Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bruegel: Εάν ήμουν Έλληνας, θα ψήφιζα «ναι» - Οι δανειστές πάντα έχουν το πάνω χέρι

Bruegel: Εάν ήμουν Έλληνας, θα ψήφιζα «ναι» - Οι δανειστές πάντα έχουν το πάνω χέρι
«Οι πολιτικοί θα βελτιώσουν τις συνθήκες των Ελλήνων πολιτών, προσφέροντας ένα επενδυτικό πρόγραμμα και μία χαλάρωση του χρέους»
Η απόφαση της κυβέρνησης να προκηρύξει δημοψήφισμα αφήνει τους Έλληνες με μία πολύ δύσκολη απόφαση, τονίζει το ευρωπαϊκό think tank Bruegel.
Ο πυρήνας της ερώτησης, εξηγεί το think tank των Βρυξελλών, συνίσταται στο εάν οι Έλληνες εγκρίνουν ή απορρίπτουν ότι σε μία νομισματική ένωση, η χρηματοδοτική βοήθεια και η αλληλεγγύη επεκτείνονται όταν οι λήπτης αποδέχεται τους όρους του δανειστή.
Ένα «όχι» σημαίνει, σύμφωνα με το Bruegel, ότι καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν θα θέλει να εγκρίνει την περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα.
Ούτε η ΕΚΤ θα είναι ικανή να συνεχίσει τη στήριξη των ελληνικών τραπεζών.
Αντίθετα, συνεχίζει το Bruegel, ένα «ναι» θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
«Οι πολιτικοί θα βελτιώσουν τις συνθήκες των Ελλήνων πολιτών, προσφέροντας ένα επενδυτικό πρόγραμμα και μία χαλάρωση του χρέους» αναφέρει το Bruegel.
Όμως, αντιτείνει, είναι ξεκάθαρο ότι οι δανειστές θα ζητήσουν τη συνέχιση ενός σκληρού προγράμματος, με υψηλά πλεονάσματα.
«Το ναι θα δώσει την προοπτική παραμονής στο ευρώ, με δύσκολες ωστόσο συνθήκες» επαναλαμβάνει το think tank.
«Το όχι θα συνεπάγεται το Grexit με ένα αβέβαιο μέλλον και ένα υψηλό χρέος για την ελληνική χρεοκοπία» σημειώνει εν συνεχεία.
Εάν ήμουν Έλληνας, καταλήγει το Bruegel, θα ψήφιζα «ναι», κατανοώντας ότι οι καλύτεροι όροι για τους δανειστές είναι μέρος της συμφωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης