Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Επιστολή Αμερικανών γερουσιαστών προς το ΔΝΤ - Δείξτε ευελιξία στην Ελλάδα το συντομότερο

Επιστολή Αμερικανών γερουσιαστών προς το ΔΝΤ - Δείξτε ευελιξία στην Ελλάδα το συντομότερο
Η επιμονή του ΔΝΤ για εμφάνιση δημοσιονομικού πλεονάσματος μεγαλύτερου του 4% του ΑΕΠ αναγνωρίζεται πλέον ευρέως ότι ήταν εσφαλμένη
Επιστολή προς την επικεφαλής του ΔΝΤ C. Lagarde έστειλαν τέσσερα μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου ζητώντας να αλλάξει η σκληρή γραμμή του ΔΝΤ ώστε να επιτευχτεί συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές της –στο οποίο περιλαμβάνεται και το Ταμείο- καθώς «υπάρχει κίνδυνος σοβαρής χρηματοπιστωτικής κρίσης που δεν θα πλήξει μόνο την ελληνική οικονομία, αλλά θα βλάψει περαιτέρω την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».
Την επιστολή, υπογράφουν οι δημοκρατικοί και ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Alan Grayson από τη Φλόριντα, Bernard Sanders από το Βερμόντ, John Conyers του Μισιγκαν και Raúl Grijalva από την Αριζόνα καλώντας το ΔΝΤ «να επιδείξετε την υπεσχημένη ευελιξία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να αποφευχθεί μία κατάσταση πτώχευσης ή άλλες ακούσιες συνέπειες στην Ελλάδα».
Υποστηρίζουν, ότι «η παράταση των διαπραγματεύσεων μαζί με τους περιορισμούς στις πιστώσεις προς την ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να αποσπάσει περισσότερες υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, ώθησαν την Ελλάδα πίσω στην ύφεση και κατέστησαν την οικονομική ανάκαμψη δυσκολότερη κάθε εβδομάδα που περνά».
«Ο ελληνικός λαός έχει ήδη υποφέρει κατά τη διάρκεια μίας επώδυνης εξαετούς δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία έξι χρόνια. Ενώ φέτος, η πρόβλεψη για ανάπτυξη ήταν της τάξεως του 2,5% και για τη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3% του ΑΕΠ, η οικονομική αναταραχή που προκλήθηκε από την αναμέτρηση ανάμεσα στην νέα ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της, περιλαμβανομένου του περιορισμού της ρευστότητας από την ΕΚΤ και σε συνδυασμό με την εκροή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα, αποτέλεσαν τεράστιο πλήγμα για την οικονομία και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» τονίζουν.
Οι αμερικανοί γερουσιαστές σχολιάζουν το γεγονός ότι «με την εφαρμογή πολλών από τις μεταρρυθμίσεις που ζητούσαν οι πιστωτές, ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα περιορίσθηκε κατά 19%, ενώ εξασφαλίσθηκε το μεγαλύτερο δημοσιονομικό πλεόνασμα στην ευρωζώνη τον περασμένο χρόνο και μειώθηκαν κατά 36% οι εισαγωγές, οι συντάκτες της επιστολής τονίζουν ότι το ίδιο του ΔΝΤ έχει παραδεχθεί ότι η λιτότητα που επιβλήθηκε από τους πιστωτές την τελευταία πενταετία είχε πολύ καταστροφικότερα από τα προβλεπόμενα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία».
«Η επιμονή του ΔΝΤ για εμφάνιση δημοσιονομικού πλεονάσματος μεγαλύτερου του 4% του ΑΕΠ για "πολλά χρόνια", ώστε να γίνεται δυνατή η αποπληρωμή του χρέους, αναγνωρίζεται πλέον ευρέως ότι ήταν εσφαλμένη.
Η Ελλάδα χρειάζεται μία λύση που θα καταστήσει την οικονομική ανάκαμψη προτεραιότητα- διαφορετικά θα συνεχίσει να ολισθαίνει στην ίδια παγίδα της λιτότητας, της ύφεσης και της μη βιωσιμότητας του χρέους» αναφέρουν στην επιστολή τους.
Επίσης επικαλούνται δηλώσεις του Paul Tomsen τον περασμένο μήνα ο οποίος είχε τονίσει ότι «η ελληνική κυβέρνηση έδειξε την προθυμία της για συμβιβασμό και πρέπει να υπάρξει ευελιξία και από τις δύο πλευρές: Είναι σαφές ότι η νέα κυβέρνηση εξελέγη με μία ισχυρή εντολή για να αλλάξει το πρόγραμμα, δεν υπάρχει αμφιβολία, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι, φυσικά, αυτό το αποδεχόμαστε πλήρως.
Όπως πάντα, θα επιδείξουμε ευελιξία», αναφέρουν τα τέσσερα μέλη του Κογκρέσου.
Τέλος, προειδοποιούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με τη μεταρρύθμιση του μηχανισμού λήψης αποφάσεων στον διεθνή οικονομικό οργανισμό.
«Θα είναι δύσκολο να υπάρξει πλειοψηφία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ που θα υποστηρίξει τη μεταρρύθμιση αυτή, εάν το ΔΝΤ θεωρηθεί υπεύθυνο για περαιτέρω ζημία της ελληνικής οικονομίας, όπως και για τις προβλεπόμενες σήμερα συνέπειες τυχόν οικονομικής καταστροφής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης