Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Royal Bank of Scotland: Κερδίζει έδαφος το σενάριο ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα

Royal Bank of Scotland: Κερδίζει έδαφος το σενάριο ενός τρίτου πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα
Το ενδεχόμενο νέων εκλογών είναι στο τραπέζι, αλλά μόνο εάν υπάρξει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, το οποίο μπορεί να έλθει μετά το καλοκαίρι
Ένα τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας φαίνεται να προκρίνεται στα βασικά σενάρια της Royal Bank of Scotland, η οποία εκτιμά ότι είναι πιθανότερο να συμφωνηθεί κάτι τέτοιο μετά το καλοκαίρι.
Στη σημερινή 7σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Greek negotiations: Where do they disagree?" (Ελληνικές διαπραγματεύσεις: Που διαφωνούν;), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Royal Bank of Scotland προσπαθεί να στοιχειοθετήσει τα σημεία εμπλοκής και σύγκλισης των δύο πλευρών.
Οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι.
Οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών εντοπίζονται στη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας και στο εάν υπάρξει κάποια ενδιάμεση συμφωνία ή όχι.
Εν τω μεταξύ, υπάρχει σύγκλιση, αν όχι πλήρης συμφωνία για τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ υπάρχει φαινομενική συμφωνία σχετικά με ορισμένες μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων και των φορολογικών μέτρων.
Η RBS πιστεύει ότι ένα δημοψήφισμα φαίνεται όλο και πιο απίθανο, εκτός εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να πάει σε ρήξη με τους πιστωτές της - κάτι που θεωρείτε απίθανο.
Οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία για το δεύτερο πακέτο διάσωσης θα είναι πολιτικά επιζήμιο για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δεδομένου ότι αυτή θα περιλαμβάνει τουλάχιστον περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Η ελληνική κοινή γνώμη μετατοπίζεται ολοένα και περισσότερο προς την ανάγκη για συμβιβασμό από την Κυβέρνηση χωρίς δημοψήφισμα.
Πράγματι, ένα δημοψήφισμα θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο σε αυτό το σημείο, αν αυτό επρόκειτο να απαιτήσει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και να οδηγήσει σε περαιτέρω επιζήμια αβεβαιότητα.
Η RBS υποστηρίζει όλο και περισσότερο την άποψη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα κινηθεί προς ένα δημοψήφισμα μόνο αν είναι να πιέσει τους πιστωτές τους με μια ρήξη.
Το ενδεχόμενο νέων εκλογών είναι στο τραπέζι, αλλά μόνο εάν υπάρξει ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, το οποίο μπορεί να έλθει μετά το καλοκαίρι.
Ως τότε η Ελλάδα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία μάλλον θα γίνει με μικρές συμφωνίες που θα εξασφαλίσουν τη μερική ή τη συνολική εκταμίευση της τελευταίας δόσης του δεύτερου πακέτου στήριξης.
Αυτό που μένει να δούμε τώρα είναι ο βαθμός ευελιξίας του Eurogroup και του ΔΝΤ γύρω από μια ενδιάμεση συμφωνία που θα επιτρέπει τις τμηματικές εκταμιεύσεις της δόσης.
Εάν το ΔΝΤ και του Eurogroup, όπως αναμένουμε, διατηρήσουν μια σκληρή γραμμή, τότε θα παραμείνει μακριά η οποιαδήποτε συμφωνία.
Σε αυτό το πλαίσιο, η RBS εκτιμά ότι με την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίζει μια ισχυρή κρίση ρευστότητας, οι πληρωμές προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο, τίθεται υπό αμφισβήτηση.
Τότε αναμένει περαιτέρω αναταραχή πριν από οποιαδήποτε συμφωνία τελικά επετεύχθη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης