Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fidelity Investments: Game over για την Ελλάδα - Σχεδόν βέβαια capital controls και χρεοκοπία

tags :
Fidelity Investments: Game over για την Ελλάδα - Σχεδόν βέβαια capital controls και χρεοκοπία
Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ αφότου χρεοκοπήσει και επιβάλει capital controls, διερωτάται η Fidelity 
«Το παιχνίδι τελείωσε για την Ελλάδα» διαπιστώνει ωμά ο Dominic Rossi, chief investment officer για μετοχές της Fidelity Investments, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.
O αναλυτής λαμβάνει υπόψη τις προοπτικές στον απόηχο της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της, καθώς η χρεοκοπία φαντάζει πλέον σχεδόν βέβαιη.
Και δεν είναι ο μόνος που διατυπώνει αυτή την άποψη, καθώς το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει υποχωρήσει -10% τον τελευταίο μήνα, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχει υποχωρήσει -4% το ίδιο διάστημα.
Στις αγορές ομολόγων, η απόδοση του 2ετούς ομολόγου έχει ξεπεράσει το 29%.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα ανακοίνωσε μεταφορά της πληρωμής των δόσεων προς το ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου, αποτέλεσε μια σαφή ένδειξη για την κατεύθυνση των πραγμάτων, σημειώνει ο Rossi, ο οποίος χαρακτηρίζει αυτή την απόφαση ένα είδος default.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η πιθανότητα να αποφευχθεί η χρεοκοπία είναι μικρή.
«Εάν και οι δύο πλευρές χειριζόταν τις διαπραγματεύσεις πιο λογικά, θεωρώ ότι θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε τώρα», σημειώνει ο αναλυτής αποδίδοντας ευθύνες εκατέρωθεν.
Αλλά εάν μια ελληνική χρεοκοπία είναι πραγματικά τώρα πιθανή, υπάρχει μια πιο σημαντική ερώτηση για τους επενδυτές, δήλωσε ο Rossi.
Τι θα συμβεί στη συνέχεια;
Όπως σημειώνεται, το πραγματικό ερώτημα είναι αν μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ αφότου χρεοκοπήσει και επιβάλει capital controls.
«Αυτό μπορεί να μοιάζει με την περίπτωση της Κύπρου, η οποία επέβαλε capital controls το 2013 για να περιορίσει την φυγή κεφαλαίων.
Ωστόσο υπάρχουν κάποιες καλές ειδήσεις για τους επενδυτές που φοβούνται μια επανάληψη του σκηνικού του 2010-2012.
Και εξηγεί ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι τέτοια, που της επιτρέπει να αντιμετωπίσει ένα Grexit, κάτι που δεν θα συνέβαινε πριν από δύο ή τρία χρόνια.
Οι γεωπολιτικές επιπτώσεις είναι πολύ πιο σημαντικές από τις οικονομικές», εκτιμά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης