Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

CNBC: Υεμένη, ο νέος καταλύτης για το πετρέλαιο; - Μπορούν οι γεωπολιτικές εντάσεις να συντηρήσουν το ράλι;

CNBC: Υεμένη, ο νέος καταλύτης για το πετρέλαιο; - Μπορούν οι γεωπολιτικές εντάσεις να συντηρήσουν το ράλι;
Δεν υπάρχουν διαταραχές στην προμήθεια πετρελαίου – Μικρές οι ποσότητες «μαύρου χρυσού» που εξάγει η Υεμένη
Οι τιμές του πετρελαίου κινούνταν ανοδικά την Πέμπτη, μετά την είδηση ότι η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε στρατιωτική επιχείρηση στη γειτονική Υεμένη, μαχόμενη εναντίον των μαχητών Χούτις που θέλουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της χώρας.
Ωστόσο, οι αναλυτές παραμένουν σκεπτικοί ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις μπορούν να συντηρήσουν το ράλι των τιμών του «μαύρου χρυσού».
Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύθηκε σχεδόν 6%, στα υψηλά των 59,71 δολαρίων το βαρέλι, πριν υποχωρήσουν στα περίπου 58,30 δολάρια.
Όπως σημειώνει ο αντιπρόεδρος της HIS Energy Insight, Victor Shum, αναφερόμενος και στην κατάσταση στην Υεμένη, μπορεί να έχει «ξεσηκωθεί» λίγο η αγορά, ωστόσο πρόκειται για μια πολύ μικρή αντίδραση.
Παράλληλα, σημειώνει ότι δεν υπάρχουν διαταραχές στην προμήθεια πετρελαίου και προσθέτει ότι σε κάθε περίπτωση, οι εξαγωγές «μαύρου χρυσού» από την Υεμένη είναι λιγοστές.
Σύμφωνα με τον Shum, η ευρύτερη δυναμική προμήθειας – ζήτησης στην αγορά πετρελαίου θα παραμείνει ο οδηγός – κλειδί για το πετρέλαιο.
«Υπάρχει πληθώρα πετρελαίου στην αγορά που αναζητά αγοραστές», σημειώνει και συμπληρώνει ότι «ακόμη και αν υπάρξει κάποιου είδους διαταραχή στην προμήθεια πετρελαίου από την Υεμένη, δεν θα υπάρξει πρόβλημα για τους πελάτες της να βρουν εναλλακτική».
Πρόβλημα κατά τον V. Shum θα υπάρξει, αν η κλιμάκωση των γεωπολιτικών εντάσεων οδηγήσει σε προβλήματα στην παγκόσμια ροή πετρελαίου.
Αν και η Υεμένη αποτελεί μια σχετικά μικρή πετρελαιοπαραγωγό χώρα, είναι σημαντική για το παγκόσμιο ενεργειακό εμπόριο, καθώς η θέση της χώρας στην Αραβική Χερσόνησο στο Bab el-Mandab, αποτελεί μια στρατηγική ναυτιλιακή λωρίδα.
Περισσότερα από 3,4 εκατ. βαρέλια πετρελαίου την ημέρα περνούν από το Bab el-Mandab, σύμφωνα με την Αμερικανική Αρχή Ενέργειας.
Αυτό θα αποτελούσε κίνδυνο για τις τιμές του πετρελαίου, όμως προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια απειλή, σημειώνει ο V. Shum.
Παράλληλα και ο επενδυτικός αναλυτής της Phillip Futures, Daniel Ang, «μειώνει» την αξία της ανοδικής αντίδρασης του πετρελαίου, σημειώνοντας ότι «η αγορά αντιδρά στην πιθανότητα ότι αυτές οι συγκρούσεις θα μπορούσαν να επιδράσουν τόσο στην παραγωγή της περιοχής όσο και στις εμπορικές διαδρομές», όμως συμπληρώνει ότι συνολικά, η παγκόσμια προσφορά – προμήθεια πετρελαίου παραμένει ισχυρή.
Μάλιστα, εκτιμά ότι η τιμή του πετρελαίου Brent για τα συμβόλαια Μαΐου θα βρει αντίσταση στα 58,15 δολάρια σε περίπτωση που οι τιμές επιμείνουν ανοδικά.
Ωστόσο, ο επικεφαλής επενδύσεων της Ayers Alliance Securities, Jonathan Barratt, έχει διαφορετική άποψη, εκτιμώντας ότι η ανοδική αντίδραση των τιμών θα μπορούσε να αποτελέσει ένα είδος «αφύπνισης» ώστε οι εισαγωγείς πετρελαίου να προχωρήσουν στον εφοδιασμό πετρελαίου πριν η τιμή του αρχίσει να ενισχύεται.
«Οι χώρες – καταναλώτριες πετρελαίου, που προηγουμένως δεν είχαν προχωρήσει σε αγορές, ίσως το κάνουν τώρα, κάτι που θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά στις τιμές του πετρελαίου», σημειώνει.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης