Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mobius: Γιατί το Ιράν ενδεχομένως αποτελεί τη μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία διεθνώς

tags :
Mobius: Γιατί το Ιράν ενδεχομένως αποτελεί τη μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία διεθνώς
Καίριο ρόλο στην ιδιαίτερη προτίμηση του Mobius διαδραματίζει η ιστορική συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης
«Οι μεγαλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες δεν βρίσκονται στην Ευρώπη ή την Αμερική αλλά σε μία ασιατική χώρα, το Ιράν» επισημαίνει προς έκπληξη πολλών ο διεθνούς φήμης επενδυτής Mark Mobius.
Καίριο ρόλο στην ιδιαίτερη προτίμηση του Mobius διαδραματίζει η ιστορική συμφωνία μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης για την άρση των οικονομικών κυρώσεων, με αντάλλαγμα τη συρρίκνωση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας.
Σύμφωνα με τον επενδυτή, το Ιράν διαθέτει ήδη μία αρκετά μεγάλη αγορά, με περισσότερες από 400 εταιρείες να είναι εγγεγραμμένες στο χρηματιστήριο, η κεφαλαιοποίηση του οποίου υπερβαίνει τα 100 δισ. δολάρια.
«Υπάρχουν αρκετά καλές εταιρείες, σε μία σειρά οικονομικών και βιομηχανικών τομέων, οι οποίες είναι δυνατόν να προσφέρουν σημαντικά κέρδη» επισημαίνει ο Mobius.
Παράλληλα, τονίζει ότι η επένδυση στο Ιράν δεν σημαίνει... επένδυση μόνο στο πετρέλαιο, καθώς προσοδοφόρες εταιρείες υπάρχουν στον αγροτικό, μεταποιητικό και ορυκτό κλάδο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ευκαιρίες παρουσιάζουν και οι μετοχές εταιρειών που ειδικεύονται στον τομέα των λιανικών πωλήσεων, των τροφίμων, των τηλεπικοινωνιών, των οικονομικών και των τραπεζών.
«Αυτοί οι κλάδοι, λόγω της βελτίωσης των δημογραφικών και της αύξησης του κατά κεφαλήν εισοδήματος, θα ωφεληθούν σημαντικά από την άρση των κυρώσεων» εξηγεί ο Μοbius.
«Το Ιράν έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για την επικείμενη εισροή νέων επενδυτών στο ιρανικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει βελτιωθεί τόσο διοικητικά όσο και δομικά» προσθέτει ο επενδυτής.
Πάντως, καταλήγοντας, ο Mobius προειδοποιεί ότι η διαφθορά παραμένει ο «νούμερο ένα» ανασταλτικός παράγοντας για νέες επενδύσεις, πρόβλημα το οποίο θα επιλυθεί μόνο μέσω της περαιτέρω ενίσχυσης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης