Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Εντείνονται τα ανησυχητικά σημάδια στον ελληνικό προϋπολογισμό από το β' 6μηνο του 2015

tags :
Bruegel: Εντείνονται τα ανησυχητικά σημάδια στον ελληνικό προϋπολογισμό από το β' 6μηνο του 2015
Ο Ιούλιος είναι ένας μήνας κλειδί για την αξιολόγηση των ελληνικών δημοσιονομικών επιδόσεων
Μπορεί η εκτέλεση του προϋπολογισμού της ελληνικής κυβέρνησης να δείχνει ότι παραμένει εντός των στόχων, ωστόσο τα ανησυχητικά σημάδια που εντείνονται από την έναρξη του δευτέρου εξαμήνου, δείχνουν ότι η χρονιά μπορεί να κλείσει απογοητευτικά.
Αυτό τονίζει στη σημερινή του ανάλυση το Ινστιτούτο Bruegel, το οποίο επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι ο Ιούλιος είναι ένας μήνας κλειδί για την αξιολόγηση των ελληνικών δημοσιονομικών επιδόσεων.
Αν κοιτάξει κανείς πίσω στο 2014, το τελικό πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε στο τέλος του έτους ήταν σχεδόν στα ίδια επίπεδα σε απόλυτους όρους από εκείνο που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο.
Πέρυσι, το σωρευτικό πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2014 αντιπροσώπευε το 80% του σωρευτικού πρωτογενούς πλεονάσματος που καταγράφηκε το Νοέμβριο το 2014.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ελλάδα ο Ιούλιος φαίνεται να είναι ο πιο σημαντικός μήνας όσον αφορά τη συλλογή εσόδων.



Το σωρευτικό πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2015 ανήλθε σε περίπου 2% του ελληνικού ΑΕΠ το 2014.
Αν επρόκειτο να γίνει ένας παραλληλισμός με βάση τα στοιχεία για το 2014 και να υποθέσουμε ότι - εν απουσία εκλογών - το πρωτογενές πλεόνασμα που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο μπορεί να αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της τελικής ένδειξης, τότε ο αριθμός στο τέλος του έτους θα μπορούσε να ανέλθε σε περίπου 4,4 δισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ το 2014).
Υπάρχουν, ωστόσο, σοβαροί κίνδυνοι αρνητικών εξελίξεων.
Πρώτον, ο κίνδυνος παραμένει στην πλευρά των εσόδων.
Τα έσοδα αυξήθηκαν σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο.
Για το μήνα Ιούλιο και μόνο, τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 4,9 δισ. ευρώ, αυξάνοντας τα σε επίπεδο επταμήνου σε 26,7 δισ. ευρώ.




Αλλά ακόμα κι έτσι, τον Ιούλιο καταγράφηκε η μεγαλύτερη υποαπόδοση σε σχέση με τα έσοδα των στόχων, τόσο σε μηνιαία όσο και σε σωρευτική βάση.
Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η (μάλλον αναμενόμενη) υστέρηση για το επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2015 οφείλεται εν μέρει στην επέκταση της περιόδου υποβολής των δηλώσεων και της πρώτης πληρωμής της δόσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, του Εταιρικού Φόρου Εισοδήματος και του φόρου ακίνητης περιουσίας.
Μετά από επτά μήνες παρακολουθώντας στενά την Ελληνική προϋπολογισμό, το Bruegel επισημαίνει ότι είναι σύνηθης η σημαντική συρρίκνωση των δαπανών που καταγράφονται κάθε μήνα.
Από την αρχή του έτους μέχρι τον Ιούνιο του 2015, η πρωτογενές πλεόνασμα ήταν κυρίως αποτέλεσμα της μείωσης των δαπανών.
Συνολικά, η ελληνική δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιούλιο στέλνει ένα μικτό μήνυμα.
Το πρωτογενές πλεόνασμα αυξάνεται, αλλά τα έσοδα κατέγραψαν τη χειρότερη υποαπόδοση τόσο σε μηνιαία και σε σωρευτική βάση, εν μέρει λόγω των προβλημάτων της είσπραξης των εσόδων.
Από την άλλη πλευρά, το αποτέλεσμα επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη.
Οι εκτιμήσεις του ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο του 2015 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή αψηφά μερικώς τιςαρχικά δυσοίωνες προβλέψεις, καθώς προβλέπει αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά +0,8% από τρίμηνο σε τρίμηνο και +1,4% από έτος σε έτος.
Αυτή η θετική ανάγνωση ήταν ευρέως απρόσμενη σε όλες τις αγορές, ενώ εάν επρόκειτο να συνεχιστεί τον επόμενο μήνα θα διευκολύνει την επίτευξη των νέων στόχων.
Μια σειρά από άλλα στοιχεία θέλουν όμως προσοχή: η ελληνική βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 4,5% τον Ιούνιο του 2015, ενώ η πιο πρόσφατη ένδειξη του δείκτη μεταποίησης PMI έφτασε στο ιστορικό χαμηλό των 30,2 μονάδων τον Ιούλιο από 46,9 μονάδες τον Ιούνιο.
Αυτό δείχνει ότι η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων τόσο στον βιομηχανικό και στον τομέα των υπηρεσιών έχει καταρρεύσει από την αρχή του έτους, αφανίζοντας τα περισσότερα από τα κέρδη του 2013 και του 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης