Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

WSJ: Φρένο στην πληροφόρηση με εμπάργκο βάζει η ΕΚΤ - Στόχος η ενίσχυση της διαφάνειας

WSJ: Φρένο στην πληροφόρηση με εμπάργκο βάζει η ΕΚΤ - Στόχος η ενίσχυση της διαφάνειας
Η ΕΚΤ αποφάσισε να σταματήσει να αποστέλλει στους δημοσιογράφους τους λόγους και τις ομιλίες των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου πριν αυτές πραγματοποιηθούν
Mια σημαντική απόφαση για να ενισχύσει τους κανόνες διαφάνειας που τη διέπουν, αλλά και για να αποτρέψει ενδεχόμενους κλυδωνισμούς στις αγορές έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Όπως αποκαλύπτει σε νέο δημοσίευμά της η Wall Street Journal, η ΕΚΤ αποφάσισε να σταματήσει να αποστέλλει στους δημοσιογράφους τους λόγους και τις ομιλίες των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου πριν αυτές πραγματοποιηθούν.
Επί της ουσίας, η ΕΚΤ βάζει φρένο στην αποστολή πληροφορίων με εμπάργκο, δυσχεραίνοντας το έργο των δημοσιογράφων και γυρίζοντας επί της ουσίας την πλάτη σε μια πάγια τακτική της δημοσιογραφίας, ήτοι την αποστολή στοιχείων πριν την επίσημη δημοσιοποίησή τους.
Την απόφαση της ΕΚΤ - την οποία εξέταζε για αρκετούς μήνες προτού τελικώς αποφανθεί - επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας.
H EKT πλέον θα αναρτά στην επίσημη ιστοσελίδα της τις ομιλίες των μελών του εκτελεστικού της συμβουλίου - οι οποίες πολλές φορές εμπεριέχουν ανακοινώσεις με καταλυτικό ρόλο για την πορεία των αγορών - την ώρα που θα ξεκινούν αυτές οι ομιλίες.
H απόφαση της ΕΚΤ θα έχει άμεση ισχύ.
Η ΕΚΤ έλαβε αυτή την απόφαση μετά τα όσα συνέβησαν κατά την τελευταία ομιλία - αυτή την εβδομάδα - του Benoit Coeure, μέλους του εκτελεστικού της συμβουλίου.
O Coeure ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας πως η ΕΚΤ θα αγοράσει περισσότερα κρατικά ομόλογα - στο πλαίσιο του QE που εφαρμόζει - τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, προκειμένου να αντισταθμιστεί με αυτό τον τρόπο η υποτονικότητα που θα συνοδεύσει τις αγορές ομολόγων τους μήνες του καλοκαιριού, Ιούλιο και Αύγουστο.
Οι δηλώσεις αυτές - που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας - έδωσαν θετική ώθηση στις αγορές αλλά δεν δόθηκαν εγκαίρως στη δημοσιότητα, λόγω τεχνικού λάθους, όπως υποστηρίζουν κύκλοι της ΕΚΤ.
Το πρόβλημα δεν είχε άμεση σχέση με τους δημοσιογράφους, όμως η ΕΚΤ αποφάσισε να βάλει φρένο στα... εμπάργκο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης