Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Οφέλη για την Τράπεζα Κύπρου από την πώληση της ρωσικής θυγατρικής Uniastrum

Moody’s: Οφέλη για την Τράπεζα Κύπρου από την πώληση της ρωσικής θυγατρικής Uniastrum
Η πώληση της Uniastrum επιτρέπει στην τράπεζα να επικεντρωθεί σε σημαντικές εγχώριες προκλήσεις
Ωφελημένη θα βγει η Τράπεζα Κύπρου από την πώληση της ρωσικής θυγατρικής Uniastrum παρά τη λογιστική ζημιά και τα πέραν των 700 εκ. που έχει ήδη χάσει από την επένδυση της, εκτιμά σε σημερινή του ανάλυση ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
H Τράπεζα Κύπρου θα καταγράψει λογιστική ζημιά 29 εκατ. ευρώ ως αποτέλεσμα της πώλησης, ωστόσο η Moody’s εκτιμά ότι θα επωφεληθεί καθώς η αποχώρησή της από την αγορά της Ρωσίας απομονώνει τον κίνδυνο ενδεχόμενων πρόσθετων ζημιών από την αποδυναμωμένη ρωσική οικονομία.
Η πώληση της Uniastrum επιτρέπει στην τράπεζα να επικεντρωθεί σε σημαντικές εγχώριες προκλήσεις, όπως η διαχείριση του χαρτοφυλακίου των προβληματικών δανείων, το οποίο καλύπτει πάνω από το ήμισυ του δανειακού χαρτοφυλακίου της.
«Η πώληση της Uniastrum απομονώνει την Τράπεζα Κύπρου από καθοδικούς κινδύνους που σχετίζονται με τη ρωσική οικονομία. Αναμένεται το ΑΕΠ της Ρωσίας να συρρικνωθεί κατά 3,0% φέτος και να παραμείνει σταθερό το 2016.
Η βαθιά οικονομική συρρίκνωση απειλεί να επιδεινώσει την ποιότητα του ενεργητικού της Uniastrum, κάτι που θα οδηγήσει σε πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις», αναφέρει η ανάλυση της Moody’s.
Ο δείκτης των NPLs της τράπεζας προς το σύνολο χορηγήσεων της τράπεζας ήταν 53,1% τον Μάρτιο του 2015, ενώ ο δείκτης κάλυψης των NPLs ήταν στο χαμηλό του 38%, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από εμπράγματες εξασφαλίσεις κυρίως ακινήτων.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Κύπρου πούλησε την Uniastrum Bank έναντι του ποσού των 7 εκατ. ευρώ.
Όπως είχε ανακοινώσει η τράπεζα, η συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στη στρατηγική της τράπεζας για απομόχλευση και μείωση των κινδύνων στον ισολογισμό.
Η συναλλαγή επηρεάζει θετικά τον Δείκτη Κεφαλαίων Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 της τράπεζας κατά περίπου 30 μονάδες βάσης, λόγω της μείωσης των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων κατά περίπου 700 εκατ. ευρώ.
Η πώληση μειώνει τη συνολική καθαρή έκθεση του Συγκροτήματος στη Ρωσία σε 114 εκατ. ευρώ, η οποία αναμένεται να μειωθεί σταδιακά.
Η συναλλαγή ακολουθεί αντίστοιχη πώληση των δραστηριοτήτων στην Ουκρανία και ολοκληρώνει τη διάθεση των θυγατρικών εξωτερικού που έχουν καθοριστεί για πώληση.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Τράπεζα Κύπρου έχει καταλήξει σε συμφωνία για την πώληση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων του Συγκροτήματος στη Ρωσία, που αποτελείται από (α) το ποσοστό συμμετοχής του στη θυγατρική τράπεζα στη Ρωσία, CB Uniastrum Bank LLC, ύψους 80%, και το ποσοστό συμμετοχής του στη θυγατρική εταιρεία χρηματοδοτικών μισθώσεων στη Ρωσία, Leasing Company Uniastrum Leasing LLC, ύψους 80%, και (β) ορισμένα δανειακά ανοίγματα στη Ρωσία, στον κ. Artem Avetisyan, κύριο μέτοχο της Bank Regional Credit, και σε εταιρείες που ελέγχονται από τον κ. Artem Avetisyan.
Η πώληση υπόκειται σε έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρίτου τριμήνου του 2015.
Η απόφαση για την πώληση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων του στη Ρωσία εμπίπτει στη στρατηγική του Συγκροτήματος για επικέντρωσή του σε κύριες αγορές και την πώληση μη κύριων δραστηριοτήτων.
Η πώληση αυτής της σημαντικής θυγατρικής τράπεζας στο εξωτερικό αποτελεί ένα ακόμη ορόσημο στη στρατηγική του Συγκροτήματος για απομόχλευση και μείωση των κινδύνων στον ισολογισμό, και εξαλείφει πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις δραστηριότητές του στη Ρωσία, περιλαμβανομένου και του κινδύνου ρευστότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης