Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Βέβαιη η συμμετοχή των κατόχων senior debt στο bail-in των ελληνικών τραπεζών

BofA Merrill Lynch: Βέβαιη η συμμετοχή των κατόχων senior debt στο bail-in των ελληνικών τραπεζών
"Η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα συνιστά το νέο πρότυπο για τις τραπεζικές διασώσεις στην Ευρωζώνη"
Τη βεβαιότητα ότι οι ομολογιούχοι των ελληνικών τραπεζών θα υποχρεωθούν να συμμετάσχουν με το μέγιστο δυνατό τρόπο στην ανακεφλαιαοποίηση των ελληνικών τραπεζών εκφράζει η Bank of America Merrill Lynch.
Σε έκθεσή της, υπό τον τίτλο «Greek banks: senior bonds WILL be bailed in», η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η απόφαση του Eurogroup για την Ελλάδα συνιστά το νέο πρότυπο για τις τραπεζικές διασώσεις στην Ευρωζώνη.
«Το bail – in, συμπεριλαμβανομένoυ και των μη διασφαλισμένων κατόχων senior debt, έρχεται πρώτο στο μυαλό των ευρωπαϊκών αρχών, όταν εξετάζουν την ανακεφαλαιοποίηση μίας τράπεζας» επισημαίνει η BofA.
Oι επενδυτές θα πρέπει να κατανοήσουν ότι το senior debt δεν είναι πλέον ασφαλές, ιδίως όταν η βιωσιμότητα μίας τράπεζας αποτελεί ερωτηματικό, προσθέτει χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, εκτιμά ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να επισπεύσουν την έγκριση της τραπεζικής οδηγίας της BRRD, δεδομένου ότι το bail-in στους καταθέσεις βρίσκεται προς ώρας εκτός τραπεζιού.
«Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί μετά» επισημαίνει με νόημα η BofA.
Eν συνεχεία, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι τα capital plans είναι πολύ σημαντικά για τους μη διασφαλισμένους κατόχους senior debt, από τη στιγμή που η μετοχοποίηση των ομολόγων αποτελεί την καλύτερη ελπίδα για την ανάκαμψη της αξίας τους.
«Θεωρούμε ότι οι ομολογιούχοι θα υποχρεωθούν να συνεισφέρουν με το μέγιστο δυνατό τρόπο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών» υπερθεματίζει η BofA.
Πάντως, διευκρινίζει ότι το μέγεθος της συμμετοχής των ομολογιούχων, το οποίο θα εξαρτηθεί από τα stress tests, πιθανώς θα διαφέρει μεταξύ των τραπεζών.



Όπως εξηγείται εν συνεχεία, αν το bail - in στο senior debt πραγματοποιηθεί υπό τους κανόνες της BRRD, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να εξετάσουν με ποιο τρόπο τουλάχιστον το 8% των στοιχείων παθητικού θα συμπεριληφθεί στο bail-in.
Όμως, η τράπεζα εκτιμά ότι είναι λάθος να δώσει κανείς μεγάλη έμφαση σε αυτό, καθώς υπάρχει ισχυρή πολιτική βούληση ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι κάτοχοι ομολόγων θα μετέχουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, καθώς αυτό μειώνει τη συμμετοχή των δανειστών στο πακέτο και κατά συνέπεια το βάρος του χρέους για τη χώρα.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης