Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El-Erian: Aναπόφευκτο το Grexit - Η διπλωματία σε όρους πολιτικής και οικονομίας και η κατάσταση που εκτροχιάστηκε

El-Erian: Aναπόφευκτο το Grexit - Η διπλωματία σε όρους πολιτικής και οικονομίας και η κατάσταση που εκτροχιάστηκε
Οι Έλληνες οδεύουν προς μια λύση, εκτός απροόπτου, που θα αφορά κατά βάση έναν πολιτικό συμβιβασμό, αλλά που θα στερείται οικονομικής λογικής
Εξαιρετική πολιτική, τρομακτική οικονομία... είναι οι τέσσερις λέξεις στις οποίες συνοψίζει την τρέχουσα κατάσταση της Ελλάδας ο πρώην επικεφαλής της Pimco και νυν οικονομικός σύμβουλος της μητρικής της, της Allianz, Mohamed El-Erian.
Όπως επισημαίνει μέσω νέου του άρθρου, παρακολουθώντας μια προς μια τις ομιλίες του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, από την ημέρα που ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έως και σήμερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν μια τελευταία ευκαιρία στην Ελλάδα, μέχρι και την Κυριακή, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές της.
Οι Έλληνες οδεύουν προς μια λύση, εκτός απροόπτου, που θα αφορά κατά βάση έναν πολιτικό συμβιβασμό, αλλά που θα στερείται οικονομικής λογικής.
Από πλευράς πολιτικής, υπάρχει λίγος ακόμη χρόνος για όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να συνεχίσουν αυτή τη ριψοκίνδυνη και παρατεταμένη διαπραγμάτευση, η οποία, χωρίς καμία αμφιβολία, αντανακλά τις δραματικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.
Από πλευράς πολιτικής, υπάρχει βούληση για την εξοικονόμηση επιπλέον χρόνου.
Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως εφαρμόζεται καλή πολιτική, αλλά εξαιρετικά κακή για την οικονομία.
Κάθε μέρα που περνά, κορυφώνεται η ασφυξία της ελληνικής οικονομίας, με τις ελληνικές τράπεζες να παραμένουν κλειστές για περισσότερο από μια εβδομάδα.
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα έχει καταρρεύσει, όπως ακριβώς και τα κρατικά έσοδα. Μισθοί και συντάξεις καταβάλλονται μόνο μερικώς.
Όσο περισσότερο βυθίζεται η ελληνική οικονομία, τόσο πιο πολλές μεταρρυθμίσεις απαιτούνται για την ανόρθωσή της.
Πλέον η κατάσταση έχει τεθεί εκτός ελέγχου, καθώς ακόμη κι αν οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να στηρίξουν την Ελλάδα, η κρίση έχει εκτροχιαστεί σε τέτοιο βαθμό που κανείς πλέον δεν μπορεί να την ελέγξει.
Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι αναπόφευκτη, σε κάθε περίπτωση... προειδοποιεί ο πρώην ισχυρός άντρας της Pimco.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης