Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Reuters: Το φάντασμα του Grexit αιωρείται πάνω από την Ευρωζώνη εκτιμούν 250 αναλυτές

tags :
Reuters: Το φάντασμα του Grexit αιωρείται πάνω από την Ευρωζώνη εκτιμούν 250 αναλυτές
Εκτός του Grexit, η Ευρωζώνη καλείται να διαχειριστεί και τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού
Το φάντασμα του Grexit εξακολουθεί να αιωρείται πάνω από την Ευρωζώνη εκτιμούν 250 οικονομολόγοι, οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας του Reuters, το φάντασμα του Grexit αιωρείται πάνω από την Ευρωζώνη, ασκώντας πιέσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Εκτός του Grexit, η Ευρωζώνη καλείται να διαχειριστεί και τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού, ο οποίος επιμείνει παρά την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Όπως εξηγούν οι 250 αναλυτές, ο μπαζούκας της ΕΚΤ, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, έχει επιδράσει θετικά στις μετοχές και τα κρατικά ομόλογα.
Όμως, ο αντίκτυπος στην οικονομική ανάπτυξη είναι περιορισμένος.
Στο περιρρέον κλίμα, προσθέτουν οι αναλυτές, συμβάλλει και η ήπια ανάπτυξη +0,4% της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, οι αναλυτές εκτιμούν πως η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο +3,4% το 2015, λόγω της κατάρρευσης της τιμής του πετρελαίου και στο +3,7% το 2016.
Την ίδια ώρα, η εκρηκτική άνοδος του δολαρίου προειδοποιούν πως θα αποτελέσει το νούμερο 1 κίνδυνο για την αμερικανική οικονομία.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική της Fed, οι 250 αναλυτές εκτιμούν πως η αύξηση των επιτοκίων θα συντελεστεί εντός του 2015, ενώ έως το 2016 θα έχει διαμορφωθεί στο 2%.
Σχετικά με τη Bank of England, οι αναλυτές αναμένουν την αύξηση του βασικού επιτοκίου στο α’ 3μηνο του 2016.
Παράλληλα, σχολιάζοντας τις άνωθεν εκτιμήσεις, ο αναλυτής της HSBC, Stephen King, χαρακτηρίζει… σουρεαλιστική την παγκόσμια οικονομία, ασκώντας κριτική στις κινήσεις των κεντρικών τραπεζών.
Ειδικότερα, ο υψηλόβαθμος οικονομολόγος της βρετανικής τράπεζας επισημαίνει πως η παγκόσμια οικονομία είναι σε τέτοιο βαθμό σουρεαλιστική, όπου οι κεντρικές τράπεζες επιχειρούν να εκμαιεύσουν τα οικονομικά αποτελέσματα που επιθυμούν.
Σχετικά με τις κινήσεις της Fed, o αναλυτής της HSBC επισημαίνει πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα συνιστά τον καταλύτη της νομισματικής πολιτικής διεθνώς.
Ωστόσο, εξηγεί ο Stephen King, οι ιθύνοντες της Fed φαίνεται πως δεν κατανοούν το ρόλο τους, καθώς η αύξηση των επιτοκίων δεν θα εξαρτηθεί από την παγκόσμια ανάπτυξη και το παγκόσμιο εμπόριο, αλλά αντίθετα από τις εξελίξεις στην εγχώρια οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης