Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fortune: Γιατί η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα γίνει χειρότερη, προτού γίνει καλύτερη

Fortune: Γιατί η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας θα γίνει χειρότερη, προτού γίνει καλύτερη
Ένα αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις θα…σώσει την ελληνική οικονομία
Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της θα πρέπει πιθανότατα να…καταρρεύσουν, προτού οι δύο πλευρές αποκτήσουν το κίνητρο και την πολιτική λογική να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για την μεταρρύθμιση της οικονομίας, ανέφερε ο οικονομολόγος Douglas J. Elliott, σε δημοσίευμά του στο περιοδικό Fortune.
Η έλλειψη ρευστότητας απειλεί την ελληνική οικονομία, επανέλαβε το γνωστό ζήτημα, ωστόσο σχολίασε πως αν και το περιθώριο για την ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων έχει τεθεί για την ερχόμενη Παρασκευή, ο συντάκτης αμφιβάλει ότι θα υπάρξει συμφωνία μέσα στον Απρίλιο.
Ως αποτέλεσμα της αδυναμίας επίτευξης συμφωνίας, η κατάσταση τη ελληνικής οικονομίας θα χειροτερέψει μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρώ, παρά τις προσπάθειες για το αντίθετο αποτέλεσμα.
Η Ελλάδα θα έπεφτε ξανά σε ένα κύκλο ύφεσης και κρίσης, από τον οποίο είχε αρχίσει να βγαίνει, ενώ τα πράγματα δεν θα ήταν μόνο λίγο καλύτερα για την Ευρώπη, με την ανάκαμψή της να επιβραδύνει σημαντικά.
Το Grexit θα είχε επίπτωση και στην αμερικανική οικονομία, δεδομένου ότι η ΕΕ είναι βασικός εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ, ενώ θα μπορούσε να αλλάξει το γεωπολιτικό σκηνικό φέρνοντας τη χώρα πιο κοντά στον πολιτιστικό συγγενή της», την Ρωσία, επισημαίνει το δημοσίευμα.
Το «χρονοδιάγραμμα» παραμένει απρόβλεπτο, αν και το πιθανότερο είναι να επιτευχθεί συμφωνία, ώστε να ξεπεραστεί ο σκόπελος.
Το αντίθετο δεν μπορεί να αποκλειστεί, προειδοποιεί ο συντάκτης, καθώς παρατηρείται σύγκρουση απόψεων και πολιτικών μεταξύ των δύο πλευρών της διαπραγμάτευσης.
Συμφωνία θα μπορούσε να υπάρξει, αν και οι δύο πλευρές υποχωρούσαν εν μέρει, με τους δανειστές να μειώνουν τα επιτόκια της Ελλάδας και να δίνουν περισσότερο χρόνο στην πολύπαθη χώρα, τις δύο πλευρές να καταλήγουν σε μία λίστα μεταρρυθμίσεων με στόχο το πλεόνασμα, αλλά όχι τη λιτότητα και την Ελλάδα να δεσμεύεται ότι θα την εφαρμόσει.
Η Ευρώπη θα έπρεπε να αποδεχτεί ότι έκανε λάθος, ενώ η ελληνική κυβέρνηση να παραβεί κάποιες από τις κόκκινες γραμμές της.
Η Ελλάδα θα έπρεπε να αντιληφθεί ότι ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζει και ότι όταν χρωστάς είσαι υπόλογος στους δανειστές σου.
Οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν ένα μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις, εκτιμά ο Elliott, προσθέτοντας ότι μερίδα των βουλευτών του κυβερνόντος κόμματος δεν τρέφουν θετικά αισθήματα για τον καπιταλισμό και την Ευρώπη, ενώ το ίδιο το κόμμα δεν έχει εμπειρία εξουσίας και δεν έχει περάσει τις εσωτερικές ζυμώσεις που η εξουσία επιφέρει σε ένα πολιτικό κόμμα.
Αλλά και η Ελλάδα γενικότερα δεν αντιλαμβάνεται τη θέση της στην Ευρώπη.
Ο Elliott υποστηρίζει ότι ένα Grexit θα ήταν ιδιαιτέρως επώδυνο για την Ευρωζώνη, όμως εξίσου επώδυνη για το μέλλον της ένωσης θα ήταν και μια δίχως όρους αποδοχή των όρων της Ελλάδας, καθώς θα οδηγούσε σε μία επικίνδυνη «πολιτική επιδημία».
Η Ευρώπη είναι πολύ αυστηρή σε αυτά που ζητά, τονίζει ο Elliott, και πρέπει να αναλάβει το μερίδιο της ευθύνης που της αναλογεί, τόσο για την οικονομική, όσο και για την ανθρωπιστική κρίση που βιώνει η Ελλάδα, κυρίως από το πρόγραμμα λιτότητας, που της είχε επιβληθεί.
Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της θα πρέπει πιθανότατα να…καταρρεύσουν, προτού οι δύο πλευρές αποκτήσουν το κίνητρο και την πολιτική λογική να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για την μεταρρύθμιση της οικονομίας, σημειώνει ξανά ο συντάκτης, μια οπτική που εγκυμονεί τον κίνδυνο να υπάρξουν τελικά μόνο επιπτώσεις, αλλά όχι συμφωνία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης