Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stiglitz: Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχαν λάβει δάνεια αλλά η Τρόικα έκανε τα στραβά μάτια

tags :
Stiglitz: Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα δεν θα έπρεπε να είχαν λάβει δάνεια αλλά η Τρόικα έκανε τα στραβά μάτια
Οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που θα περιόριζαν τους έλληνες ολιγάρχες δεν πραγματοποιήθηκαν....
Σε μια ομολογουμένως αφοπλιστική διαπίστωση προέβη ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Joseph E. Stiglitz βραβευμένος με Νόμπελ στα οικονομικά και καθηγητής στο Columbia σε άρθρο του στους New York Times το Σάββατο 25 Ιουλίου που παρουσίασε αναλυτικά το bankingnews.
Ένα βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα, τόσο στην οικονομία της όσο και στην πολιτική της, είναι ο ρόλος των πλούσιων που ελέγχουν βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που συλλογικά αναφέρονται ως οι Έλληνες ολιγάρχες.
Είναι αυτοί που αντιστάθηκαν στις αλλαγές που ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός, προσπάθησε να εισαγάγει για να αυξηθεί η διαφάνεια.
Οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που θα περιόριζαν τους έλληνες ολιγάρχες δεν πραγματοποιήθηκαν.
Όπως έγινε σαφές από νωρίς οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν εκ νέου ενώ ήταν και είναι  λογικό το ελληνικό κράτος να απαιτεί μετοχές με δικαίωμα ψήφου κατά την νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Αυτό ήταν αναγκαίο για να εξασφαλιστεί ότι οι τράπεζες δεν επηρεάζονται από πολιτικές σκοπιμότητες, συμπεριλαμβανομένων των ολιγαρχικών που ελέγχουν μέσα ενημέρωσης.
Όμως ο δανεισμός συνεχίζεται - ακόμη και σε εταιρίες μέσων ενημέρωσης που με αυστηρά εμπορικούς όρους, δεν θα έπρεπε να έχουν πάρει δάνεια - η τρόικα έκανε τα στραβά μάτια ανέφερε χαρακτηριστικά ο Joseph E. Stiglitz.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης