Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Le Monde: Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις - Το Eurogroup ήταν η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας

Le Monde: Σε αδιέξοδο οι διαπραγματεύσεις - Το Eurogroup ήταν η τελευταία ευκαιρία της Ελλάδας
H γαλλική εφημερίδα χαρακτηρίζει «φλου» τις προτάσεις της Ελλάδας για μεταρρυθμίσεις
Το Eurogroup δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το ελληνικό αδιέξοδο εκτιμά με σημερινό της δημοσίευμα η γαλλική εφημερίδα Le Monde, προειδοποιώντας πως χωρίς οικονομική βοήθεια θα επέλθει η χρεοκοπία.
Ειδικότερα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, αναφέρεται ότι «η συνεδρίαση του Eurogroup δεν πήγε καλά» σημειώνοντας πως «αυτό φάνηκε και από τις δηλώσεις του P. Moscovici.
Μάλιστα για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις, η γαλλική εφημερίδα τις χαρακτηρίζει «φλου» τονίζοντας πως η συνάντηση στην Λετονία ήταν η τελευταία ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία πριν το τέλος Απριλίου, ώστε «η Αθήνα να λάβει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ που είναι και η τελευταία από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης που περιλάμβανε 130 δις και υπογράφηκε το 2012.
Το επόμενο ραντεβού όπου πιθανόν να υπάρξει συμφωνία είναι η 11η Μαΐου στις Βρυξέλλες».
Παράλληλα, η Le Monde προβλέπει πως αν δεν σημειωθεί συμφωνία, τότε το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, το οποίο έχει ήδη παραταθεί δύο φορές, θα πάψει να ισχύει, γεγονός που θα σημάνει ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πάρει τα 7,2 διs. ευρώ.
«Πολλοί Ευρωπαίοι εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι λείπουν τα στοιχεία και ότι δεν έχουν καθαρή εικόνα για τα οικονομικά της Ελλάδας ώστε να καταλήξουν αν πρέπει ή όχι να χρηματοδοτήσουν την μία ή την άλλη μεταρρύθμιση.
Οι Έλληνες αμφισβητούν αυτή την παρουσίαση των πραγμάτων» αναφέρει η εφημερίδα.
Ωστόσο, η εφημερίδα γράφει πως τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και το Brussels Group έχουν γίνει περισσότερο εποικοδομητικές, και σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή που επικαλείται η Monde «Έχουμε τώρα συνομιλητές που προέρχονται απευθείας από τον πρωθυπουργό ή από τον υπουργείο Οικονομικών».
Εντούτοις, αυτό δεν είναι αρκετό, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα τονίζοντας πως η διαδικασία είναι αργή και βαριά.
«Στην πραγματικότητα οι Έλληνες ζήτησαν από τους τεχνοκράτες του Brussels Group να μην πηγαίνουν στην Αθήνα.
Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες ή στο Παρίσι όπως αυτή την εβδομάδα.
Όταν είναι απαραίτητο ζητούν στοιχεία από την Αθήνα.
Έτσι, θεωρούν ότι αυτή η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να επανεξεταστεί στις επόμενες μέρες, ίσως ακόμη και αυτό το Σαββατοκύριακο», συμπληρώνει η εφημερίδα.
«Η Αθήνα πρέπει να πληρώσει πάνω από 700 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ πριν από τις 12 Μαΐου.
Ωστόσο, όλοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι οι αποπληρωμές προς την ΕΚΤ, τον Ιούλιο, που υπερβαίνουν τα 3,5 δις ευρώ υπερβαίνουν τις δυνατότητες της χώρας, η οποία θα χρεοκοπήσει εκείνη τη στιγμή, αν καμία οικονομική βοήθεια δεν της έχει δοθεί ως τότε» καταλήγει το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης