Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Τρεις αναλυτές σκιαγραφούν τον εφιάλτη της ελληνικής χρεοκοπίας

tags :
CNBC: Τρεις αναλυτές σκιαγραφούν τον εφιάλτη της ελληνικής χρεοκοπίας
Σύμφωνα με το CNBC, οι αναλυτές αναζητούν τη μορφή που μπορεί να λάβει η ελληνική χρεοκοπία
Για αυξημένες ανησυχίες περί αδυναμίας της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της κάνει λόγο το CNBC σε σημερινό του δημοσίευμα, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα αρνείται ότι υπάρχει ενδεχόμενο χρεοκοπίας.
Σύμφωνα με το CNBC, οι αναλυτές αναζητούν τη μορφή που μπορεί να λάβει η ελληνική χρεοκοπία, καθώς δεν έχουν πειστεί ότι οι διαπραγματεύσεις του Eurogroup στις 24 Απριλίου θα αποφέρουν καρπούς.
Ο Robert Kuenzel, διευθυντής της Daiwa Capital Markets, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα και ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία θα ήταν «ιδιαίτερα άσχημη».
Όπως εξηγεί, υπάρχει μια σειρά γεγονότων που θα μπορούσε να οδηγήσει στο χειρότερο σενάριο - τη χρεοκοπία – ειδικά εάν η Ελλάδα δεν έχει πλέον πρόσβαση στον μηχανισμό ELA για τις ελληνικές τράπεζες.
Ενδεχόμενη χρεοκοπία θα μπορούσε να προκαλέσει bank run, υποβάθμιση σε καθεστώς default και σε τεράστια χρηματοοικονομική αστάθεια.
Η χώρα ενδεχομένως θα πρέπει να εισάγει παράλληλο νόμισμα και IOUs (τίτλος έναντι νομίσματος).
Ο Bob Parker της Credit Suisse δήλωσε στο CNBC ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με το εφιαλτικό σενάριο της χρεοκοπίας, εάν δεν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι δανειστές της.
«Η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και η απόσυρση της στήριξης της ΕΚΤ θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Yπάρχει σοβαρή πιθανότητα ότι αυτό δεν θα ήταν εύκολα διαχειρίσιμο, οδηγώντας σε μια άτακτη έξοδο της Ελλάδας.
Εάν τώρα επανέφεραν τη δραχμή, αυτό θα σήμαινε μια υποτίμηση 50% και άνω.
Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους αλλά και σημαντικά χρεοστάσια ελληνικών εταιριών και ιδιωτών που δανείστηκαν σε Ευρώ από το τραπεζικό σύστημα, κι έτσι πιστεύω ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται πως αυτό το εφιαλτικό σενάριο πρέπει να αποφευχθεί».
Ο Michael Hewson της CMC Markets θεωρεί μάλλον αναπόφευκτη την ελληνική χρεοκοπία και σημειώνει πως αν οι αγορές δεν το αντιλαμβάνονται, σημαίνει ότι ζουν σε άλλον πλανήτη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης