Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Pimco: Πού οφείλονται τα σκαμπανεβάσματα στην αγορά ομολόγων – Οι πέντε παράγοντες - κλειδιά

Pimco: Πού οφείλονται τα σκαμπανεβάσματα στην αγορά ομολόγων – Οι πέντε παράγοντες - κλειδιά
Αποπληθωριστικοί κίνδυνοι, αμερικανική οικονομία, QE της ΕΚΤ, πολιτική αβεβαιότητα οι κύριοι παράγοντες της αστάθειας στην αγορά ομολόγων
Την έντονη μεταβλητότητα που παρατηρείτε στις αγορές ομολόγων, αλλά και στους πέντε παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτή, αναφέρεται η Pimco.
Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, τα δεκαετή ομόλογα έχουν ολοκληρώσει ένα… κοσμικό ταξίδι από το άνω του 10% στις αρχές του 1981 στο σχεδόν 0% στις αρχές του 2015 και προσθέτει ότι αφού προσέγγισαν τα κατώτατα επίπεδα στα τέλη του Απριλίου του 2015, οι αποδόσεις τους αυξήθηκαν πάνω από 1% στα μέσα του Ιουνίου, για να υποχωρήσουν εκ νέου κατά 0,7% τον Ιούλιο.
Η μεταβλητότητα αυτή, σύμφωνα με την Pimco, οφείλεται σε πέντε παράγοντες:

1. Αντίληψη του αποπληθωριστικού κινδύνου: Η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων υποδηλώνει ότι οι αποπληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν μειωθεί.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει καταστήσει σαφές ότι θα παραμείνει προσηλωμένη, ό,τι και αν συμβεί, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016.
Ωστόσο, με τη μικρή αύξηση στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης και τις τιμές του πετρελαίου πρόσφατα, λίγα είναι τα στοιχεία εκείνα που δικαιολογούν μια σημαντική μείωση των αποπληθωριστικών κινδύνων.
2. Ισχυροποίηση του δολαρίου και της αμερικανικής οικονομίας: Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, FED, παραμένει σε πορεία αύξησης των επιτοκίων αργότερα μέσα στο 2015 και τα ομόλογα δεν μπορούν να αποσυνδεθούν πλήρως από τις ΗΠΑ.
Επιπλέον, οι κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών έχουν προβεί σε αγορές των τοπικών νομισμάτων και έχουν πωλήσει αποθέματά τους σε ξένο συνάλλαγμα προκειμένου να διατηρηθεί η σταθερότητα στη συναλλαγματική ισοτιμία έναντι της ενίσχυσης του δολαρίου.
3. Αυξημένη ευαισθησία της αγοράς: Η δομή της αγοράς ομολόγων έχει αλλάξει.
Οι πρόσφατες τραπεζικές ρυθμίσεις έχουν αναγκάσει τις τράπεζες να αυξήσουν το ποσοστό ιδίων κεφαλαίων, περιορίζοντας τον αριθμό των ομολόγων που διακρατούνται για market-making.
Με τις τράπεζες να επιδεικνύουν λιγότερη βούληση και ικανότητα για market-making, μέτριες ποσότητες αγοράς ή πώλησης ομολόγων μπορούν να οδηγήσουν σε υπέρμετρες διακυμάνσεις τιμών.
4. Το QE της ΕΚΤ: Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μπορεί να συμβάλει σε μεγαλύτερη αστάθεια.
Το QE αφαιρεί τους πιο ρευστοποιήσιμους τίτλους από την αγορά, αναγκάζοντας τους επενδυτές που πρέπει να αναπροσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους να κάνουν το ίδιο, χρησιμοποιώντας τον μικρότερο αριθμό κυβερνητικών ομολόγων που απομένει στη διασπορά ή να χρησιμοποιήσουν άλλους τίτλους, κυρίως εταιρικά ομόλογα, με λιγότερη ρευστότητα.
Η ΕΚΤ παράλληλα παρέχει μόνον μερικές λεπτομέρειες σχετικά με τις αγορές ομολόγων που κάνει και αυτή η περιορισμένη διαφάνεια μπορεί να συμβάλει στην αστάθεια.
Παράλληλα, η γερμανική κεντρική τράπεζα, Bundesbank, η οποία αγοράζει το μεγαλύτερο μέρος των ομολόγων του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, έχει δείξει μια προτίμηση στα ομόλογα μικρότερης διάρκειας, κάτι που σημαίνει ότι τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας δεν απολαμβάνουν της πλήρους υποστήριξης του QE.
5. Η πολιτική αβεβαιότητα: Η αβεβαιότητα για την τελική έκβαση της συμμετοχής της Ελλάδας στην ευρωζώνη προστίθεται στα σκαμπανεβάσματα στις αποδόσεις των ομολόγων.
Όπως σημειώνει η Pimco, οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν παγιδευτεί μεταξύ της υποστήριξης του συνεχιζόμενου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και της περιορισμένης θεμελιώδους αξίας και αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι θα δοκιμαστούν εκ νέου τα χαμηλά, αυτό θα απατούσε μια ουσιώδη αύξηση των αποπληθωριστικών κινδύνων, κάτι που φαίνεται απίθανο.
Πολλοί από τους παράγοντες που ώθησαν την πρόσφατη μεταβλητότητα στην αγορά ομολόγων, αναφέρει η Pimco, είναι ακόμα ενεργοί, ωστόσο απαιτείται ισχυρή οικονομική ανάπτυξη και υψηλότερα ποσοστά πληθωρισμού ώστε οι αποδόσεις να οδηγηθούν σημαντικά υψηλότερα, κανένα από τα οποία όμως δεν φαίνεται πιθανό κάποια στιγμή σύντομα.
Εν τω μεταξύ, όμως, θα πρέπει να εξακολουθεί κανείς να αναμένει αυξημένη μεταβλητότητα στις αποδόσεις των ομολόγων.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης