Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Βασικό πλέον το σενάριο Grexit, ακόμη και με μια συμφωνία με τους πιστωτές

Citigroup: Βασικό πλέον το σενάριο Grexit, ακόμη και με μια συμφωνία με τους πιστωτές
Σε περίπτωση μιας συμφωνίας, ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος Grexit θα απομακρυνθεί, αλλά δεν θα εξαλειφθεί
Ως βασικό σενάριό της επαναφέρει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη η Citigroup, εξέλιξη που μπορεί να επιβεβαιωθεί είτε βραχυπρόθεσμα είτε εντός 1-3 ετών.
Στην τελευταία 18σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο «A Bridge to Grexit – Making Grexit our Base Case» (Μία γέφυρα στο Grexit - Κάνοντας το Grexit βασική υπόθεση), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Citigroup αναλύει τους λόγους για αυτήν την αλλαγή στρατηγικής.
Σύμφωνα με την ίδια μεταξύ των βασικών αιτιών ήταν η διενέργεια του δημοψηφίσματος, η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και το εμφατικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα.
Ο κίνδυνος του Grexit, βραχυπρόθεσμα, έχει αυξηθεί κατακόρυφα μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος και το εμφατικό «Όχι».
Η Citigroup επισημαίνει ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ θα πρέπει η κυβέρνηση της χώρας να καταλήξει σε συμφωνία με τους πιστωτές της τόσο για τις ουσιαστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις όσο και για την ελάφρυνση του χρέους.
Η έλλειψη μιας συμφωνίας με προοπτική, η οποία και θα περιλαμβάνει ένα βραχυπρόθεσμο δάνειο - γέφυρα το οποίο θα προηγείται ενός πολυετούς προγράμματος διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, λιτότητας και αναδιάρθρωσης του χρέους, θα οδηγούσε σε ένα παράλληλο νόμισμα και ένα Grexit στη συνέχεια (στα προσεχή τρίμηνα).
Σε περίπτωση μιας τέτοιας συμφωνίας, ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος Grexit θα απομακρυνθεί, αλλά δεν θα εξαλειφθεί.
Η Ελλάδα δεν θα απαλλαχθεί αυτού του κινδύνου, εάν δεν υπάρξουν βαθιές πολιτικές και οικονομικές αλλαγές, ενώ οι κυβερνώντες θα πρέπει να είναι σε θέση και πρόθυμοι να εφαρμόσουν ένα πολυετές πρόγραμμα.
Μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία παρ 'όλα αυτά εξακολουθεί να είναι πιθανή, κατά την άποψη της Citigroup, επειδή και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διστάζουν να τραβήξουν επίσημα το βύσμα της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, και δεύτερον, επειδή, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, καμία πλευρά δεν μπορεί να είναι καλά προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει τις πρακτικές και νομικές πτυχές ενός Grexit.
Η Citigroup τονίζει για άλλη μια φορά ότι ακόμη και τώρα, ένα Grexit δεν είναι αναπόφευκτη.
Υπάρχουν δύο εναλλακτικές λύσεις για την αποφυγεί ενός Grexit.
Η μία είναι η στήριξη της ανάπτυξης μέσω ενός συνδυασμού άφεσης χρέους, νέας χρηματοδότησης και πολιτικής αλλαγής.
Αυτό θα μπορούσε να φέρει δημοσιονομική πειθαρχία και βαθιές μεταρρυθμίσεις των δυσλειτουργικών πολιτικών και οικονομικών θεσμών.
Το άλλο σενάριο είναι να παραμείνει αδιόρθωτη η Ελλάδα, με περιορισμένη συνεχή εξωτερική υποστήριξη, απόλυτη οικονομική παρακμή και πολιτική αστάθεια.

(Πρώτη ενημέρωση: Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015, ώρα 11:57)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης