Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Fitch δίνει την πρώτη πιστοληπτική αξιολόγηση για το Ιράκ – Στο «Β-» και με «σταθερό» outlook

H Fitch δίνει την πρώτη πιστοληπτική αξιολόγηση για το Ιράκ – Στο «Β-» και με «σταθερό» outlook
Μεγάλη η εξάρτηση του Ιράκ από το πετρέλαιο - Ο οίκος εκτιμά μέση τιμή 65 δολ. για το Brent το 2015
Την πρώτη πιστοληπτική αξιολόγηση για το Ιράκ έδωσε ο οίκος Fitch Ratings, με «σταθερό» outlook και βαθμολογία «Β-».
Η χώρα, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα των Financial Times, σχεδιάζει την έκδοση ομολόγων 5 δισ. δολαρίων προς τα τέλη του έτους.
Ο οίκος Fitch είναι πολύ προσεκτικός στα σχόλιά του, επισημαίνοντας τους πολιτικούς κινδύνους και την αβεβαιότητα.
«Θρησκευτικές διαμάχες μαίνονται με διαφορετική ένταση από το 2001, οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους κατέχουν αυτή την στιγμή τρεις από τις 18 επαρχίες, οι σχέσεις με την κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση είναι ασταθείς και οι δείκτες διακυβέρνησης είναι εξαιρετικά αδύναμοι», σημειώνει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Προσθέτει ακόμη ότι η δημοσιονομική θέση του Ιράκ έχει επιδεινωθεί ταχύτατα από το 2013, με την Fitch να εκτιμά ότι θα καταγραφεί διψήφιο δημοσιονομικό έλλειμμα το 2015, λόγω των μειωμένων τιμών του πετρελαίου, των υψηλών αμυντικών δαπανών και του κόστους που συνδέεται με την εμφύλια σύγκρουση.
Αποταμιευτικά «μαξιλάρια» που είχαν χτιστεί κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών των υψηλών τιμών του πετρελαίου έχουν ήδη εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό και το έλλειμμα θα χρηματοδοτηθεί από το χρέος, πιθανώς συμπεριλαμβανομένου ενός ευρωομολόγου και της χρηματοδότησης μέσω ενός τάχιστου χρηματοδοτικού μέσου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που εγκρίθηκε τον Ιούλιο.
Παράλληλα, ο οίκος σημειώνει ότι το Ιράκ καταγράφει τη χειρότερη βαθμολογία στον σύνθετο δείκτη της Παγκόσμιας Τράπεζας, κάτι που «αντικατοπτρίζει όχι μόνο την αβεβαιότητα και την πολιτική αστάθεια, αλλά και τη διαφθορά, την κυβερνητική αναποτελεσματικότητα και τους αδύναμους θεσμούς».
Οι δείκτες Doing Business είναι κάτω του μέσου όρου, αν και καταγράφεται υπεραπόδοση σε κάποιους τομείς.
Η Fitch σημειώνει τέλος ότι η χώρα έχει από τις μεγαλύτερες εξαρτήσεις στο πετρέλαιο και εκτιμά ότι η τιμή του Brent θα διατηρηθεί κατά μέσο όρο στα 65 δολάρια το βαρέλι φέτος, στα 75 δολ. το 2016 και στα 80 δολ. το 2017.
«Η ιρακινή παραγωγή πετρελαίου προβλέπεται συντηρητικά ότι θα αυξηθεί κατά μέσο όρο στα 4,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2017», σημειώνει.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης