Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ο διεθνής Τύπος για το τελεσίγραφο της Ευρώπης στην Ελλάδα – Σκληρό μνημόνιο την Κυριακή ή Grexit

Ο διεθνής Τύπος για το τελεσίγραφο της Ευρώπης στην Ελλάδα – Σκληρό μνημόνιο την Κυριακή ή Grexit
Οι δραματικές εξελίξεις για την Ελλάδα μονοπωλούν τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου
Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκεται το τελεσίγραφο της Ευρώπης στην Ελλάδα για την επίτευξη συμφωνίας με σκληρό μνημόνιο μέχρι την Κυριακή ή έξοδο από το ευρώ.
Με τίτλο «Ορκίσου, Τσίπρα!», δημοσιεύεται το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Die Zeit, το οποίο αναφέρεται στις σχετικές δραματικές εξελίξεις.
«Η τελευταία διορία: Η Ελλάδα πρέπει να παρουσιάσει συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις ως την Πέμπτη.
Για τόσο διάστημα μπορεί να εμποδιστεί ένα Grexit, προειδοποίησε η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, όπως γράφει η εφημερίδα.
«Η ανικανότητά μας μπορεί να οδηγήσει στη χρεοκοπία της Ελλάδας και την πτώχευση του τραπεζικού συστήματος», προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, ενώ ο πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker μίλησε πρώτη φορά για Grexit.
Ωστόσο η Die Zeit εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ότι μπορεί για να το αποτρέψει.
«Οι Ευρωπαίοι εταίροι της θέτουν στην Αθήνα το τελευταίο τελεσίγραφο», είναι ο σημερινός τίτλος της Die Welt, η οποία εξηγεί ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση έχει διορία ως την Πέμπτη για να παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της για μεταρρυθμίσεις.
Αν ως την Κυριακή δεν υπάρξει κάποια συμφωνία, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, προσθέτει η εφημερίδα.
Τους τρεις δρόμους ώστε να αποτραπεί το διαφαινόμενο Grexit παρουσιάζει ο αρθρογράφος των Financial Times, Martin Wolf.
«Υπάρχουν μόλις τρεις εξελίξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να ανακόψουν την πορεία της Ελλάδας προς την έξοδο» αναφέρει χαρακτηριστικά και παραθέτει τα εξής σενάρια:
- Η Ελλάδα θα μπορούσε να επιβιώσει με κλειστές τράπεζες για ένα απροσδιόριστο μέλλον.
Αυτό δεν είναι απίθανο, αλλά δεν είναι και αρκετά πιθανό.
- Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να διευρύνει την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες. Εάν η ΕΚΤ άλλωστε, ήταν μία φυσιολογική τράπεζα, αυτό ακριβώς θα έπραττε ευθύς εξαρχής.
Εάν η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι τράπεζες είναι αξιόπιστες, τότε πρέπει να συνεχίσει τη δανειοδότησή τους.
Αντίθετα, εάν η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι τράπεζες είναι αναξιόπιστες, τότε θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν άμεσα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Όμως, η ΕΚΤ δεν αποτελεί μία φυσιολογική κεντρική τράπεζα.
- Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία με την Ελλάδα, κάτι το οποίο επιδιώκει και η ελληνική κυβέρνηση.
Βήμα προς βήμα πως θα πραγματοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ περιγράφει η Wall Street Journal, μετά το τελεσίγραφο - σοκ των Ευρωπαίων ηγετών το βράδυ της Τρίτης πως ή η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε συμφωνία έως την Κυριακή 12 Ιουλίου με τους δανειστές της ή αποχωρεί οριστικά από την Ευρωζώνη.
Όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, το Grexit, ένας άλλοτε θεωρητικός φόβος των ευρω-πεσσιμιστών, μπορεί πλέον να καταστεί πραγματικότητα.
Εάν η Ελλάδα δεν συμφωνήσει με τους δανειστές της έως τις 12 Ιουλίου, μπορεί να φύγει από το ευρώ, παρά το γεγονός πως η δημιουργία της Ευρωζώνης προέβλεπε τη σύσταση ενός μη αναστρέψιμου ενιαίου νομίσματος.
Καθώς δεν υπάρχει ακριβής διαδικασία αποχώρησης μιας χώρας από το ευρώ - βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των ευρωπαϊκών συνθηκών, κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα να προβλέψει πως ακριβώς θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Συμφωνία ή Grexit είναι το δίλημμα της Ελλάδας, όπως διαμορφώθηκε μετά την αποψινή Σύνοδο Κορυφής, επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα Guardian.
«Έχουν παρέλθει πάρα πολλές προθεσμίες σχετικά με την Ελλάδα, αλλά πραγματικά οδεύουμε προς την τελική ημερομηνία» αναφέρει το δημοσίευμα.
Όπως εξηγεί, η Ευρώπη έδωσε στην Ελλάδα μία τελευταία ευκαιρία για να παρουσιάσει ένα αξιόπιστο οικονομικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο, το οποίο θα μπορούσε να πλαισιώσει το νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Παράλληλα, επισημαίνει η Guardian, η Ευρώπη απείλησε με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, εάν το εν λόγω σχέδιο δεν υποβληθεί έως την Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.
Μετά το πέρας της Συνόδου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk προειδοποίησε ότι οι επόμενες πέντε ημέρες θα είναι οι πιο κρίσιμες στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Καταλήγοντας, ο κ. Tusk συγκάλεσε Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή και των 28 ηγετών της Ε.Ε., η οποία ίσως αποδειχθεί η ημέρα εκκίνησης του… Grexit.
Πέντε μέρες προθεσμία ώστε να υπάρξει συμφωνία έδωσε η Ευρωζώνη στην Ελλάδα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα επέλθει η ελληνική χρεοκοπία και η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, αναφέρει σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες, η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Σε σκληρή γλώσσα, επισημαίνει το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέστησαν σαφές ότι το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής έχει περιορίσει την ικανότητα της Ευρωζώνης να προσφέρει μία νέα βοήθεια προς την Ελλάδα.
«Οι Ευρωπαίοι προειδοποίησαν ότι το νέο πακέτο βοήθειας θα περιλαμβάνει σκληρούς όρους» αναφέρουν οι Financial Times.
«Είμαι εναντίον του Grexit, αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε εκτός εάν η κυβέρνηση κάνει ό,τι πρέπει» σημείωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, J.C. Juncker.
Η απόφαση της Κομισιόν, επισημαίνουν οι Financial Times, να προσκαλέσει τους ηγέτες και των 28 ευρωπαϊκών κρατών την Κυριακή στη Σύνοδο Κορυφής υποδηλώνει την κρισιμότητα των στιγμών.
Η Frankfurter Allgemeine επέλεξε διαφορετικό τόνο σημειώνοντας: «Διατηρείται το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας στην Ελλάδα», όμως υπογραμμίζει ότι αυτή τη φορά η διορία που δόθηκε στην Αθήνα είναι η τελευταία και ότι, αν αποτύχει η σύνοδος κορυφής της Κυριακής, η Ελλάδα θα αποχωρήσει από την ευρωζώνη.
Suddeutsche Zeitung: «Επόμενη σύνοδος κορυφής την Κυριακή, νέα διορία για προτάσεις από την Αθήνα»Η εφημερίδα αναφέρει ότι η χθεσινή σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ διήρκησε τέσσερις ώρες και μετά το πέρας των συζητήσεων οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας της ζήτησαν να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις ως την Πέμπτη.
Handelsblatt: «Η διορία για την Ελλάδα είναι η Κυριακή», σημειώνει η οικονομική εφημερίδα, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη επεξεργαστεί σχέδια για Grexit αλλά και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αθήνα. Υπάρχει λίγη αισιοδοξία, υπογραμμίζει.
Το Spiegel σημειώνει: «Η Ελλάδα έλαβε ακριβώς πέντε ημέρες».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήρθε στις Βρυξέλλες με το «όχι» του λαού του στα σχέδια για μεταρρυθμίσεις και δεν κέρδισε τίποτε, εξηγεί η εφημερίδα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία σε πέντε ημέρες, δεν θα μπορεί πλέον να εμποδιστεί ένα Grexit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης