Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Dublin University: Όταν οι κανόνες ερμηνεύονται όπως θέλει ο Schaeuble - Νόμιμη η διαγραφή χρέους εντός ευρωζώνης

tags :
Dublin University: Όταν οι κανόνες ερμηνεύονται όπως θέλει ο Schaeuble - Νόμιμη η διαγραφή χρέους εντός ευρωζώνης
Δεν υπάρχει κανένας κανόνας της ευρωζώνης ενάντια στη διαγραφή του ελληνικού χρέους, παρά την ενθουσιώδη δήλωση Schaeuble
Με τον τίτλο η «Αλίκη στη χώρα του Schaeuble: Όπου οι κανόνες λένε αυτό που αυτός θέλει να πούν» ο καθηγητής οικονομίας του Πανεπιστημίου του Δουβλίνου Karl Whelan σχολιάζει με καυστικό λόγο τη σκληρή στάση του γερμανού υπουργού έναντι όλων.
«Μετά την προσπάθεια του την περασμένη εβδομάδα, να σύρει την Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Schaeuble εξακολουθεί να υποτιμά ανοικτά τη συμφωνία που συμφωνήθηκε με τους ευρωπαίους ηγέτες και κατοχυρώθηκε από το ελληνικό Κοινοβούλιο».
Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος αυτό που δεν τονίστηκε ιδιαίτερα είναι ένα σημείο κλειδί, ότι δηλαδή, η διαγραφή χρέους έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες της ευρωζώνης το οποίο θα μπορούσε να συμβεί μόνο εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ.
«Οι κανόνες της ευρωζώνης και της ΕΕ είναι όπως εκείνοι του Βυζαντίου όπου εύκολα κανείς παρερμηνεύει και μπορεί να ξεγλιστρήσει.
Ωστόσο δεν θεωρώ πιθανό κανείς να παρερμηνεύσει αυτή τη φορά τους κανόνες για να μειώσει το ελληνικό χρέος εντός του ευρώ» υπογραμμίζει ο Whelan.
Η βάση των επιχειρημάτων του Schaeuble περί 5ετούς αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκονται στο άρθρο 125.1 της Συνθήκης για την Ενοποίηση και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το άρθρο αυτό κάνει ουσιαστικά λόγο ότι «κανένα μέλος της ευρωζώνης δεν μπορεί να διαγράψει τα χρέη ενός άλλου» χωρίς όμως να απαγορεύει στα μέλη να δασώσουν κάποια χώρα δανείζοντας την.
Σε αυτή άλλωστε βασίζεται και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης.
Όμως τα «παραθυράκια» στο άρθρο 125 είναι όλα όσα δεν αναφέρει.
Δεν προβλέπει για παράδειγμα τίποτα για το ότι τα δάνεια μπορεί να μην είναι από μέλη της ευρωζώνης και δεν αναφέρεται στην αναδιάρθρωσή τους. Οπότε δεν υπάρχει καμία νομική βάση που να λέει ότι η διαγραφή του ελληνικού χρέους είναι παράνομη ενώ παραμένει εντός ευρωζώνης.
Οπότε, τονίζει ο Karl Whelan «δεν υπάρχει κανένας κανόνας της ευρωζώνης ενάντια στη διαγραφή του ελληνικού χρέους, παρά την ενθουσιώδη υποστήριξη που αυτή η άποψη βρήκε στο πρόσωπο του κ Schaeuble”.
Είναι απλά το νόημα με το οποίο ο γερμανός Οικονομικών θέλει να συνοδεύει τους κανόνες» καταλήγει ο καθηγητής παραθέτοντας τη δήλωση του ιρλανδού πρώην πρωθυπουργού John Bruton ο οποίος είχε πει ότι «η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα σήμαινε την καταστροφή του ευρώ, το οποίο είναι αμετάκλητο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης