Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Stiglitz: Η Ελλάδα έχει δίκιο να απορρίπτει τις ακραίες προτάσεις των δανειστών - Ζητείται τώρα ρεαλισμός

Stiglitz: Η Ελλάδα έχει δίκιο να απορρίπτει τις ακραίες προτάσεις των δανειστών - Ζητείται τώρα ρεαλισμός
Το μέλλον του ευρώ πλέον εξαρτάται από το εάν είναι διατεθειμένοι οι Ευρωπαίοι να συνδυάσουν μια σωστή οικονομική θεραπεία με την ανάγκη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης
"Αυτή είναι η τελευταία πράξη του δράματος της Ελλάδας και της Ευρώπης;" διερωτάται σε άρθρο του στο Project Syndicate ο διεθνούς φήμης Αμερικανός οικονομολόγος, Joseph Stiglitz, παρακολουθώντας στενά τις δραματικές εξελίξεις που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.
Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεχίζουν να παίζουν ένα παιχνίδι αντιπαράθεσης με την ελληνική κυβέρνηση.
Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει περισσότερο από το 50% των απαιτήσεων των δανειστών της, ενώ Αθήνα και δανειστές συνεχίζουν να διαπραγματεύονται τους όρους ενός προγράμματος που έχει αποδειχθεί αποτυχημένο.
Η δημοσιονομική προσαρμογή που κατέγραψε τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα κρίνεται όχι μόνο εντυπωσιακή, αλλά και χωρίς προηγούμενο.
Όμως οι απαιτήσεις των δανειστών για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος ίσο με το 4,5% του ΑΕΠ δεν έχει καμία λογική.
Δυστυχώς όταν υπάχθηκε για πρώτη φορά στο μνημόνιο η Ελλάδα, δεν είχε άλλη επιλογή από το να δεχθεί να εφαρμόσει αυστηρή λιτότητα.
Ωστόσο η συνέχιση του προγράμματος δεν έχει καμία ουσία πλέον, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ήδη χάσει το 25% του ΑΕΠ της από την έναρξη της κρίσης.
Η λεγόμενη τρόικα υπέπεσε σε εσφαλμένους υπολογισμούς σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις σε μακροοικονομικό επίπεδο από την εφαρμογή του προγράμματος.
Η τρόικα έκανε λάθος με την Ελλάδα και το λάθος δεν ήταν μικρό.
Οι Έλληνες ψηφοφόροι είχαν κάθε δίκιο να απαιτούν αλλαγή στην πορεία της χώρας και η ελληνική κυβέρνηση έχει δίκιο να αρνείται να συμφωνήσει σε ένα τέτοιο πρόγραμμα.
Ωστόσο υπάρχει περιθώριο για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, δεδομένου ότι έχει κάνει σαφή την προθυμία της και τη δέσμευσή της να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις.
Αυτό που χρειάζεται είναι μια δόση ρεαλισμού από την πλευρά των δανειστών, αναφορικά με το τι είναι εφικτό να γίνει και να εφαρμοστεί.
Όσοι μιλούν για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ έχουν υποτιμήσει τους υφιστάμενους, καθώς και μελλοντικούς κινδύνους που ενέχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο...
Το μέλλον της Ευρώπης και του ευρώ πλέον εξαρτάται από το εάν είναι διατεθειμένοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες να συνδυάσουν μια σωστή οικονομική θεραπεία με την ανάγκη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.
Μένει να δούμε εάν η απάντηση θα δοθεί τις αμέσως επόμενες μέρες...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης