Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Royal Bank of Scotland: Πιο κοντά στην επιβολή capital controls η Ελλάδα - Δεν αποκλείει συμφωνία

Royal Bank of Scotland: Πιο κοντά στην επιβολή capital controls η Ελλάδα - Δεν αποκλείει συμφωνία
Υψηλότερες πιθανότητες για μια χαμένη πληρωμή το Μάιο
Προς την επιβολή ελέγχων στις ροές κεφαλαίων (capital controls) οδεύει η Ελλάδα, σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland, η οποία όμως αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξει έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με την τελευταία ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greece: Towards capital controls and a vote, but no Grexit" (Ελλάδα: Προς την επιβολή ελέγχων κεφαλαίου και μια ψηφοφορία, αλλά όχι Grexit), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Royal Bank of Scotland εμμένει στο βασικό της σενάριο, που είναι μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της τον Απρίλιο ή το Μάιο και μερική πληρωμή του ποσού των 7,2 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, βλέπει υψηλότερες πιθανότητες για μια χαμένη πληρωμή το Μάιο, με την εφαρμογή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και ενδεχομένως μια νέα ψηφοφορία.
Συνεχίζει την αντιστάθμιση του πιστωτικού κινδύνου έναντι της ανόδου της μεταβλητότητας.
Όπως ξεκαθαρίζει, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να συγχέουν μια χαμένη πληρωμή (ή ακόμα και μια προεπιλογή) με τον κίνδυνο Grexit, καθώς θεωρεί ότι είναι ακόμη πολύ απίθανο.
Η Ελλάδα, άλλωστε, μόλις αγόρασε χρόνο μερικές ακόμα εβδομάδες, αποφασίζοντας την μεταφορά των αποθεματικών των Δημόσιων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Όπως εκτιμάται, αυτό θα δώσει ανάσα ρευστότητας μεταξύ 1,2 δισ. και 2 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε χρόνο 1-2 εβδομάδες.
Άλλωστε, η κυβέρνηση ελπίζει ότι μια συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου, θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ωστόσο, τα διαπραγματευόμενα μέρη εμφανίζονται οχυρωμένα στις δικές τους θέσεις.
Η Ελλάδα, από τη μία πλευρά, επανέλαβε ότι δεν θα αναιρέσει τις κόκκινες γραμμές της: όχι σε περικοπές στις συντάξεις ή μισθούς του δημοσίου, όχι σε νέους φόρους και όχι στις πωλήσεις κρατικών περιουσιακών στοιχείων.
Από την άλλη πλευρά, οι πιστωτές πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
Ο τόνος των διαπραγματεύσεων φαίνεται να έχει υποχωρήσει πρόσφατα, με τον Draghi της ΕΚΤ να επαναλαμβάνει αυτό το Σαββατοκύριακο ότι «όλοι θέλουμε την Ελλάδα να πετύχει».
Αλλά η γενική εντύπωση είναι ότι παρά τις θετικές δηλώσεις, οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους με τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση.

Ποιες είναι οι επικείμενες πληρωμές;

Τέλος Απριλίου: πληρωμές 1,7 δισ. συντάξεις/μισθούς
1 Μαΐου: 202 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
8 Μαΐου: 1,4 δισ. ευρώ σε έντοκα
12 Μαΐου: 770 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ
15 Μαΐου: 1,4 δισ. ευρώ σε έντοκα


Embedded image permalink

Χωρίς μια συμφωνία στις 24 Απριλίου ή στις 11 Μαΐου, η πιθανότητα μιας χαμένης πληρωμής είναι υψηλή. Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις από την ελληνική κυβέρνηση, η Ελλάδα πιθανότατα θα επιλέξει να καθυστερήσει τις πληρωμές προς το ΔΝΤ ώστε να πληρώσει συντάξεις ή μισθούς του δημοσίου.
Μια χαμένη πληρωμή στο ΔΝΤ θα ξεκινήσει μια περίοδο χάριτος 2 μηνών, σύμφωνα με το έγγραφο στρατηγικής του ταμείου για ληξιπρόθεσμες οικονομικές υποχρεώσεις (σελίδα 21).
Κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος μπορεί να υπάρξουν: έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, και ίσως μια νέα ψηφοφορία.
Εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία και η Ελλάδα χάσει μια πληρωμή, είναι πιθανό κατά τη διάρκεια της περιόδου χάριτος, να χρειαστεί η επιβολή ελέγχων κεφαλαίων - όπως στην περίπτωση της Κύπρου.
Αυτό το σενάριο μπορεί να προκαλέσει κάποια αστάθεια στην αγορά, αλλά θα μειώσει επίσης την εκροή των καταθέσεων.
Θα δώσει επίσης χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει τη γνώμη των ψηφοφόρων σχετικά με το τι θα κάνει στη συνέχεια, είτε μέσω ενός δημοψηφίσματος για την έξοδο, είτε μέσω νέων εκλογών.
Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει αργά την συναίνεση.
Καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει τη δημοτικότητά του, αλλά σιγά-σιγά χάνει τη συναίνεση, όπως δείχνει μια πρόσφατη δημοσκόπηση της Metrisis.
Ένας νέος συνασπισμός θα μπορούσε να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.
Καθώς η συναίνεση διαβρώνεται, οι πιθανότητες ενός U-turn ή kolotoumba αυξάνονται.
Αυτό θα σήμαινε μια νέα συμμαχία, με τον Τσίπρα να συμμαχεί με το Ποτάμι ή τη Νέα Δημοκρατία, για παράδειγμα, δύο κόμματα από τα οποία έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να συνεργαστούν κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.
Η εναλλακτική λύση είναι η κυβέρνηση να ζητήσει επιβεβαίωση μέσω νέων εκλογών.
Αλλά ακόμη και να κερδίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθεί να μην έχει πάρει την εξουσία για να προωθήσει την έξοδο από την Ευρωζώνη, δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις αναφέρουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Τι θα συμβεί με τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που χαθεί μια πληρωμή ή / και επιβληθούν ελέγχοι κεφαλαίων;

Γνωρίζουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες υποφέρουν από υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων και χρειάζονται περισσότερα κεφάλαια, αλλά ο πιο σημαντικός παράγοντας για την φερεγγυότητά τους παραμένει η άντληση ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδας και την ΕΚΤ, μέσω του μηχανισμού έκτακτης διευκόλυνσης (ELA).
Αν και αυτό το Σαββατοκύριακο ο Draghi είπε ότι ο ELA θα συνεχίσει να δίνεται στις ελληνικές τράπεζες, το Bloomberg ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ μελετούν τρόπους για να μειώσει την υποστήριξή του ELA, είτε μέσω υψηλότερων περικοπών των ελληνικών collaterals ή θέτοντας πλασματικά όρια.
Σύμφωνα με τις διαδικασίες του ELA της ΕΚΤ, για τις αλλαγές στο μηχανισμό ρευστότητας απαιτείται πλειοψηφία 2/3, και ακόμη και αν μια "αυξανόμενη μειονότητα" των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αντιτίθεται στην περαιτέρω παροχή, αυτό είναι απίθανο να κάνει τη διαφορά, προς το παρόν.
Τούτου λεχθέντος, η συζήτηση των πιθανών ορίων στο ELA καθιστά ακόμη πιο πιθανό ότι οι έλεγχοι των κεφαλαίων μπορεί να εφαρμοστούν, ειδικά στην περίπτωση μιας χαμένης πληρωμής.

Κεφαλαιακοί έλεγχοι: Η περίπτωση της Κύπρου
Όταν η Κύπρος συμφώνησε στο Μνημόνιο Συνεργασίας με την τρόικα το Μάρτιο 2013, ήταν αναμενόμενο ότι οι έλεγχοι κεφαλαίου θα είχαν αρχικά τεθεί για λίγες μόνο ημέρες.
Οι κυπριακές τράπεζες έχασαν περίπου -7,2% του συνόλου των καταθέσεων το Μάρτιο του 2013 και μόνο, λίγο πριν επιβληθούν οι έλεγχοι κεφαλαίου.
Αλλά η εισαγωγή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων σταθεροποιήσε την εκροή καταθέσεων.



Embedded image permalink

Τι μετάδοση θα υπάρξει στην περίπτωση των ελέγχων των κεφαλαίων;
Όχι πολύ, κατά την άποψη της Royal Bank of Scotland.
Το παράδειγμα της Κύπρου δείχνει ότι οι έλεγχοι κεφαλαίων έχουν τιμολογηθεί από την αγορά με μεθοδευμένο τρόπο.
Επιπλέον, αυτή τη φορά έχουμε αρνητική καθαρή προσφορά για τα ομόλογα της Ευρωζώνης, χάρη στο QE της ΕΚΤ.
Ως εκ τούτου, θα υπάρξει κάποια μεταβλητότητα, αλλά όχι έκρηξη.


Embedded image permalink

Μια χαμένη θα ενεργοποιήσει την πληρωμή ελληνικών CDS;
Μία αποτυχία στην πληρωμή άνω του 1 εκατ. ευρώ κανονικά θα προκαλέσει την πληρωμή credit default swaps.
Αλλά για να προκαλέσει τα CDS, η υποχρέωση αυτή δεν πρέπει επίσης να είναι μέρος μιας εθελοντικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και σε έναν από τους πιστωτές της (ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ).
Με άλλα λόγια, τα CDS θα ενεργοποιηθούν μόνο αν το χρέος που έχει αναδιαρθρωθεί κατέχεται από τουλάχιστον τέσσερις οντότητες (Reuters).
Επομένως, είναι απίθανο μια χαμένη πληρωμή του ΔΝΤ να προκαλέσει CDS, ακόμα κι αν αυτό θα προκαλέσει πιθανώς κάποια μεταβλητότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης