Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bloomberg: Την τελευταία φορά που η ανεργία αυξήθηκε στη Νορβηγία, μειώθηκαν τα επιτόκια

Bloomberg: Την τελευταία φορά που η ανεργία αυξήθηκε στη Νορβηγία, μειώθηκαν τα επιτόκια
Η αποδυνάμωση της τιμής του πετρελαίου και η πτώση κατά 10% της κορώνας είναι οι λόγοι που ίσως να μη χρειαστεί πάλι η ίδια πρακτική
Αν η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας είναι συνεπής, στην επόμενη συνεδρίασή της θα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια, αναφέρει το Bloomberg.
Και εξηγεί ότι αυτό έκανε κάθε φορά που η ανεργία αυξανόταν, όπως συνέβη αυτόν τον μήνα.
Βέβαια, ένα ποσοστό ανεργίας της τάξης του 3,1% δεν θα σήμαινε απολύτως τίποτα για τις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Ισπανία.
Αλλά μιλάμε για ένα κράτος 5,2 εκατομμυρίων κατοίκων, τόσο μικρό, που όταν έγινε ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στην Ευρώπη, αναγκάστηκε να εισάγει εκπαιδευμένο προσωπικό για να κάνει την εξόρυξη.
Τώρα το brent είναι κατά 12 δολάρια χαμηλότερο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα , όταν οι νορβηγικές τράπεζες έκαναν σήμα για πιθανότητες 70% περαιτέρω μείωσης αυτό το φθινόπωρο.
Η ανεργία τον Ιούλιο έφτασε στα υψηλότερα επίπεδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και συγκεκριμένα οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 2500.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Απρίλιο του 2009.
Τότε οι νορβηγικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια στο 1,5% προχωρώντας στην έκτη μείωση από την κατάρρευση της Lehman Brothers, έναν χρόνο νωρίτερα.
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία ενισχύουν την άποψη για μείωση των επιτοκίων.
«Οι επιδράσεις από την ύφεση του πετρελαίου και του φυσικού αερίου επηρεάζουν την οικονομία» λέει ο Kari Due-Andresen, οικονομικός διευθυντής στη Svenska Handlesbanken AB.
Προσθέτοντας ότι «η αλλοίωση στις αγορά εργασίας δείχνει προς ένα κόψιμο (επιτοκίων) τον Σεπτέμβρη».
Αλλά δεν πείθονται όλοι με αυτή την άποψη.
Πρώτα απ’ όλα η αποδυνάμωση της τιμής του πετρελαίου είχε ως συνέπεια την πτώση κατά 10% της νορβηγικής κορώνας πέρσι.
Αυτό είναι αρκετό για να γλιτώσει την τράπεζα από τη μείωση των επιτοκίων σε ένα ιστορικό χαμηλό και σε μία περίοδο που το υψηλό ιδιωτικό χρέος και η υπερβολικά «καυτή» αγορά ακινήτων θα μπορούσαν να απειλήσουν την οικονομική σταθερότητα, σύμφωνα με την Danske Bank.
Επιπλέον, αναλυτές στο SEB AB λένε ότι τα στοιχεία της ανεργίας δείχνουν «περιορισμένη αλλοίωση ανάμεσα στις περισσότερο εξαρτημένες χώρες από το πετρέλαιο».
«Προσθέστε σε αυτό και ένα βραχυπρόθεσμο momentum στην απασχόληση και αυτή τη φορά δεν θα χρειαστεί ένα καθαρό κόψιμο των επιτοκίων.

Embedded image permalink
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης