γεγονός ότι κατάφερε να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το δεύτερο τρίμηνο του 2015.
Το πολιτικό περιβάλλον φαίνεται να είναι πιο αβέβαιο σε σχέση με πριν από τον Ιούλιο, όμως είναι φανερό ότι υπάρχει πολιτική σύγκλιση και διάθεση για ευρύτερες συνεργασίες και
συνασπισμούς.
Σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ένας συνασπισμό δύο ή τριών πολιτικών κομμάτων μετά τις εκλογές στις 20 Σεπτεμβρίου εμφανίζεται ως το κυρίαρχο σενάριο.
Επιπλέον, ο καθαρά ευρωπαϊκός προσανατολισμός των δύο μεγαλύτερων κομμάτων (σε δημοσκοπήσεις), μετά την αποχώρηση των διαφωνούντων μελών του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια θετική πτυχή για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων στο τρίτο μνημόνιο.
Το περιεχόμενο του τρίτου μνημονίου περιέχει μια σειρά από ενέργειες που σχετίζονται άμεσα με την αγορά:
- Μεταρρυθμίσεις για το άνοιγμα των αγορών (εργασίας, ενέργειας, κλπ) και εντατικές ιδιωτικοποιήσεις ή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Λαμβάνοντας υπόψη τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση η Beta αναμένει ότι η υλοποίηση των δράσεων αυτών θα είναι πολύ πιο συνεπής από ποτέ, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής βούλησης σε επενδυτές και κεφάλαια.
Επίσης, η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών συστημικών τραπεζών, που έχει οριστεί για μετά τις βουλευτικές εκλογές και πριν από το τέλος του Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με τη διενέργεια προσομοιώσεων ακραίων καταστάσεων, θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταθετών και θα εξομαλύνουν τις οικονομικές προϋποθέσεις για να ξεκινήσει εκ νέου η σταδιακή χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.
Τέλος, ο επόμενος μεγάλος καταλύτης είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία έχει οριστεί ως προϋπόθεση από το ΔΝΤ, προκειμένου να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Η συζήτηση έχει ήδη αρχίσει, αλλά οι πρώτες ενδείξεις για το πως θα διενεργηθεί θα υπάρξουν μετά την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου στα τέλη Νοεμβρίου.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί οι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε μια ισχυρή επανεκκίνηση.
Η «άδεια» της ΕΚΤ να συμμετάσχει η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 35 δισ ευρώ από την ΕΕ (πακέτο κινήτρων Γιούνκερ), η ισχυρή δυναμική του τουρισμού παρά τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και η ανθεκτική απόδοση σε άλλους βασικούς τομείς της οικονομίας κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης περιόδου κρίσης (ορυκτά, διυλιστήρια, λιανικό εμπόριο, ενέργεια) θα μπορούσαν να ανατρέψουν την οικονομική ύφεση και δημιουργήσουν τις ιδανικές συνθήκες ανάκαμψης.
Η Beta παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξη, έχοντας ως βασικό σενάριο της τα θετικά αποτελέσματα των προαναφερθέντων τριών βασικών παραμέτρων για το άμεσο μέλλον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης