Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Ξεκάθαρη η αποτυχία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ

Citigroup: Ξεκάθαρη η αποτυχία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έχουν καταρρεύσει
Την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ξεκάθαρα αποτύχει, διατυπώνει η Citigroup σε νέα έκθεσή της.
Ειδικότερα, αναφέρει πως «οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έχουν καταρρεύσει, τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο».
Η Citigroup υποστηρίζει πως η ΕΚΤ, υπό τη διοίκηση του Draghi, ακολουθεί ένα σταθερό κύκλο συμπεριφοράς: υπερασπίζεται την ισχύουσα πολιτική, τελικά προβαίνει σε αλλαγές σε αυτή την πολιτική και τελικά προχωρά σε επιβεβαίωση των όσων έχει επιτύχει.
Το εν λόγω μοτίβο ακολούθησε ο Mario Draghi και στην ομιλία του μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, όταν και υποβάθμισε την μεταβλητότητα στις αγορές ομολόγων.
Η Citigroup εκτιμά πως ο Draghi θα παραδεχτεί κατά τη σημερινή (3/9) ομιλία του ότι «η παγκόσμια οικονομία δεν κινήθηκε με βάση όσα ανέμενε η ΕΚΤ», κάτι που θα πρέπει να απηχείται και στις αναθεωρημένες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Κατ’ ουσία, η αμερικανική τράπεζα αναμένει καθοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη, αλλά και τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ.
Παράλληλα, εκτιμά πως «τα συναλλαγματικά αποθεματικά έχουν φτάσει στο ανώτερο σημείο τους και φαίνεται λογικό ότι θα αρχίσουν να υποχωρούν, κάτι που αν συμβεί θα θέσει τις κεντρικές τράπεζες ενώπιον της ανάγκης να προχωρήσουν σε ποσοτική σύσφιγξη
Αντίστοιχα, και οι αγορές οφείλουν να είναι προετοιμασμένες, για την προσπάθεια των τραπεζών να περιορίσουν τον αντίκτυπο από αυτές τις εκροές αποθεμάτων, σε περίπτωση που η τάση αδύναμου πληθωρισμού και μετριοπαθούς ανάπτυξης συνεχιστεί».
Το QE της ΕΚΤ απέτυχε, καθώς δεν κατάφερε να περιορίσει τις αποπληθωριστικές τάσεις, ενώ η αποτυχία του θα γίνει κατάφωρη, με την επικείμενη εκροή των συναλλαγματικών αποθεματικών, σε παγκόσμιο επίπεδο, υποστηρίζει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης