Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Grexit και NPLs βασικοί κίνδυνοι για την τρ. Κύπρου - Υλοποιείται η αναδιάρθρωση

Moody's: Grexit και NPLs βασικοί κίνδυνοι για την τρ. Κύπρου - Υλοποιείται η αναδιάρθρωση
Στο Credit Outlook με ημερομηνία 31 Αυγούστου 2015, η Moody’s σημειώνει ότι η Τράπεζα Κύπρου καταγράφει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της
Για κινδύνους που αφορούν την Τράπεζα Κύπρου, με φόντο ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αλλά και τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
Στο Credit Outlook με ημερομηνία 31 Αυγούστου 2015, η Moody’s σημειώνει ωστόσο ότι η Τράπεζα Κύπρου καταγράφει πρόοδο στην υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η Κύπρου μείωσε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά 500 εκατ. ευρώ την εξάρτησή της από το μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ σε 5,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 23% των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας.
«Η αποπληρωμή αυτή θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να συνεχίσει την υλοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφώνησε με την ΕΕ το 2013», αναφέρει ο οίκος.
Η μέχρι στιγμής πρόοδος επιτρέπει στην τράπεζα να συνεχίσει να εστιάζει στις «σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά την ποιότητα των περιουσιακών της στοιχείων, περιλαμβανομένων των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) που βρίσκονταν στο 52,7% στα τέλη Ιουνίου».
Ο οίκος εκτιμά ότι το κόστος χρηματοδότησης από τον ELA είναι ψηλότερο από το αντίστοιχο κόστος της χρηματοδότησης μέσω των πράξεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, αλλά και την απόδοση των καταθέσεων.
Κατά το β` εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι καταθέσεις στην Τράπεζα Κύπρου σταθεροποιήθηκαν στα 11,6 δισ, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία υποχώρησαν κατά 1,4 δισ, ευρώ με τις καταθέσεις να αντιστοιχούν στο 53,7% των περιουσιακών στοιχείων το β` τρίμηνο σε σχέση με 51% το Μάρτιο.
Όσον αφορά τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ο οίκος θεωρεί πως δεν αποτελεί βασικό σενάριο, ωστόσο εάν υλοποιηθεί μπορεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες διόρθωσης του ισολογισμού της τράπεζας, παρά τη μικρή έκθεση της τράπεζας στην Ελλάδα, η οποία διαμορφώνεται στο 15,1%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης