Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Η Ελλάδα απέχει πολύ από την ομαλότητα - Οι τράπεζες άνοιξαν, αλλά τα capital controls βρίσκονται σε πλήρη ισχύ

WSJ: Η Ελλάδα απέχει πολύ από την ομαλότητα - Οι τράπεζες άνοιξαν, αλλά τα capital controls βρίσκονται σε πλήρη ισχύ
Η κυβέρνηση ψήφισε ήδη την περασμένη Τετάρτη 15/7 την πρώτη δέσμη μέτρων που ζητούν οι δανειστές - Η ψηφοφορία στη βουλή για τη δεύτερη δέσμη μέτρων αναμένεται αυτή την Τετάρτη 22/7
Οι ελληνικές τράπεζες άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους, επισημαίνει η Wall Street Journal, σχολιάζοντας το τέλος της τραπεζικής αργίας, διάρκειας ακριβώς τριών εβδομάδων.
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στο εν λόγω δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες άνοιξαν ξανά τις πόρτες τους τη Δευτέρα 20 Ιουλίου, ωστόσο σχεδόν το σύνολο των περιοριστικών μέτρων (capital controls) παραμένει σε ισχύ.
Τα capital controls μπορεί να απέτρεψαν την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ωστόσο επιβεβαιώνουν με σαφή τρόπο πόσο μακριά από τις συνθήκες ομαλότητας βρίσκεται η Ελλάδα.
Η Ελλάδα έχει μπροστά της ένα θυελλώδες - και γεμάτο αναταράξεις - καλοκαίρι, καθώς παρά την καταρχήν συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών, οι όροι του νέου μνημονίου δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε ήδη την περασμένη Τετάρτη 15/7 την πρώτη δέσμη μέτρων που ζητούν οι δανειστές, ενώ η ψηφοφορία στη βουλή για τη δεύτερη δέσμη μέτρων αναμένεται αυτή την Τετάρτη 22 Ιουλίου.
Η νέα ψηφοφορία αυξάνει τους φόβους για τη σταθερότητα και το μέλλον της κυβέρνησης, καθώς οι αποφάσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, να αποδεχθεί πρόσθετη λιτότητα τον φέρνουν απέναντι από πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Προκειμένου να εξοικονομηθεί λίγος ακόμη χρόνος για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας - δανειστών με στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η Κομισιόν χορήγησε σήμερα 20/7 τα 7,16 δισ. ευρώ του δανείου - γέφυρα στην Αθήνα, μέσω του μηχανισμού EFSM.
H Eλλάδα αποπλήρωσε ήδη το ομόλογο των 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ, αλλά και τη ληξιπρόθεσμη οφειλή ύψους 2 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης