Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Royal Bank of Scotland: Έρχεται ένας μακρύς χειμώνας για την Ελλάδα – Πιθανές οι πρόωρες εκλογές

Royal Bank of Scotland: Έρχεται ένας μακρύς χειμώνας για την Ελλάδα – Πιθανές οι πρόωρες εκλογές
Η απειλή του Grexit φαίνεται ότι «εξαφανίστηκε», ωστόσο έρχεται ένα δύσκολο φθινόπωρο και ένας μακρύς χειμώνας για την Ελλάδα, προειδοποιεί αναλυτής της RBS
Μπορεί η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη να θεωρείται εξασφαλισμένη, ωστόσο αυτό δεν συνεπάγεται ότι το υπόλοιπο 2015 θα κυλήσει ήρεμα για την ευρωπαϊκή χώρα, επισημαίνει ο αναλυτής της Royal Bank of Scotland, Alberto Gallo.
Αναλυτικότερα, ο Gallo προειδοποιεί πως η χώρα θα πρέπει να υπερβεί τρία εμπόδια μέχρι το τέλος του 2015: το εμπόδιο του χρέους, το εμπόδιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το πολιτικό εμπόδιο.
Ειδικότερα, ως προς το χρέος, ο αναλυτής σημειώνει πως η επίτευξη της συμφωνίας για το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης δεν θα καταστήσει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο.
Χαρακτηριστικά τονίζει πως η συμφωνία, για την οποία έχει τεθεί ως προθεσμία η 20ή Αυγούστου, «δεν θα αποκαταστήσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».
Αντιθέτως, προβλέπει πως ο λόγος του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί βραχυπρόθεσμα, λόγω των επιπτώσεων από τις μεταρρυθμίσεις και τη λιτότητα.
Κατά την άποψή του, η λύση για το χρέος θα ήταν η ονομαστική μείωσή του, ενδεχόμενο που έχει αποκλειστεί, ή ακόμα καλύτερα, η σύνδεση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους με την πορεία του ελληνικού ΑΕΠ.
Άλλο ένα καυτό ζήτημα για την ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνεται στην έκθεση της RBS είναι η αναγκαία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τον Gallo, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν έως και 25 δισ. ευρώ, ενόψει των τεστ αντοχής (stress tests), που θα πραγματοποιηθούν το φθινόπωρο.
Όπως αναφέρει η βρετανική τράπεζα, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να συντελεστεί σε τάχιστο χρόνο, προκειμένου να στηριχθεί η μετέωρη ελληνική οικονομία και να ανακτηθεί η επενδυτική εμπιστοσύνη, η οποία κατέρρευσε ολοκληρωτικά με την επιβολή των capital controls.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της RBS, το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών αναμένεται να ανέλθει έως τα 25 δισ. ευρώ.
Αιτιολογώντας την πρόβλεψή της, η επενδυτική τράπεζα επισημαίνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) αυξήθηκαν το α’ 3μηνο του 2015 στο 30% των συνολικών δανείων – ποσοστό το οποίο σίγουρα γιγαντώθηκε κατά τη διάρκεια των κεφαλαιακών περιορισμών.
Ένα ακόμη μείζον ζήτημα συνίσταται και στον αναβαλλόμενο φόρο (DTA), ο οποίος εκτιμάται ότι ισούται με τα 2/3 των συνολικών τραπεζικών κεφαλαίων.
Στη συνέχει η RBS προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας θα συμβάλλει στην αύξηση του κόστους ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο ενδεχομένως να ενισχυθεί περαιτέρω, λόγω και της δεδομένης επιδείνωσης των δεικτών της οικονομίας.
Τέλος, ως προς το πολιτικό ζήτημα, ο Gallo εκτιμά πως το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών δεν έχει αποκλειστεί.
Ειδικότερα, σημειώνει πως αν και ο Αλ. Τσίπρας έκανε μια μεγάλη στροφή μετά το ΌΧΙ του δημοψηφίσματος, εντούτοις η θέση του ενισχύθηκε.
Ωστόσο, η στροφή αυτή είχε ως αποτέλεσμα την εσωτερική διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, με την αριστερή πλευρά του κόμματος να καταψηφίζει τα μέτρα και τον πρωθυπουργό να στηρίζεται σε ψήφους της αντιπολίτευσης.
Ενδιαφέρον έχει σύμφωνα με τον Gallo, το γεγονός πως το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει πρώτο στις δημοσκοπήσεις, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα σε πρόωρες εκλογές, με στόχο να «διώξει» τους αντιφρονούντες.
Άλλη εναλλακτική θα μπορούσε να είναι μια ευρύτερη συγκυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζει ακόμα ο αναλυτής της RBS.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι έρχεται ένας μακρύς χειμώνας για την Ελλάδα, ενώ το καυτό καλοκαίρι δεν έχει ακόμα τελειώσει…



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης